Vesti
Religija

Tradicionalno paljenje badnjaka u manastiru Gračanica

U porti manastira Gračanica, uz prisustvo vernika i sveštenstva, osvećen je i naložen badnjak, čime je počelo obeležavanje Badnje večeri.
Tradicionalno paljenje badnjaka u manastiru Gračanica
Paljenje badnjaka u porti manastira Gračanica (Foto Kim)

Badnjak su ložili gračanički sveštenici uz pisustvo vladike raško-prizrenskog Teodosija, sestrinstva manastira i okupljenih vernika.

Meštani Gračanice će, kako kažu, Božić proslaviti svečano u krugu porodice.

“Za srpsku porodicu na Kosovu i Metohiji ovaj praznik je veoma značaj, ovo je najradosniji hrišćanski praznik. Hvala Bogu pa smo svi živi i zdravi, najlepše je biti sa svojom porodicom i uživati u blagodetima koje nam je Bog dao. Za Božić želimo puno zdravlja, mira i blagostanja”, rekao je Dragan Ćirković.

“Ovo je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, kada slavimo rođenje Bogomladenca i proslavljamo ga u krugu porodice, poštujući sve običaje i obrede koje su poštovali naši preci, jer je to naše indentitetsko obeležje čime se i ponosimo. Svima želim pre svega zdravlje i unutrašnju sreću, a naravno i mir”, kazala je Brankica Kosić.

“Proslavljam praznik u krugu porodice sa decom i suprugom. Hristovo rođenje najlepši je praznik. Poštujemo naše običaje, večeras postimo, sutra mrsimo. Došli smo da upalimo badnjak, a onda ćemo kod kuće da večeramo, primenjujemo običaje koje su nas naši preci naučili”, naveo je Zoran Ilić.

“Za Badnje veče unosimo badnjak u kuću i večeramo na podu, to je naš običaj. Za Božić smo poželeli zdravlje, sreću i uspeh, a sve ostalo dolazi samo”, rekao je Saša Živić.


Sveštenici Darko Marinković i Sveta Trajković okupljenima vernicima bacali su žito, bombone i novčiće. Ove godine zbog epidemije koronavirusa izostalo je tradicionalno služenje kuvanog vina i rakije.

Paljenjem badnjaka najavljuje se rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj u hrišćanstvu. Ovaj praznik je i poslednji dan Božićnog posta, kojim se vernici pripremaju za proslavu najradosnijeg praznika rođenja Isusa Hrista.

U pravoslavnim kućama Badnje veče je porodični praznik kada se ukućani okupljaju oko posne trpeze.Ostale vesti

SPC i vernici slave Svetog Jovana
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan.
  • 20.01.2021
Danas je Bogojavljenje, kući se nosi osvećena voda i ne posti se
Obeležava se Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Na Bogojavljenje se pliva za Časni krst – ove godine, svedeno, zbog pandemije.
  • 19.01.2021
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2021
SPC i vernici slave drugi dan Božića
Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom. Drugi dan Božića posvećen je presvetoj Bogorodici u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja ljudskog roda.
  • 08.01.2021
Gračanica: Božić je praznik mira i radosti
U manastiru Gračanica održana je Božićna liturgija. Bogosluženju je prisustvovalo sveštenstvo manastira, manji broj građana kao i direktor Kancelarije za Kim Petar Petković sa saradnicima.
  • 07.01.2021
Zvaničnici čestitali Božić
Predstavnici srpskih i kosovskih vlasti uputili su čestitke građanima povodom praznika, poželevši im da Božić dočekaju u miru i krugu svojih najbližih.
  • 07.01.2021