Vesti
Religija

Treći dan Božića – Sv. Stefan Arhiđakon

Danas je treći dan Božića, dan Svetog arhiđakona Stefana, koji je nekim porodicama i krsna slava. 
Treći dan Božića – Sv. Stefan Arhiđakon
Sveti Stefan (Foto SD)

Stefan, prvi od sedam đakona, pomagao je siromašnima u Jerusalimu. Rukopoložen od strane svetih apostola da upravo to čini, zbog čega je i prozvan arhiđakonom.

Prema Svetom pismu, činio je čuda snagom svoje vere, da bi bio oklevetan lažno i kamenovan do smrti zbog čega se i naziva Stefan Prvomučenik. Bogorodica je sa svetim Jovanom Bogoslovom videla njegovo mučenje i molila se za njega, na godinu dana posle silaska Duha Svetoga na apostole.

Danas je Sv. Stefan ili Stevanjdan prva krsna slava nakon samog dana Božića. Običaj je da se na Stevanjdan iznosi božićna slama iz kuće, polaže u štalu, donosi u voćnjak, među pčele, ili druge delatne objekte, radi roda i napretka, jer se veruje u njenu plodotvornu moć.

Božić i Uskrs su dva najveća hrišćanska praznika, kao i državni praznici u Srbiji i to, posle više prekida – ponovo od 2001. godine. I na Kosovu je Božić praznik – prema kosovskom institucionalnom kalendaru praznovanja.

Božić po julijanskom kalendaru, pored srpske, slave i ruska, jermenska crkva, Sveta gora i jedan deo koptske crkve.



Ostale vesti

Poziv za obnovu hrama Svetog Nikole u Prizrenu
Odbor za obnovu hrama Svetog Nikole u Prizrenu sa blagoslovom episkopa raško-prizrenskog Teodosija sakuplja sredstva za obnovu ovog hrama poznatog i kao Rajkova crkva.
  • 16.08.2022
Sveti Stefan, slava manastira Banjska
Svetom arhijerejskom liturgijom koju služi vladika raško – prizrenski Teodosije, jutros je počelo obeležavanje slave manastira Banjska -hramovne slave ove zadužbine Svetog kralja Milutina, Prenos moštiju Svetog Arhiđakona Stefana.
  • 15.08.2022
Počeo Velikogospojinski post
Za pravoslavne hrišćanske vernike počeo je dvonedeljni Velikogospojinski post. Ustanovljen je kako bi se svi sećali Presvete Bogorodice i tražili molitveno zastupništvo od nje. Post se završava 28. avgusta po novom kalendaru, na Veliku Gospojinu.
  • 14.08.2022
Goraždevac kum slave grada Bijeljina
Delegacija iz Goraždevca boravila je u Bijeljini koja je obeležila gradsku slavu Svetog Pantelejmona. Kum slave bio je Miloš Dimitrijević, predsednik Privremenog organa opštine Peć.
  • 10.08.2022
U Lepini obeležen praznik Svetog Pantelejmona
U seoskoj crkvi u Lepini obeležen je praznik posvećen Svetom Pantejlemonu. Meštani su se okupili na svetoj liturgiji, a potom je prerezan i slavski kolač.
  • 09.08.2022
Proslavljena Sveta Petka u Straži
Pred više desetina vernika u novobrdskom selu Straža obeleležena je seoska slava Sveta Petka, ujedno i hramovna slava lokalne crkve koja je sagrađena još u 14. veku, u vreme uspona srednjevekovnog grada Novog Brda, čuvenog po rudnicima srebra i zlata.
  • 08.08.2022