Vesti
Religija

Tribina “Sveta liturgija - delo važnije od života” sutra u Gračanici

Eparhija raško–prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta u utorak 28. marta 2023. godine s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu na temu “Sveta liturgija - delo važnije od života”.
Tribina “Sveta liturgija - delo važnije od života” sutra u Gračanici
Detalj sa liturgije u crkvi Svetog Nikole u Prištini (Foto Kim arhiva)

Na tribini će govoriti otac Isidor (Jagodić) prorektor Bogoslovije "Sveti Кirilo i Metodije" u Prizrenu.

"Sveta Liturgija je najvažnije bogosluženje hrišćanske crkve, zato što se na njoj, u vidu hleba i vina, prinosi Bogu tajanstvena žrtva tela i krvi Gospoda Isusa Hrista, a kojom se pričešćujemo, radi našeg osvećenja i sjedinjenja sa raspetim i vaskrslim Hristom", navode iz Doma kulture.

Napominju da je liturgija žrtva, koja se zasniva na Golgotskoj žrtvi Hristovoj, i ona se ponavlja u njenom beskrvnom obliku, žrtvujući posvećeni hleb i vino.

"Pored toga liturgija je tajna i zasnovana je na rečima Hristovim, upućenim Apostolima na Tajnoj večeri: Uzmite, jedite, ovo je telo moje… Pijte iz nje svi, jer ovo je krv moja Novoga zaveta, koja se proliva za mnoge radi otpuštenja grehova (Mt.26,28). Pričešćujući se na liturgiji telom i krvlju Hristovom, odnosno samim vaskrslim Hristom, mi ispunjavamo ovu značajnu Hristovu zapovest", stoji u saopštenju.

Duhovne tribine organizuju se svakog utorka u toku trajanja vaskršnjeg posta.Ostale vesti

Patrijarhu Porfiriju uručeno najviše odlikovanje Makedonske pravoslavne crkve
Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan uručio je patrijarhu srpskom Porfiriju najviše odlikovanje Makedonske pravoslavne crkve (MPC), orden Svetog Klimenta Ohridskog prvog reda, posle liturgije u hramu Svete Sofije u Ohridu, kojom je obeležena prva godišnjica od uručenja dokumenta o autokefalnosti MPC - Ohridske arhiepiskopije.
  • 05.06.2023
Dan Svete Trojice
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici praznuju jedan od najznačajnijih hrišćanskih praznika – dan Svete Trojice, koji se još zove Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole. Slavi se tri dana, a crkve su okićene zelenim grančicama i posute travom.
  • 04.06.2023
U toku freskopisanje hrama Svetih Flora i Lavra u Lipljanu

U crkvi Svetih Flora i Lavra u Lipljanu u toku su radovi na freskopisanju ovog hrama.

  • 01.06.2023
Patrijarh će svakog dana služiti molitve za mir
Patrijarh srpski Porfirije služiće svakog dana do nedelje (4. juna), kada Crkva slavi Silazak Svetog Duha na apostole, moleban za blagosloveni mir među ljudima.
  • 30.05.2023
Visoki Dečani: Svečano proslavljena hramovna slava

U manastiru Visoki Dečani svečano je proslavljen praznik Vaznesenja Gospodnjeg u prisustvu velikog broja vernika.

  • 26.05.2023
Spasovdanska litija u Orahovcu

Predvođeni sveštenikom Milanom Stanojevićem, oko stotinak vernika iz Orahovca je posle svete Liturgije pošlo u Spasovdansku litiju kroz glavnu ulicu gornjeg dela Orahovca.

  • 25.05.2023