Vesti
Religija

U crkvi Svetog Đorđa Runovića u Prizrenu obeležena slava

U maloj crkvi Svetog Đorđa Runovića u Prizrenu danas je obeležena slava Sveti Đorđe. Liturgiju su služili prorektor Prizrenske Bogoslovije Isidor, Arhimandrit Mihailo iguman manastira Sveti Arhangeli, jerej Vladan Vukomanović starešina crkve Bogorodice Ljeviške i jerej Jovan Radić paroh prizrenski. Obeležavanju slave prisustvovalo je desetak vernika iz Prizrena i Orahovca.
U crkvi Svetog Đorđa Runovića u Prizrenu obeležena slava
Sa obeležavanja slave (Foto Radio Goraždevac)

Slavski kolač koji je umesila popadija Jelena za zdravlje i spasenje svoje porodice i svih Prizrenaca ma gde da su, osveštao je otac Vladan i prelomio sa ocem Jovanom koji živi u ovom hramu.

“Imajući veru u to da je Hristos uvek sa nama trudimo se da ne odgovorim zlom na zlo, trudimo se da ne odgovorimo lošom rečju na lošu reč, uvredom na uvredu ili udarcem na udarac, nego se potrudimo da Hrista radi pretrpimo ispovedanja Jevanđelja i da tako trpljenjem svojim spasavamo duše svoje, kako to kaže sveto jevanđelje. Ako tako budemo živeli i ako tome učimo decu koju nam bog poverava, onda ćemo zaista biti dostojni i mesta i zemlje i svetinja sa kojima smo ovde i u kojima služimo”, rekao je u besedi prorektor Prizrenske Bogoslovije Isidor.

Stara crkva Svetog Đorđa iz 15. veka, nalazi se u dvorištu saborne crkve Svetog Đorđa. Zadužbina je braće Runović.  U njoj su, oko oltara, sahranjivani mitropoliti, sveštenici, kao i poznati dobrotvor Mladen Ugarević.Ostale vesti

Danas je Trnova Petka

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu. U Lapljem Selu danas se proslavlja seoska slava.

  • 08.08.2022
Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena

Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga ili Blažena Marija. Svetica je veoma poštovana, posebno među ženama.

  • 04.08.2022
Patrijarh Porfirije: Ugovor bio potreban državi Crnoj Gori i SPC
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije kazao je da je Temeljni ugovor, potpisan danas u Podgorici, "bio potreban državi" Crnoj Goru i toj verskoj zajednici.
  • 03.08.2022
Danas je Sveti Ilija
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije, u narodu nazvanog i Gromovnik. Smatra se najsilovitijim među ognjenim svecima, pa se svetkuje s ogromnim strahopoštovanjem. Ukoliko danas grmi, propašće sav rod oraha i lešnika. Od davnina čuva se izreka: "Od Svetog Ilije, sunce sve milije".
  • 02.08.2022
Danas je Ognjena Marija, zaštitnica žena
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija. Poštuje se kao borac za hrišćansku veru i važi za zaštitnicu žena.
  • 30.07.2022
SPC u dijalogu o normalizaciji: Opcije uključivanja, modeli, eventualne teme...
Kao organizacija kojoj građani najviše veruju i na koju gledaju kao na najlegitimnijeg predstavnika, Srpska pravoslavna crkva, odnosno Eparhija rakško-pizrenska bi eventualnim učešćem u delu pregovora o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine doprinela da taj sporazum bude lakše prihvaćen u srpskoj zajednici, zaključuje se u istraživanju "Nova jabuka razdora: SPC u dijalogu o normalizaciji" Nove društvene inicijative (NSI).
  • 28.07.2022