Vesti
Religija

Svetom liturgijom obeležen treći dan sabora u Osojanu

U Osojanu je trećeg  dana sabora posvećenom mitropolitu Amfilohiju i dvadesetoj godišnjici povratka Srba u ovaj kraj, služena liturgija u obnovljenoj crkvi Svetog Arhangela Gavrila.
Svetom liturgijom obeležen treći dan sabora u Osojanu
Sa Liturgije (Foto Kim)

Liturgiju su služili Episkop raško-prizrenski Teodosije i mitropolit crnogorsko primorski Joanikije u prisustvu sveštensva i vernika.

„Hvala ti za svu tvoju ljubav prema našim svetinjama na Kosovu i Metohiji i našem napaćenom narodu koji istrajava u podvigu opstajanja na ovim svetim prostorima. Hvala ti što si produžio Božansko delo našeg dragog mitropolita, blaženi mu spomeni koji je 20 godina ovde služio svetu liturgiju i okrepio ovaj narod Božiji na nemogući podvig obnove povratka i vaskrsenja ovoga sela i života ovde na ovim prostorima, neka Gospod sve nas blagoslovi i vašu ljubav primi“, kazao je u besedi Vladika Teodosije.

On se zahvalio svima koji su se odazvali i došli na današnji sabor u čast blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija.

„Hvala igumanima koji su se odazvali na današnji sabor sveštnoslužitelja prepodobnog monaštva, sestrama našim iz Pećke patrijaršije i Đakovice i drugih naših svetinja. Svi mi danas smo ovde malo stado, ali Hristovo, imamo nadu u Boga. Naša snaga je u živoga Boga, vaskrsloga Boga, da bi on kroz nas bio prisutan ovde na mestu naših svetih predaka“, rekao je Vladika Teodosije.

 Reči utehe, nade i ohrabrenja narodu na Kosovu, uputio je Vladika Joanikije.

„Gospod Isus Hristos je rekao `Ja sam svetlost svetlu, ko za mnom hodi neće hoditi po tami, nego će imati svetlost života`. Nije dovoljno da samo imamo svetlost ovoga Sunca koje je tako milo i daje ovoj zemlji život i zdravlje, nego nam je još potrebna Hristova svetlost, jer iako imamo ovo Sunce koje nas greje, ako nemamo pravu veru mi smo još uvek u tami, a prava istinita vera je ta svetlost Hristova koja prosvećuje ceo svet i koja nam daje da vidimo kojim putem treba da idemo. Naš blaženopočivši mitropolit bio je čovek Božije svetlosti i Vidovdanske, on je pevao `Vidovdane, moj očinji vide s tobom vidim što drugi ne vide`. Video je tajnu kosovskog raspeća, vekovnoga, ali i smisao, jer nas je Gospod svojim krstom osnažio da idemo za njime i da svedočimo njegovu veru i Golgotu, ali i njegovo vasrksenje“, kazao je u Vladika Joanikije.

On je dodao da je veličanstveni povratak u Osojane opevan u mnogim pesmama pesnika sa Kosova i Metohije, ali i da je taj povrtak dostojan poezije i istorije.

„Đedo je vojevao za crkvu Božiju za svetu veru pravoslavnu, za svetinje i svoj narod i otišao je posle duge borbe kao vitez, kao orao je odleteo u nebo, ali je i ostao sa nama. Ostao je u duši svog naroda i na neki način čudesni i tajansvetni, on je sada još prisutniji od kad je otišao i njegove reči se pominju i pamte i njegovo delo sve više svetli, ali imao je on koga ovde i podržati“, kazao je mitropolit Joanikije.

U Osojane se od 2001. godine vratilo oko 350 Srba, a u ovom selu danas živi i oko osamdesetoro dece.

Sabor u Osojanu organizovali su Dom Kulture Gračanica, Eparhija raško-prizrenske i opština Istok.Ostale vesti

Peć: Praznik u gradskoj crkvi
Na liturgiji , povodom obeležavanja slave Usekovanja glave svetog Jovana preteče u Peći, ove godine se sabralo manje vernika nego inače, zbog epidemioloških mera koje su na snazi.
  • 11.09.2021
Obeležena hramovna slava u Uroševcu

Svetom liturgijom i rezanjem slavskog kolača u Uroševcu je obeležen praznik Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja. Crkveni sabor okupio je pedesetak raseljenih Srba iz Uroševca i okoline, ali i meštana drugih sela na centralnom Kosovu.

  • 11.09.2021
Danas je Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja
Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja svetog Jovana. Sveti Jovan se slavi i 20. januara, u znak poštovanja prema svecu koji je, po predanju, krstio Isusa Hrista.
  • 11.09.2021
Počela obnova crkve Svetog apostola Luke u Vitomirici
Nakon 22 godine u selu Vitomirica kod Peći počela je obnova crkve Svetog apostola Luke, sredstvima koje je prikupila humanitarna organizacija „Knez Vitomir“, prenosi Radio Goraždevac. 
  • 09.09.2021
Partrijarh srpski Porfirije ocenio je da i ljudi koji Srpsku pravoslavnu crkvu optužuju da se bavi politikom i sami znaju da to nije istina.
  • 06.09.2021
Ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije na Cetinju
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u Cetinjskom manastiru ustoličen je na liturgiji koju je služio patrijarh srpski Porfirije.
  • 05.09.2021