Vesti
Religija

Tribina: „Kosovo izvor srpske pravoslavne radosti i snage“

Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Kosovo izvor srpske pravoslavne radosti i snage“ u Velikoj sali Doma kulture, u nedelju, 19. jula 2020. godine sa početkom u 18 časova.
Tribina: „Kosovo izvor srpske pravoslavne radosti i snage“
otac Miloš M. Vesin (Foto Blic)

Na tribini će govoriti protojerej-stavrofor dr Miloš M. Vesin iz Čikaga.

Tema koju dr Miloš M. Vesin obrađuje na svom predavanju obuhvata trajnu realnost i položaj Kosova u srpskom pravoslavnom identitetu i doživljaju sveta. On će odgovarati na pitanja na čemu se zasniva realni optimizam Kosova i kosovskog pitanja i u kakvim odnosima je takav pristup sa savremenim trenutkom, kao i gde je Kosovo u životu naše dijaspore.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, predavanje će biti održano bez prisustva publike. Biće prisutni organizatori i predstavnici medija, a ceo program publika će moći da prati uživo preko Fejsbuk stranice gračaničkog Doma kulture, a kasnije i preko Jutjub kanala ove institucije.

Organizatori pozivaju publiku da preko Fejsbuk stranice Doma kulture „Gračanica“ postavlja pitanja predavaču.

Miloš M. Vesin je paroh južnočikaški i profesor na Bogoslovskom fakultetu Srpske pravoslavne crkve u Libertvilu. Završio je Karlovačku Bogosloviju i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Studije psihologije, studije muzike (odsek solo-pevanje i dirigovanje) i post-diplomske studije iz teologije završio je u Lucernu (Švajcarska). Doktorirao je psihologiju u Londonu. Predavač na mnogim crkvenim tribinama i univerzitetima širom Amerike, Kanade i Evrope.Ostale vesti

Mati Marta imenovana za igumaniju manasitra Gorioč
Na Ilijndan, vladika raško prizrenski Teodosije imenovao je mati Martu za igumaniju manastira Gorioč kod Istoka.
  • 02.08.2020
Danas je Ilijindan

Praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije koga sve hrišćanske crkve vezuju za prošlost i budućnost hrišćanske crkve i spasenja čovečanstva, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas 2. avgusta.

  • 02.08.2020
Danas je Kurban bajram, zvaničnici čestitaju praznik

Pripadnici islamske veroispovesti slave danas Kurban bajram, jedan od dva najveća islamska praznika.

  • 31.07.2020
Neće biti okupljanja u džamijama na Bajram
Kosovski muftija Naim Trnava izjavio je danas da se zbog pogoršane situacije usled korona virusa, namaz za Kurban bajram neće klanjati u džamijama na Kosovu.
  • 30.07.2020
Otac Ilarion: Ko se čuva i Bog ga čuva
U manastiru Draganac danas je proslavljena hramovna slava Sabor svetog arhangela Gavrila.
  • 26.07.2020
Danas je letnji Aranđelovdan
Srpska Pravoslavna Crkva i njeni vernici danas slave praznik Sabora arhangela Gavrila. Arhangel Gavrilo, jedan od sedam velikih andjela serafima koji su ucestvovali u stvaranju sveta.
  • 26.07.2020