Vesti
Religija

Tradicionalna proslava u selu Donja Budriga

U selu Donja Budriga kod Gnjilana danas je organizovana tradicionalna Uskršnja svetkovina kojoj su prisustvovali Srbi iz Kosovskog pomoravlja, ali i oni koji su za ovu priliku došli iz centralne Srbije i inostranstva. 
Tradicionalna proslava u selu Donja Budriga
Donja Budriga (Foto Eparhija-Prizren)

Srbi su se i danas okupili na brdu Glavičica na jutarnjoj pričesti, kraj crkve Hrista Spasa iz 14. veka, a svetkovini su prisustvovali i predstavnici Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju i lokalnih samouprava iz Kosovskog pomoravlja.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da su danas došli da sa ovog svetog mesta čestitaju Vaskrs, uputivši poruku mira ljubavi i sloge u ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

“Upućujemo poruku mira, ljubavi i sloge, jedinstva među srpskim narodom na KiM, ali šaljemo poruku ispružene ruke našim komšijama Albancima, jer svi treba da živimo u miru i slozi, jer živimo na jednoj zemlji i to je naša sudbina”, rekao je Petković.

Neka niko ne pomisli da je to što upućujemo poruku mira naša slabost, rekao je Petković, istakavši da takva poruka koja je upućena na Vaskrs pokazuje snagu Republike Srbije.

Petković je čestitao vernicima Vaskrs, a na mestu okupljanja priređen je bogat kulturno umetnički program, dok su lep dan mnogi Srbi iskoristili kako bi izašli u prirodu i bili deo tradicionalne Uskršnje svetkovine.

 Ostale vesti

U Sigi i Brestoviku proslavljen Spasovdan
Povratnici u selima Brestovik i Siga kod Peći, ove godine skromno ali u skladu sa tradicijom obeležili su Spasovdan, seosku slavu, javlja Radio Goraždevac.
  • 28.05.2020
Kamenica: Neistinite informacije o pravoslavnim svetinjama
Posle emisije TV Кlan Кosova, u kojoj su manastir Ubožac u selu Močare i crkva Vavedenje Presvete Bogorodice u selu Vaganeš u blizini Кamenice, predstavljeni kao albanski verski objekti, potpredsednik Opštine Кamenica Bojan Stamenković, uputio je pismo Nezavisnoj komisiji za medije u Prištini, u kome traži da ova organizacija reaguje na, kako je rekao “neistinite informacije”, koje ne doprinose međunacionalnoj i međuverskoj saradnji.
  • 28.05.2020
Livađe: Obeležana hramovna slava
Liturgijom u crkvi Svetog Grigorija u Livađu obeležen je Spasovdan, slava crkve. Crkveni sabor okupio je i ove godine veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela.
  • 28.05.2020
Danas je Spasovdan
Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje ili “Dan spasa” je jedan je od deset praznika posvećenih Hristu.
  • 28.05.2020
Slava bogoslovije i kraj školske godine obeleženi u Prizrenu
Slava bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu proslavljena je ove godine skromno, bez prisustva đaka, koji spomen svojih zaštitnika proslavljaju u domaćim crkvama. Ujedno je obeležen i kraj petogodišnjeg školovanja za maturante Prizrenske bogoslovije.
  • 24.05.2020
Danas je Ramazanski Bajram
Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ove godine zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja džamije na Kosovu su prazne. Takođe, Nacionalni institut za javno zdravlje je apelovao na građane da se uzdrže od tradicionalnih poseta.
  • 24.05.2020