Vesti
Religija

Tradicionalna proslava u selu Donja Budriga

U selu Donja Budriga kod Gnjilana danas je organizovana tradicionalna Uskršnja svetkovina kojoj su prisustvovali Srbi iz Kosovskog pomoravlja, ali i oni koji su za ovu priliku došli iz centralne Srbije i inostranstva. 
Tradicionalna proslava u selu Donja Budriga
Donja Budriga (Foto Eparhija-Prizren)

Srbi su se i danas okupili na brdu Glavičica na jutarnjoj pričesti, kraj crkve Hrista Spasa iz 14. veka, a svetkovini su prisustvovali i predstavnici Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju i lokalnih samouprava iz Kosovskog pomoravlja.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da su danas došli da sa ovog svetog mesta čestitaju Vaskrs, uputivši poruku mira ljubavi i sloge u ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

“Upućujemo poruku mira, ljubavi i sloge, jedinstva među srpskim narodom na KiM, ali šaljemo poruku ispružene ruke našim komšijama Albancima, jer svi treba da živimo u miru i slozi, jer živimo na jednoj zemlji i to je naša sudbina”, rekao je Petković.

Neka niko ne pomisli da je to što upućujemo poruku mira naša slabost, rekao je Petković, istakavši da takva poruka koja je upućena na Vaskrs pokazuje snagu Republike Srbije.

Petković je čestitao vernicima Vaskrs, a na mestu okupljanja priređen je bogat kulturno umetnički program, dok su lep dan mnogi Srbi iskoristili kako bi izašli u prirodu i bili deo tradicionalne Uskršnje svetkovine.

 Ostale vesti

Obeležena hramovna slava u Belom Polju kod Peći
U Belom Polju kod Peći obeležena je hramovna slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Liturgiju su, uz prisustvo pred oko 50 vernika iz Metohije i gostiju iz Crne Gore, služili paroh budvanski Petar Cerović, paroh Dragan Radovanović iz Pećke Mitropolije i paroh kolašinski Nenad Tomović iz Crne Gore.
  • 04.12.2022
Danas je Vavedenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji i postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.
  • 04.12.2022
Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022