Vesti
Religija

Tribina: „Kosovo izvor srpske pravoslavne radosti i snage“

Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Kosovo izvor srpske pravoslavne radosti i snage“ u Velikoj sali Doma kulture, u nedelju, 19. jula 2020. godine sa početkom u 18 časova.
Tribina: „Kosovo izvor srpske pravoslavne radosti i snage“
otac Miloš M. Vesin (Foto Blic)

Na tribini će govoriti protojerej-stavrofor dr Miloš M. Vesin iz Čikaga.

Tema koju dr Miloš M. Vesin obrađuje na svom predavanju obuhvata trajnu realnost i položaj Kosova u srpskom pravoslavnom identitetu i doživljaju sveta. On će odgovarati na pitanja na čemu se zasniva realni optimizam Kosova i kosovskog pitanja i u kakvim odnosima je takav pristup sa savremenim trenutkom, kao i gde je Kosovo u životu naše dijaspore.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, predavanje će biti održano bez prisustva publike. Biće prisutni organizatori i predstavnici medija, a ceo program publika će moći da prati uživo preko Fejsbuk stranice gračaničkog Doma kulture, a kasnije i preko Jutjub kanala ove institucije.

Organizatori pozivaju publiku da preko Fejsbuk stranice Doma kulture „Gračanica“ postavlja pitanja predavaču.

Miloš M. Vesin je paroh južnočikaški i profesor na Bogoslovskom fakultetu Srpske pravoslavne crkve u Libertvilu. Završio je Karlovačku Bogosloviju i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Studije psihologije, studije muzike (odsek solo-pevanje i dirigovanje) i post-diplomske studije iz teologije završio je u Lucernu (Švajcarska). Doktorirao je psihologiju u Londonu. Predavač na mnogim crkvenim tribinama i univerzitetima širom Amerike, Kanade i Evrope.Ostale vesti

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo sa Makedonskom pravoslavnom crkvom

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo Srpske pravoslavne crkve s Makedonskom pravoslavnom crkvom, odnosno Ohridskom arhiepiskopijom.

  • 16.05.2022
’’Srpska Patrijaršija je bila i ostala simbol narodnog jedinstva’’
Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski, sa svim arhijerejima sabranim na redovnom godišnjem zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora, uputili su poslanicu sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima povodom proslavljanja stogodišnjice vaspostavljanja kanonskog jedinstva Srpske Patrijaršije.
  • 15.05.2022
Proslava jubileja Srpske patrijaršije u Sremskim Karlovcima
U Sremskim Karlovcima danas je centralni događaji povodom obeležavanja stogodišnjice uspostavljanja Srpske patrijaršije. Zaseda Sveti Arhijerejski sabor, a u podne će na trgu biti održana svečana akademija. Proslava značajnog jubileja počela je sinoć dočekom srpskog patrijarha Porfirija.
  • 15.05.2022
Litijama i kupanjem u reci obeležena još jedna slava Goraždevca
Litijom koja je i ove godine prošetala ulicama Goraždevca i tradicionalnim kupanjem krstonoše i ove godine obeležena je slava ovog sela.
  • 14.05.2022
Žitelji Goraždevca obeležiće Jeremijindan
Goraždevac sutra slavi krsnu slavu Svetog proroka Jeremiju i po verovanju stavnovnika ovoga kraja, zaštitnika ovog sela.
  • 13.05.2022
U Leposaviću proslavljena gradska slava
U Leposaviću je povodom Svetog Vasilija, gradske slave, služena sveta arhijerejska liturgija.
  • 12.05.2022