Vesti
Religija

Tačka Vašingtonskog sporazuma o SPC već postoji u zakonima Kosova

Deo sporazuma koja se odnosi na verske slobode i zaštitu objekata SPC koji su u Vašingtonu nedavno potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti je nešto što već postoji u kosovskim zakonima i odlukama Ustavnog suda, potvrđuje za RTV Kim iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić.
Tačka Vašingtonskog sporazuma o SPC već postoji u zakonima Kosova
Otac Sava Janjić (Foto Kim)

Tačka 11. ekonomskog sporazuma predviđa da se "obe strane obavezuju da će štititi i promovisati slobodu veroispovesti, uključujući obnavljanje međuverske komunikacije, zaštitu verskih objekata i sprovođenje sudskih odluka koje se odnose na Srpsku pravoslavnu crkvu, i nastavak restitucije jevrejske imovine žrtava holokausta bez naslednika".

Po rečima igumana manastira Visoki Dečani sve ovo predviđaju zakoni Kosova, ali i odluka Ustavnog suda iz 2016. godine o povraćaju 24 hektara manastirskog zemljišta.

„Koliko sam ja mogao da proučim tačku 11. ona u oba dokumenta koja su potpisana i od strane gospodina Vučića i gospodina Hotija sadrži zapravo ono što je već sadržano u zakonima Kosova i predstavlja jednu novu obavezu, pre svega mislim na kosovske institucije. To je otprilike u liniji i onoga što je i gospodin Hoti rekao prilikom nedavne posete Dečanima – „da se mora poštovati zakon i da sva rešenja treba nalaziti u okviru zakona“. Isto tako, ono što američka ambasada i ostale zemlje, a konačno i saopštenje Kvinte, traži nakon nedavne posete Dečanima, je to da se zemlja koja je presudom Ustavnog suda doneta 2016. godine ubeleži u katastar i samim tim ispuni odluka Ustavnog suda“.

To su, ponavlja otac Sava, odredbe koje već sadrže kosovski zakoni i pravne obaveze institucija na Kosovu.

Na pitanje šta je do sada sprečavalo kosovske institucije da sprovode sudske odluke i poštuju zakone koje su same usvojile, otac Sava kaže da je to "kompleksno pitanje na koje odgovore treba daju predstavnici kosovskih institucija i međunarodni predstavnici".

„Mi smo uvek bili otvoreni za pronalaženje svih rešenja koja su u okviru postojećih zakona. Ovde se konkretno misli na Zakon o specijalnim zaštićenim zonama koji zabranjuje gradnju magistralnog, odnosno međunarodnog tranzitnog puta kroz zaštićenu zonu manastira iz više razloga koji su pobrojani u zakonu, uz sve ostale aktivnosti koje su zabranjene. A što se tiče odluke (Ustavnog) suda, moram da kažem da četiri godine se ona nije ispunjavala i da je konačno vreme da se to uradi, jer odluke Ustavnog suda su izvršne. To je res judicata -presuđena odluka oko koje nema daljeg razgovora“, kaže dečanski iguman u izjavi za RTV Kim.

Podsetimo, predstavnici Beograda i Prištine, Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti su pred američkim predsednikom Donaldom Trampom postigli sporazum koji, osim ekonomskih obaveza, sadrži i druge tačke, među kojima su one koje su vezane za promociju slobode veroispovesti, zaštitu LGBT populacije, Hezbolah, otvaranje ambasade Srbije u Jerusalimu i konačno uzajamno priznanje između Kosova i Izraela.Ostale vesti

Danas je Bogojavljenje, kući se nosi osvećena voda i ne posti se
Obeležava se Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Na Bogojavljenje se pliva za Časni krst – ove godine, svedeno, zbog pandemije.
  • 19.01.2021
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2021
SPC i vernici slave drugi dan Božića
Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom. Drugi dan Božića posvećen je presvetoj Bogorodici u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja ljudskog roda.
  • 08.01.2021
Gračanica: Božić je praznik mira i radosti
U manastiru Gračanica održana je Božićna liturgija. Bogosluženju je prisustvovalo sveštenstvo manastira, manji broj građana kao i direktor Kancelarije za Kim Petar Petković sa saradnicima.
  • 07.01.2021
Zvaničnici čestitali Božić
Predstavnici srpskih i kosovskih vlasti uputili su čestitke građanima povodom praznika, poželevši im da Božić dočekaju u miru i krugu svojih najbližih.
  • 07.01.2021
Božić po Julijanskom kalendaru - Hristos se rodi!
Srpska pravoslavna crkva i vernici koji poštuju Julijanski kalendar danas slave najradosnihi hrišćanski praznik Božić - praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista. RTV Kim čestita Božić svima koji slave.
  • 07.01.2021