Vesti
Religija

Tribina: „Kosovo izvor srpske pravoslavne radosti i snage“

Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Kosovo izvor srpske pravoslavne radosti i snage“ u Velikoj sali Doma kulture, u nedelju, 19. jula 2020. godine sa početkom u 18 časova.
Tribina: „Kosovo izvor srpske pravoslavne radosti i snage“
otac Miloš M. Vesin (Foto Blic)

Na tribini će govoriti protojerej-stavrofor dr Miloš M. Vesin iz Čikaga.

Tema koju dr Miloš M. Vesin obrađuje na svom predavanju obuhvata trajnu realnost i položaj Kosova u srpskom pravoslavnom identitetu i doživljaju sveta. On će odgovarati na pitanja na čemu se zasniva realni optimizam Kosova i kosovskog pitanja i u kakvim odnosima je takav pristup sa savremenim trenutkom, kao i gde je Kosovo u životu naše dijaspore.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, predavanje će biti održano bez prisustva publike. Biće prisutni organizatori i predstavnici medija, a ceo program publika će moći da prati uživo preko Fejsbuk stranice gračaničkog Doma kulture, a kasnije i preko Jutjub kanala ove institucije.

Organizatori pozivaju publiku da preko Fejsbuk stranice Doma kulture „Gračanica“ postavlja pitanja predavaču.

Miloš M. Vesin je paroh južnočikaški i profesor na Bogoslovskom fakultetu Srpske pravoslavne crkve u Libertvilu. Završio je Karlovačku Bogosloviju i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Studije psihologije, studije muzike (odsek solo-pevanje i dirigovanje) i post-diplomske studije iz teologije završio je u Lucernu (Švajcarska). Doktorirao je psihologiju u Londonu. Predavač na mnogim crkvenim tribinama i univerzitetima širom Amerike, Kanade i Evrope.Ostale vesti

Laplje Selo: Obeležena Sveta Petka
U crkvi Svete Petke u Lapljem Selu proslavljen je praznik posvećen ovoj svetiteljki. Zbog epidemiološke situacije u crkvi je jutros bilo manje vernika, osim onih koji na ovaj dan proslavljaju krsnu slavu.
  • 27.10.2020
Danas je Sveta Petka
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi – u narodu poznat kao Sveta Petka.
  • 27.10.2020
Povodom otvaranja teme "kosovske kulturne baštine" na festivalu "Mirdita" u Beogradu i niza reakcija koje je ovaj događaj izazvao, reagovao je arhimandrit Sava Janjić, iguman Manastira Visoki Dečani, gde je ukazao na osnovne principe kojih se već, kako je naveo, "godinama držimo, na osnovu kojih je delegacija SPC učestvovala u Ahtisarijevom dijalogu 2008. godine i iz kog su proistekli neki od postojećih zakona na KiM".
  • 24.10.2020
„Proslava krsne slave, bez gostiju, samo u krugu porodice“
Kod pravoslavnih Srba uskoro počinje sezona krsnih slava. Mnogi domaćini su u nedoumici kako da postupe i na koji način da proslave najvažniji porodični praznik. Iz SPC poslate poruke da se obeležava bez velikih okupljanja.
  • 20.10.2020
Kako Srbi treba da slave slavu
Ministar zdravlja Republike Srbije i patrijarh SPC pozvali su građane da se i u narednom periodu, prilikom krsnih slava, pridržavaju svih protivepidemijskih mera.
  • 19.10.2020
Danas je Tomindan, po narodnom verovanju treba sedeti kod kuće
Vernici Srpske pravoslavne crkve obeležavaju praznik Svetog apostola Tome, u narodu poznatog kao Neverni Toma. Slavi se kao krsna, ali i esnafska slava.
  • 19.10.2020