Vesti
Religija

Tribina ’’Značaj posta u hrišćanskom životu’’ sutra u Gračanici

Eparhija raško–prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta u utorak 07. marta s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu „Značaj posta u hrišćanskom životu“.

Tribina ’’Značaj posta u hrišćanskom životu’’ sutra u Gračanici
Ilustacija (Foto Media Sfera)

Na tribini će govoriti arhimandrit Sava Janjić, iguman Manastira Visoki Dečani.

Veliki post je, kako kaže veliki teolog otac Aleksandar Šmeman "Pre svega duhovno putovanje, a krajnji cilj mu je Vaskrs, praznik nad praznicima. To je priprema za ispunjenje Pashe, kao istinitog otkrivenja Hristovog". Zato pridev Veliki nije zbog dužine, već zbog njegovog smisla i cilja. Post je darovanje onog što je od suštinskog značaja.

„Životom koji od nas skriva večni, slavni i Božanski smisao života, životom koji oduzima od nas ono čemu treba da težimo, i što ispravlja naš život i ispunjava ga radošću. Suštinski značaj Velikog posta jeste blagodarenje, prihvatanje predivnoga života darovanom nam od Boga, koji je kako kaže Sveti apostol Pavle ’stvoren ni iz čega’, stvoren isključivo ljubavlju Božijom, jer nema drugog razloga za naše postojanje. Bog, koji nas je zavoleo i pre nego što smo stvoreni ’uveo nas je u Svoju čudesnu svetlost’", navodi se u saopštenju.

Duhovne tribine biće organizovane svakog utorka u toku trajanja vaskršnjeg posta.Ostale vesti

Vladika Teodosije: Post i molitva su temelj našeg duhovnog života
Na duhovnoj tribini u Gračanici koju su organizovali Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture "Gračanica", vladika Teodosije govorio je o molitvi.
  • 15.03.2023
Otac Andrej o značaju posta u hrišćanskom životu

U prostorijama Doma kulture u Gračanici, otac Andrej iguman manastira Crna Reka govorio je o značaju posta kao nezaobilaznog puta ljudskog spasenja.

  • 07.03.2023
Litija Za Kosovo i Metohiju od Patrijaršije do Hrama Svetog Save

Litija za Kosovo i Metohiju krenula je danas ispred Patrijaršije i nastavila do Hrama Svetog Save.

  • 05.03.2023
Povodom nedelje pravoslavlja vladika Ilarion služio u Pećkoj patrijaršiji
Povodom nedelje pravoslavlja, vikarni episkop patrijarha srpskog Porfirija, vladika Ilarion služio je svetu liturgiju u manastiru Pećka Patrijaršija. Vladiki su sasluživali monasi manastira Visoki Dečani i sestrinstvo Pećke patrijaršije u prisustvu vernika iz Goraždevca, Osojana i ostalih povratničkih sredina u Metohiji.
  • 05.03.2023
Patrijarh Porfirije: Kosovo i Metohija su srce naše otadžbine
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije rekao je da Crkva zajedno sa vernim narodom odlično zna posebnu važnost kosovsko-metohijske srpske teritorije, samog srca otadžbine.
  • 03.03.2023
U Hramu Svetog Save služen moleban za Srbe na KiM

Patrijarh Porfirije služio je moleban u Hramu Svetog Save za Srbe i srpske svetinje na Kosovu i Metohiju, koji je takođe služen i u još četiri hrama Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

  • 03.03.2023