Vesti
Religija

Tradicionalno paljenje badnjaka u manastiru Gračanica

U porti manastira Gračanica, uz prisustvo vernika i sveštenstva, osvećen je i naložen badnjak, čime je počelo obeležavanje Badnje večeri.
Tradicionalno paljenje badnjaka u manastiru Gračanica
Paljenje badnjaka u porti manastira Gračanica (Foto Kim)

Badnjak su ložili gračanički sveštenici uz pisustvo vladike raško-prizrenskog Teodosija, sestrinstva manastira i okupljenih vernika.

Meštani Gračanice će, kako kažu, Božić proslaviti svečano u krugu porodice.

“Za srpsku porodicu na Kosovu i Metohiji ovaj praznik je veoma značaj, ovo je najradosniji hrišćanski praznik. Hvala Bogu pa smo svi živi i zdravi, najlepše je biti sa svojom porodicom i uživati u blagodetima koje nam je Bog dao. Za Božić želimo puno zdravlja, mira i blagostanja”, rekao je Dragan Ćirković.

“Ovo je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, kada slavimo rođenje Bogomladenca i proslavljamo ga u krugu porodice, poštujući sve običaje i obrede koje su poštovali naši preci, jer je to naše indentitetsko obeležje čime se i ponosimo. Svima želim pre svega zdravlje i unutrašnju sreću, a naravno i mir”, kazala je Brankica Kosić.

“Proslavljam praznik u krugu porodice sa decom i suprugom. Hristovo rođenje najlepši je praznik. Poštujemo naše običaje, večeras postimo, sutra mrsimo. Došli smo da upalimo badnjak, a onda ćemo kod kuće da večeramo, primenjujemo običaje koje su nas naši preci naučili”, naveo je Zoran Ilić.

“Za Badnje veče unosimo badnjak u kuću i večeramo na podu, to je naš običaj. Za Božić smo poželeli zdravlje, sreću i uspeh, a sve ostalo dolazi samo”, rekao je Saša Živić.


Sveštenici Darko Marinković i Sveta Trajković okupljenima vernicima bacali su žito, bombone i novčiće. Ove godine zbog epidemije koronavirusa izostalo je tradicionalno služenje kuvanog vina i rakije.

Paljenjem badnjaka najavljuje se rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj u hrišćanstvu. Ovaj praznik je i poslednji dan Božićnog posta, kojim se vernici pripremaju za proslavu najradosnijeg praznika rođenja Isusa Hrista.

U pravoslavnim kućama Badnje veče je porodični praznik kada se ukućani okupljaju oko posne trpeze.Ostale vesti

O. Janjić: Crkva u Samodreži pretvorena u smetilište
Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić je na svom Fejsbuk nalogu napisao da je "crkva Sv. Jovana Preteče u Samodreži, pretvorena u deponiju smeća i javni toalet za obližnju albansku školu".
  • 14.04.2021
Počeo ramazanski post

Danas je počeo ramazanski post i narednih 30 dana muslimanski vernici će se uzdržavati od jela i pića od izlaska do zalaska sunca.

  • 13.04.2021
SPC i vernici slave Sabor Svetog arhangela Gavrila
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas praznuju Sabor Svetog Arhangela Gavrila, i njegovo javljanje kroz svu istoriju ljudskog spasenja. Smatra se zaštitnikom ljudi i životinja.
  • 08.04.2021
Uskrs po Gregorijanskom kalendaru
Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve, proslavljaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću.
  • 04.04.2021
Danas su Mladenci
Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik Mladenci u pomen na stradanje Svetih četrdeset mučenika sevastijskih.
  • 22.03.2021
Počinje Veliki ili Vaskršnji post
Veliki ili Vaskršnji post počinje danas i završava se na Vaskrs koji ove godine pada 2. maja.
  • 15.03.2021