Vesti
Religija

Sveti Stefan, slava manastira Banjska

Svetom arhijerejskom liturgijom koju služi vladika raško – prizrenski Teodosije, jutros je počelo obeležavanje slave manastira Banjska -hramovne slave ove zadužbine Svetog kralja Milutina, Prenos moštiju Svetog Arhiđakona Stefana.
Sveti Stefan, slava manastira Banjska
Slava manastira Banjska (Foto RMS)

Manastir Banjska obeležava i osamnaestu godinu od oživljavanja nakon 520 godina zapuštenosti.

Ovu svetinju podigao je srpski kralj Milutin oko 1312. godine.

Želja kralja Milutina da počiva u Banjskoj nije do kraja ispunjena. Kada je preminuo 1321. u dvoru u Nerodimlju, arhiepiskop Danilo Drugi preneo je njegovo telo u manastir pod Rogoznom, ali je posle Kosovskog boja 1389. prebačeno najpre u Trepču, a potom 1455. u Sofiju, gde i danas počivaju u crkvi Svete Nedelje.

Za vreme turske vlasti oko manastira je podignuto utvrđenje, Crkva je pretvorena u džamiju, a priprata, bočne kapele i zvonik korišćeni za stanovanje.

Manastir je zapusteo u 16. veku, a najveće razaranje doživeo je 1689. za vreme austrijsko-turskog rata.Ostale vesti

Obeležen Savindan na centralnom Kosovu
Liturgijom i rezanjem slavskih kolača u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom arhiepiskopu, prosvetitelju i tvorcu zakonodavstva Svetom Savi. Kulturno-umetničkim programom koji su pripremili učenici, Savindan je obeležen i u Osnovnoj školi "Kralj Milutin" u Gračanici.
  • 27.01.2023
Danas je Savindan, školska slava

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Svetog Savu, koji se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije. Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Osnovne i srednje škole na centralnom Kosovu sečenjem slavskog kolača i priredbama učenika obeležavaju školsku slavu.

  • 27.01.2023
Danas je Sveti Jovan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Sabor Svetog Jovana, Preteče i Krstitelja, praznik u čast onome koji je poslužio tajni božanskog krštenja. Jovanjdan je česta krsna slava.
  • 20.01.2023
Praznik Bogojavljenje obeležen u Ranilugu

Šestorica mladića iz Raniluga i okoline, po hladnom i kišovitom vremenu, plivala su sa časnim krstom u Binačkoj Moravi. Na mostu, na ulasku u ovo mesto, i ove godine okupilo se pedesetak građana koji su podržali hrabre momke da nastave tradiciju i očuvaju običaje svojih predaka.

  • 19.01.2023
Danas je Bogojavljenje
Srpska pravoslavna crkva obeležava Bogojavljenje, praznik ustanovljen kao spomen Hristovog krštenja.
  • 19.01.2023
Danas je zimski Krstovdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan, praznik uoči Bogojavljenja, koji se slavi kao uspomena na prve Hrišćane i kada se strogo posti. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.

  • 18.01.2023