Vesti
Religija

Tradicionalna proslava u selu Donja Budriga

U selu Donja Budriga kod Gnjilana danas je organizovana tradicionalna Uskršnja svetkovina kojoj su prisustvovali Srbi iz Kosovskog pomoravlja, ali i oni koji su za ovu priliku došli iz centralne Srbije i inostranstva. 
Tradicionalna proslava u selu Donja Budriga
Donja Budriga (Foto Eparhija-Prizren)

Srbi su se i danas okupili na brdu Glavičica na jutarnjoj pričesti, kraj crkve Hrista Spasa iz 14. veka, a svetkovini su prisustvovali i predstavnici Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju i lokalnih samouprava iz Kosovskog pomoravlja.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da su danas došli da sa ovog svetog mesta čestitaju Vaskrs, uputivši poruku mira ljubavi i sloge u ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

“Upućujemo poruku mira, ljubavi i sloge, jedinstva među srpskim narodom na KiM, ali šaljemo poruku ispružene ruke našim komšijama Albancima, jer svi treba da živimo u miru i slozi, jer živimo na jednoj zemlji i to je naša sudbina”, rekao je Petković.

Neka niko ne pomisli da je to što upućujemo poruku mira naša slabost, rekao je Petković, istakavši da takva poruka koja je upućena na Vaskrs pokazuje snagu Republike Srbije.

Petković je čestitao vernicima Vaskrs, a na mestu okupljanja priređen je bogat kulturno umetnički program, dok su lep dan mnogi Srbi iskoristili kako bi izašli u prirodu i bili deo tradicionalne Uskršnje svetkovine.

 Ostale vesti

Patrijarh Porfirije sa Kosova
"Od novog patrijarha srpskog, istinski očekujemo, i verujemo da će se na svakom mestu i u svakom trenutku boriti za svetinje, za kulturu, život i državne interese Srba na Kosovu i Metohiji i da će ih neodstupno štititi svojim duhom, svojom ljubavlju i svojim velikim znanjem“, kazao je književnik i novinar Živojin Rakočević govoreći o njegovoj svetosti, novoizabranom patrijarhu Porfiriju.
  • 19.02.2021
Patrijarh srpski Porfirije ustoličen
Njegova svetost gospodin Porfirije, kog je juče Sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao za novog poglavara SPC, ustoličen je u najsvetiji tron Arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.
  • 19.02.2021
Ustoličenje patrijarha sutra
Ustoličenje novoizabranog patrijarha Porfirija obaviće se sutra, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.
  • 18.02.2021
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi patrijarh SPC

Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, prenosi Tanjug.

  • 18.02.2021
Sabor SPC danas bira patrijarha
Sveti arhijerejski Sabor SPC na kome će biti izabran novi patrijarh SPC, 46. po redu, biće održan u kripti Hrama Svetog Save sa početkom u 12 sati.
  • 18.02.2021
Sretenje, prvi susret Boga i čoveka, ali i zime i leta
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Sretenje Gospodnje, jedan od najsvečanijih praznika, koji predstavlja prvi susret novorođenog Isusa Hrista sa ljudima.
  • 15.02.2021