Vesti
Religija

Treći dan Božića – Sv. Stefan Arhiđakon

Danas je treći dan Božića, dan Svetog arhiđakona Stefana, koji je nekim porodicama i krsna slava. 
Treći dan Božića – Sv. Stefan Arhiđakon
Sveti Stefan (Foto SD)

Stefan, prvi od sedam đakona, pomagao je siromašnima u Jerusalimu. Rukopoložen od strane svetih apostola da upravo to čini, zbog čega je i prozvan arhiđakonom.

Prema Svetom pismu, činio je čuda snagom svoje vere, da bi bio oklevetan lažno i kamenovan do smrti zbog čega se i naziva Stefan Prvomučenik. Bogorodica je sa svetim Jovanom Bogoslovom videla njegovo mučenje i molila se za njega, na godinu dana posle silaska Duha Svetoga na apostole.

Danas je Sv. Stefan ili Stevanjdan prva krsna slava nakon samog dana Božića. Običaj je da se na Stevanjdan iznosi božićna slama iz kuće, polaže u štalu, donosi u voćnjak, među pčele, ili druge delatne objekte, radi roda i napretka, jer se veruje u njenu plodotvornu moć.

Božić i Uskrs su dva najveća hrišćanska praznika, kao i državni praznici u Srbiji i to, posle više prekida – ponovo od 2001. godine. I na Kosovu je Božić praznik – prema kosovskom institucionalnom kalendaru praznovanja.

Božić po julijanskom kalendaru, pored srpske, slave i ruska, jermenska crkva, Sveta gora i jedan deo koptske crkve.Ostale vesti

Danas je Jovanjdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Sabor Svetog Jovana Preteče i Krstitelja, praznik u čast onome koji je poslužio tajni božanskog krštenja. Jovanjdan je česta krsna slava.
  • 20.01.2022
Bogojavljenje u selu Banje kod Srbice
U selu Banje u opštini Srbica okupilo se oko stotinak vernika kako bi proslavili praznik Bogojavljenje.
  • 19.01.2022
Mileta Pitulić i ove godine prvi doplivao do Časnog krsta
Mileta Pitulić iz Zvečana i ove godine je prvi doplivao do Časnog krsta na gazivodskom jezeru.
  • 19.01.2022
Bogojavljenje u Gračanici: Osveštana vodica i liturgija pred velikim brojem vernika

U manastiru Gračanica je povodom Bogojavljenja pred velikim brojem vernika održana praznična liturgija i osveštana voda. Liturgiju je služio gračanički paroh Sveta Trajković.

  • 19.01.2022
Danas je Bogojavljenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Bogojavljenje, jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika. Slavi se u spomen na dan kada je Duh sveti sišao na Isusa.
  • 19.01.2022
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan, praznik uoči Bogojavljenja, koji se slavi kao uspomena na prve Hrišćane i kada se strogo posti. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2022