Vesti
Religija

Tačka Vašingtonskog sporazuma o SPC već postoji u zakonima Kosova

Deo sporazuma koja se odnosi na verske slobode i zaštitu objekata SPC koji su u Vašingtonu nedavno potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti je nešto što već postoji u kosovskim zakonima i odlukama Ustavnog suda, potvrđuje za RTV Kim iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić.
Tačka Vašingtonskog sporazuma o SPC već postoji u zakonima Kosova
Otac Sava Janjić (Foto Kim)

Tačka 11. ekonomskog sporazuma predviđa da se "obe strane obavezuju da će štititi i promovisati slobodu veroispovesti, uključujući obnavljanje međuverske komunikacije, zaštitu verskih objekata i sprovođenje sudskih odluka koje se odnose na Srpsku pravoslavnu crkvu, i nastavak restitucije jevrejske imovine žrtava holokausta bez naslednika".

Po rečima igumana manastira Visoki Dečani sve ovo predviđaju zakoni Kosova, ali i odluka Ustavnog suda iz 2016. godine o povraćaju 24 hektara manastirskog zemljišta.

„Koliko sam ja mogao da proučim tačku 11. ona u oba dokumenta koja su potpisana i od strane gospodina Vučića i gospodina Hotija sadrži zapravo ono što je već sadržano u zakonima Kosova i predstavlja jednu novu obavezu, pre svega mislim na kosovske institucije. To je otprilike u liniji i onoga što je i gospodin Hoti rekao prilikom nedavne posete Dečanima – „da se mora poštovati zakon i da sva rešenja treba nalaziti u okviru zakona“. Isto tako, ono što američka ambasada i ostale zemlje, a konačno i saopštenje Kvinte, traži nakon nedavne posete Dečanima, je to da se zemlja koja je presudom Ustavnog suda doneta 2016. godine ubeleži u katastar i samim tim ispuni odluka Ustavnog suda“.

To su, ponavlja otac Sava, odredbe koje već sadrže kosovski zakoni i pravne obaveze institucija na Kosovu.

Na pitanje šta je do sada sprečavalo kosovske institucije da sprovode sudske odluke i poštuju zakone koje su same usvojile, otac Sava kaže da je to "kompleksno pitanje na koje odgovore treba daju predstavnici kosovskih institucija i međunarodni predstavnici".

„Mi smo uvek bili otvoreni za pronalaženje svih rešenja koja su u okviru postojećih zakona. Ovde se konkretno misli na Zakon o specijalnim zaštićenim zonama koji zabranjuje gradnju magistralnog, odnosno međunarodnog tranzitnog puta kroz zaštićenu zonu manastira iz više razloga koji su pobrojani u zakonu, uz sve ostale aktivnosti koje su zabranjene. A što se tiče odluke (Ustavnog) suda, moram da kažem da četiri godine se ona nije ispunjavala i da je konačno vreme da se to uradi, jer odluke Ustavnog suda su izvršne. To je res judicata -presuđena odluka oko koje nema daljeg razgovora“, kaže dečanski iguman u izjavi za RTV Kim.

Podsetimo, predstavnici Beograda i Prištine, Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti su pred američkim predsednikom Donaldom Trampom postigli sporazum koji, osim ekonomskih obaveza, sadrži i druge tačke, među kojima su one koje su vezane za promociju slobode veroispovesti, zaštitu LGBT populacije, Hezbolah, otvaranje ambasade Srbije u Jerusalimu i konačno uzajamno priznanje između Kosova i Izraela.Ostale vesti

Tribina “Sveta liturgija - delo važnije od života” sutra u Gračanici
Eparhija raško–prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta u utorak 28. marta 2023. godine s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu na temu “Sveta liturgija - delo važnije od života”.
  • 27.03.2023
Počeo mesec Ramazana
Ramazan, sveti mesec posta u islamu, počeo je u sredu uveče. Narednih 30 dana muslimani će se uzdržavati od jela i pića od izlaska do zalaska sunca.
  • 23.03.2023
Danas su Mladenci

Srpska pravoslavna crkva slavi praznik Svetih četrdeset mučenika. Mladi parovi obeležavaju Mladence. Stariji kažu, kakvo je vreme na ovaj dan, tako će biti celog proleća.

  • 22.03.2023
Otac Sava: Pokajanje predstavlja novi način života

„Pokajanje označava promenu uma, srca, načina života, prioriteta u životu. To je jedna celovita promena čoveka koja nije samo stvar jednoga trenutka, mogu da se pokajem što sam izašao napolje a nisam poneo kišobran, a pada kiša, to nije pokajanje, ovo je nešto mnogo dublje i to je zapravo jedna duboka unutrašnja spoznaja“, kazao je na duhovnoj tribini „Pokajanje kao promena uma i načina života“, arhimandrit Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani.

  • 22.03.2023
Vladika Teodosije: Post i molitva su temelj našeg duhovnog života
Na duhovnoj tribini u Gračanici koju su organizovali Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture "Gračanica", vladika Teodosije govorio je o molitvi.
  • 15.03.2023
Otac Andrej o značaju posta u hrišćanskom životu

U prostorijama Doma kulture u Gračanici, otac Andrej iguman manastira Crna Reka govorio je o značaju posta kao nezaobilaznog puta ljudskog spasenja.

  • 07.03.2023