Vesti
Religija

Tačka Vašingtonskog sporazuma o SPC već postoji u zakonima Kosova

Deo sporazuma koja se odnosi na verske slobode i zaštitu objekata SPC koji su u Vašingtonu nedavno potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti je nešto što već postoji u kosovskim zakonima i odlukama Ustavnog suda, potvrđuje za RTV Kim iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić.
Tačka Vašingtonskog sporazuma o SPC već postoji u zakonima Kosova
Otac Sava Janjić (Foto Kim)

Tačka 11. ekonomskog sporazuma predviđa da se "obe strane obavezuju da će štititi i promovisati slobodu veroispovesti, uključujući obnavljanje međuverske komunikacije, zaštitu verskih objekata i sprovođenje sudskih odluka koje se odnose na Srpsku pravoslavnu crkvu, i nastavak restitucije jevrejske imovine žrtava holokausta bez naslednika".

Po rečima igumana manastira Visoki Dečani sve ovo predviđaju zakoni Kosova, ali i odluka Ustavnog suda iz 2016. godine o povraćaju 24 hektara manastirskog zemljišta.

„Koliko sam ja mogao da proučim tačku 11. ona u oba dokumenta koja su potpisana i od strane gospodina Vučića i gospodina Hotija sadrži zapravo ono što je već sadržano u zakonima Kosova i predstavlja jednu novu obavezu, pre svega mislim na kosovske institucije. To je otprilike u liniji i onoga što je i gospodin Hoti rekao prilikom nedavne posete Dečanima – „da se mora poštovati zakon i da sva rešenja treba nalaziti u okviru zakona“. Isto tako, ono što američka ambasada i ostale zemlje, a konačno i saopštenje Kvinte, traži nakon nedavne posete Dečanima, je to da se zemlja koja je presudom Ustavnog suda doneta 2016. godine ubeleži u katastar i samim tim ispuni odluka Ustavnog suda“.

To su, ponavlja otac Sava, odredbe koje već sadrže kosovski zakoni i pravne obaveze institucija na Kosovu.

Na pitanje šta je do sada sprečavalo kosovske institucije da sprovode sudske odluke i poštuju zakone koje su same usvojile, otac Sava kaže da je to "kompleksno pitanje na koje odgovore treba daju predstavnici kosovskih institucija i međunarodni predstavnici".

„Mi smo uvek bili otvoreni za pronalaženje svih rešenja koja su u okviru postojećih zakona. Ovde se konkretno misli na Zakon o specijalnim zaštićenim zonama koji zabranjuje gradnju magistralnog, odnosno međunarodnog tranzitnog puta kroz zaštićenu zonu manastira iz više razloga koji su pobrojani u zakonu, uz sve ostale aktivnosti koje su zabranjene. A što se tiče odluke (Ustavnog) suda, moram da kažem da četiri godine se ona nije ispunjavala i da je konačno vreme da se to uradi, jer odluke Ustavnog suda su izvršne. To je res judicata -presuđena odluka oko koje nema daljeg razgovora“, kaže dečanski iguman u izjavi za RTV Kim.

Podsetimo, predstavnici Beograda i Prištine, Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti su pred američkim predsednikom Donaldom Trampom postigli sporazum koji, osim ekonomskih obaveza, sadrži i druge tačke, među kojima su one koje su vezane za promociju slobode veroispovesti, zaštitu LGBT populacije, Hezbolah, otvaranje ambasade Srbije u Jerusalimu i konačno uzajamno priznanje između Kosova i Izraela.Ostale vesti

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo sa Makedonskom pravoslavnom crkvom

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo Srpske pravoslavne crkve s Makedonskom pravoslavnom crkvom, odnosno Ohridskom arhiepiskopijom.

  • 16.05.2022
’’Srpska Patrijaršija je bila i ostala simbol narodnog jedinstva’’
Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski, sa svim arhijerejima sabranim na redovnom godišnjem zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora, uputili su poslanicu sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima povodom proslavljanja stogodišnjice vaspostavljanja kanonskog jedinstva Srpske Patrijaršije.
  • 15.05.2022
Proslava jubileja Srpske patrijaršije u Sremskim Karlovcima
U Sremskim Karlovcima danas je centralni događaji povodom obeležavanja stogodišnjice uspostavljanja Srpske patrijaršije. Zaseda Sveti Arhijerejski sabor, a u podne će na trgu biti održana svečana akademija. Proslava značajnog jubileja počela je sinoć dočekom srpskog patrijarha Porfirija.
  • 15.05.2022
Litijama i kupanjem u reci obeležena još jedna slava Goraždevca
Litijom koja je i ove godine prošetala ulicama Goraždevca i tradicionalnim kupanjem krstonoše i ove godine obeležena je slava ovog sela.
  • 14.05.2022
Žitelji Goraždevca obeležiće Jeremijindan
Goraždevac sutra slavi krsnu slavu Svetog proroka Jeremiju i po verovanju stavnovnika ovoga kraja, zaštitnika ovog sela.
  • 13.05.2022
U Leposaviću proslavljena gradska slava
U Leposaviću je povodom Svetog Vasilija, gradske slave, služena sveta arhijerejska liturgija.
  • 12.05.2022