Vesti
Religija

Sveti Stefan, slava manastira Banjska

Svetom arhijerejskom liturgijom koju služi vladika raško – prizrenski Teodosije, jutros je počelo obeležavanje slave manastira Banjska -hramovne slave ove zadužbine Svetog kralja Milutina, Prenos moštiju Svetog Arhiđakona Stefana.
Sveti Stefan, slava manastira Banjska
Slava manastira Banjska (Foto RMS)

Manastir Banjska obeležava i osamnaestu godinu od oživljavanja nakon 520 godina zapuštenosti.

Ovu svetinju podigao je srpski kralj Milutin oko 1312. godine.

Želja kralja Milutina da počiva u Banjskoj nije do kraja ispunjena. Kada je preminuo 1321. u dvoru u Nerodimlju, arhiepiskop Danilo Drugi preneo je njegovo telo u manastir pod Rogoznom, ali je posle Kosovskog boja 1389. prebačeno najpre u Trepču, a potom 1455. u Sofiju, gde i danas počivaju u crkvi Svete Nedelje.

Za vreme turske vlasti oko manastira je podignuto utvrđenje, Crkva je pretvorena u džamiju, a priprata, bočne kapele i zvonik korišćeni za stanovanje.

Manastir je zapusteo u 16. veku, a najveće razaranje doživeo je 1689. za vreme austrijsko-turskog rata.Ostale vesti

Peć: Konferencija o verskoj toleranciji među mladima

Konferenciju pod nazivom “Kulturni i verski pluralizam i miran suživot na Kosovu”, organizovala je NVO Human uz podršku Američke ambasade u Prištini u okviru projekta “Međuverski angažman mladih na Kosovu.

  • 28.09.2022
Danas je jesenji Krstovdan - dan strogog posta
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, proslavljaju jesenji Krstovdan, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.
  • 27.09.2022
Obeležena Mala Gospojina u Goraždevcu i Planjanu
U crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu je povodom praznika Male Gospojine služena sveta liturgija, na kojoj je bilo prisutno oko stotinak vernika. I selo Planjane, nedaleko od Prizrena, proslavlja svoju hramovnu i seosku slavu.
  • 21.09.2022
SPC i vernici obeležavaju Malu Gospojinu
Mala Gospojina se slavi kao uspomena na dan kada je rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu.
  • 21.09.2022
SPC: Molitva za svetinju braka
"S obzirom na izazove i iskušenja sa kojima se naša crkva i njen verni narod suočavaju, patrijarh Porfirije doneo je odluku da se, počevši od danas, u svim hramovima i manastirima Srpske pravoslavne crkve (SPC) na svim bogosluženjima proiznosi molitva za svetinju braka i porodice, slogu i mir u našem narodu", saopštila je informativna služba SPC.
  • 12.09.2022
Služen moleban za blagosloven početak školske godine
Moleban za blagosloven početak nove školske godine, služen je danas u Hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici. Ujedno je obeležen praznik - Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja.
  • 11.09.2022