Vesti
Religija

U crkvi Svetog Đorđa Runovića u Prizrenu obeležena slava

U maloj crkvi Svetog Đorđa Runovića u Prizrenu danas je obeležena slava Sveti Đorđe. Liturgiju su služili prorektor Prizrenske Bogoslovije Isidor, Arhimandrit Mihailo iguman manastira Sveti Arhangeli, jerej Vladan Vukomanović starešina crkve Bogorodice Ljeviške i jerej Jovan Radić paroh prizrenski. Obeležavanju slave prisustvovalo je desetak vernika iz Prizrena i Orahovca.
U crkvi Svetog Đorđa Runovića u Prizrenu obeležena slava
Sa obeležavanja slave (Foto Radio Goraždevac)

Slavski kolač koji je umesila popadija Jelena za zdravlje i spasenje svoje porodice i svih Prizrenaca ma gde da su, osveštao je otac Vladan i prelomio sa ocem Jovanom koji živi u ovom hramu.

“Imajući veru u to da je Hristos uvek sa nama trudimo se da ne odgovorim zlom na zlo, trudimo se da ne odgovorimo lošom rečju na lošu reč, uvredom na uvredu ili udarcem na udarac, nego se potrudimo da Hrista radi pretrpimo ispovedanja Jevanđelja i da tako trpljenjem svojim spasavamo duše svoje, kako to kaže sveto jevanđelje. Ako tako budemo živeli i ako tome učimo decu koju nam bog poverava, onda ćemo zaista biti dostojni i mesta i zemlje i svetinja sa kojima smo ovde i u kojima služimo”, rekao je u besedi prorektor Prizrenske Bogoslovije Isidor.

Stara crkva Svetog Đorđa iz 15. veka, nalazi se u dvorištu saborne crkve Svetog Đorđa. Zadužbina je braće Runović.  U njoj su, oko oltara, sahranjivani mitropoliti, sveštenici, kao i poznati dobrotvor Mladen Ugarević.Ostale vesti

SPC postoji svuda
Srpska pravoslavna crkva (SPC) postoji u Nemačkoj, kao deo jedne, nedeljive autokefalne srpske Patrijašije, Ustav SPC i uredbe važe, kao i bilo gde na njenom kanonskom području i na teritoriji Nemačke, a sva crkveno-jerarhijska tela su obavezna da se po njima upravljaju, saopštila je SPC.
  • 07.12.2021
U Lipljanu proslavljen praznik Vavedenje Presvete Bogorodice
Svetom arhijerejskom liturgijom i rezanjem slavskog kolača u Lipljanu je obeležena hramovna i opštinska slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Obeležavanju slave prisustvovao je veliki broj vernika, lokalni i predstavnici Vlade Srbije.
  • 04.12.2021
Božićni post, priprema za doček Bogomladenca
Za vernike Srpske pravoslavne crkve danas počinje četrdesetodnevni Božićni post. Kroz uzdržanje od loših misli, reči i dela, ali i od mrsne hrane, vernici se pripremaju za doček najradosnijeg hrišćanskog praznika, rođenje Bogomladenca Hrista.
  • 28.11.2021
SPC i vernici obeležavaju Jovana Zlatoustog
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas dan rođenje svetog Jovana Zlatoustog, nekadašnjeg carigradskog patrijarha, velikog svetitelja i reformatora koji je poznat i kao najčuveniji propovednik u istoriji crkve.
  • 26.11.2021
Ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom Liturgijom i sinoćnim bdenijem svečano je proslavljena ktitorska slava – Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2021
Uoči slave Visokih Dečana zamonašena četiri iskušenika

Manastir Visoki Dečani danas obeležava svoju slavu svetog kralja Stefana Dečanskog. U toku je praznična liturgija, kojoj prisustvuje manji broj vernika usled primene protivepidemioloških mera. Uoči slave u ovom manastiru su zamonašena četiri iskušenika.

  • 24.11.2021