Vesti
Religija

Tribina ’’Stradanje za život’’ sutra u Gračanici

Eparhija raško–prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ poslednje nedelje vaskršnjeg posta, u utorak 11. aprila 2023. godine, s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu „Stradanje za život“.

Tribina ’’Stradanje za život’’ sutra u Gračanici
Stradanje Gospoda Isusa Hrista (Foto SPC)

Na tribini će govoriti njegovo preosveštenstvo episkop novobrdski Ilarion, vikar patrijarha srpskog g. Porfirija.

"Voleo bih da svi nađemo snage svakoga dana da zajedno zavapimo Gospode, kome ćemo otići, Ti Jedini imaš reči večnoga života. Ovo Jevanđelje koje danas čitamo je svima nama za utehu, da bismo bili svesni kako su i oni koji su gledali čudesa Hristova bili skloni padu, takvoj vrsti pomračenja, takvoj vrsti neosetljivosti, elementarne ljudske neosetljivosti. Oni zapravo ne čuju šta im Gospod Hristos govori. On im govori da Sinu čovečijem treba postradati, treba da bude raspet i govori čak i o vaskrsenju. A oni, već naviknuti na svoju matricu koja im se kroz glavu mota, ništa od toga ne čuju i govore svoje. Za njih nema stradanja nego postoji samo vlast, da li bi mogao da nam daš tu vlast, da li bi mogao da nam daš to nameštenje. Još je tužnija scena, kod drugog jevanđelista spominje se da majka dolazi kod Hrista i traži ,,vezu” za ova dva svoja sina, da li bi oni mogli, kada Ti budeš zauzeo poziciju, da budu tu blizu Tebe. Ovo je tragično zato što je istina, i svi treba da se zapitamo, da li slušamo jedni druge, da li čujemo jedni druge, da li smo spremni da se smirimo, utišamo i da čujemo drugoga" - rekao je vladika Ilarion u besedi na Liturgiji u Petu nedelju Velikoga posta, 2. aprila 2023. godine u Sabornom hramu Svetoga Save u Diseldorfu.Ostale vesti

U toku freskopisanje hrama Svetih Flora i Lavra u Lipljanu

U crkvi Svetih Flora i Lavra u Lipljanu u toku su radovi na freskopisanju ovog hrama.

  • 01.06.2023
Patrijarh će svakog dana služiti molitve za mir
Patrijarh srpski Porfirije služiće svakog dana do nedelje (4. juna), kada Crkva slavi Silazak Svetog Duha na apostole, moleban za blagosloveni mir među ljudima.
  • 30.05.2023
Visoki Dečani: Svečano proslavljena hramovna slava

U manastiru Visoki Dečani svečano je proslavljen praznik Vaznesenja Gospodnjeg u prisustvu velikog broja vernika.

  • 26.05.2023
Spasovdanska litija u Orahovcu

Predvođeni sveštenikom Milanom Stanojevićem, oko stotinak vernika iz Orahovca je posle svete Liturgije pošlo u Spasovdansku litiju kroz glavnu ulicu gornjeg dela Orahovca.

  • 25.05.2023
Spasovdan u Livađu: Da nas ima što više
Spasovdan, praznik posvećen Hristovom vaznesenju, obeležen je litugijom, litijom i rezanjem slavskog kolača pred stotinak vernika u crkvi Svetog Grigorija u Livađu.
  • 25.05.2023
Danas je Spasovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik Hristovog vaznesenja - Spasovdan. U crkvi Svetog Grigorija u Livađu biće obeležen današnji praznik, to je i slava Beograda, koji će je obeležiti liturgijom i litijom. U Prizrenu su juče počeli Spasovdanski dani.
  • 25.05.2023