Vesti
Religija

Tradicionalno paljenje badnjaka u manastiru Gračanica

U porti manastira Gračanica, uz prisustvo vernika i sveštenstva, osvećen je i naložen badnjak, čime je počelo obeležavanje Badnje večeri.
Tradicionalno paljenje badnjaka u manastiru Gračanica
Paljenje badnjaka u porti manastira Gračanica (Foto Kim)

Badnjak su ložili gračanički sveštenici uz pisustvo vladike raško-prizrenskog Teodosija, sestrinstva manastira i okupljenih vernika.

Meštani Gračanice će, kako kažu, Božić proslaviti svečano u krugu porodice.

“Za srpsku porodicu na Kosovu i Metohiji ovaj praznik je veoma značaj, ovo je najradosniji hrišćanski praznik. Hvala Bogu pa smo svi živi i zdravi, najlepše je biti sa svojom porodicom i uživati u blagodetima koje nam je Bog dao. Za Božić želimo puno zdravlja, mira i blagostanja”, rekao je Dragan Ćirković.

“Ovo je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, kada slavimo rođenje Bogomladenca i proslavljamo ga u krugu porodice, poštujući sve običaje i obrede koje su poštovali naši preci, jer je to naše indentitetsko obeležje čime se i ponosimo. Svima želim pre svega zdravlje i unutrašnju sreću, a naravno i mir”, kazala je Brankica Kosić.

“Proslavljam praznik u krugu porodice sa decom i suprugom. Hristovo rođenje najlepši je praznik. Poštujemo naše običaje, večeras postimo, sutra mrsimo. Došli smo da upalimo badnjak, a onda ćemo kod kuće da večeramo, primenjujemo običaje koje su nas naši preci naučili”, naveo je Zoran Ilić.

“Za Badnje veče unosimo badnjak u kuću i večeramo na podu, to je naš običaj. Za Božić smo poželeli zdravlje, sreću i uspeh, a sve ostalo dolazi samo”, rekao je Saša Živić.


Sveštenici Darko Marinković i Sveta Trajković okupljenima vernicima bacali su žito, bombone i novčiće. Ove godine zbog epidemije koronavirusa izostalo je tradicionalno služenje kuvanog vina i rakije.

Paljenjem badnjaka najavljuje se rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj u hrišćanstvu. Ovaj praznik je i poslednji dan Božićnog posta, kojim se vernici pripremaju za proslavu najradosnijeg praznika rođenja Isusa Hrista.

U pravoslavnim kućama Badnje veče je porodični praznik kada se ukućani okupljaju oko posne trpeze.Ostale vesti

Goraždevac kum slave grada Bijeljina
Delegacija iz Goraždevca boravila je u Bijeljini koja je obeležila gradsku slavu Svetog Pantelejmona. Kum slave bio je Miloš Dimitrijević, predsednik Privremenog organa opštine Peć.
  • 10.08.2022
U Lepini obeležen praznik Svetog Pantelejmona
U seoskoj crkvi u Lepini obeležen je praznik posvećen Svetom Pantejlemonu. Meštani su se okupili na svetoj liturgiji, a potom je prerezan i slavski kolač.
  • 09.08.2022
Proslavljena Sveta Petka u Straži
Pred više desetina vernika u novobrdskom selu Straža obeleležena je seoska slava Sveta Petka, ujedno i hramovna slava lokalne crkve koja je sagrađena još u 14. veku, u vreme uspona srednjevekovnog grada Novog Brda, čuvenog po rudnicima srebra i zlata.
  • 08.08.2022
Obeležena Sveta Petka u Lapljem Selu
Liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača, u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu proslavljen je praznik posvećen ovoj svetiteljki. Sveta Petka se proslavlja kao krsna i seoska slava.
  • 08.08.2022
Danas je Trnova Petka

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu. U Lapljem Selu danas se proslavlja seoska slava.

  • 08.08.2022
Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena

Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga ili Blažena Marija. Svetica je veoma poštovana, posebno među ženama.

  • 04.08.2022