Vesti
Religija

Sveti Nikola obeležen u Prištini, Kosovu Polju, Banjskoj

U prepunoj crkve Svetog Nikole u Prištini danas je obeležen praznik posvećen prenosu moštiju ovog svetitelja. Praznik je proslavljen u istoimenoj crkvi u Kosovu Polju, ali i u Banjskoj.
Sveti Nikola obeležen u Prištini, Kosovu Polju, Banjskoj
Iz Crkve Svetog Nikole (Foto M. Krstić)

Liturgijom i rezanjem slavskog kolača u crkvi Svetog Nikole u Prištini obeležena je hramovna slava – praznik Svetog Nikole. Svetu liturgiju služili su sveštenici Svetislav Trajković, Staniša Arsić i Zoran Gođevac.

"Nemoj da dozvolimo da zaćute zvona u ovoj svetoj crkvi, nemoj da dozvolimo da zaćuti sveta liturgija u ovoj svetoj crkvi. Na nama je sada, na našim potomcima kasnije da to očuvamo, održimo, sve dok se čuje glas našeg jezika u ovom gradu i dok se čuje zvono sa ove svetinje znajte da ništa nije izgubljeno", kazao je prištinski paroh Staniša.

Prisustvovao je veliki broj vernika iz okoline Prištine, preostali Prištevci, a organizovano su došli i raseljeni iz Niša i Beograda.

Obeležavanju slave prisustvovali su i lokalni zvaničnici, među kojima i predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.

„Ono što me posebno raduje i što me čini ponosnom je to što je crkva puna vernika koji su došli da uveličaju praznik i ukrase ovaj hram. Svim vernicima SPC koji slave Sv. Nikolu čestitam praznik sa željom da ga provedu sa najmilijima u zdravlju, veselju i blagostanju. Današnji praznik posebno čestitam Prištevcima, jer znam da ovaj grad i ovaj hram nose u svom srcu. Onima koji danas nisu ovde poručujem da ćemo mi nastaviti da čuvamo naše svetinje i boriti se za opstanak i ostanak na ovom prostoru“, kazala je Šubarić.

Slava je proslavljena i u istoimenoj crkvi u Kosovu Polju gde su se okupili meštani susednih sela i poneki preostali stanovnik ovog gradića.
Liturgiju je služio paroh Nikola.

Pranik je proslavljen i u crkvi Svetog Nikole u Banjskoj kod Vučitrna. Liturgiji je prisustvovao predsednik Srpske liste i ministar za zajednice i povratak Goran Rakić zajedno šefom poslaničkog kluba ove stranke Igorom Simićem, predstavnicima Кancelarije za КiM, načelnikom Кosovskog okruga Srđanom Popovićem, predstavnicima opštine Vučitrn i velikim brojem vernika.

”Naša je obaveza da čuvamo veru i tradiciju jer jedino tako možemo sačuvati naš identitet. Ja sam obećao da ćemo pomoći Banjsku i Gojbulju na različite načine, a jedno od tih obećanja se polako realizuje. Radovi na parohijskoj sali u porti ove crkve, koju finansira Ministarstvo za zajednice i povratak su pri kraju i mi ćemo je vrlo brzo predati na korišćenje”, rekao je Rakić.

Ministar za zajednice i povratak je kazao da svako ulaganje u crkvu ojačava temelje srpskog naroda na Kosovu.

Današnjem prazniku prisustvovali su i predstavnici slovenskog kontigenta КFOR-a.Ostale vesti

Otvorena šesta Svetoarhangelska letnja škola u Prizrenu
Danas je u manastiru Svetih Arhangela u Prizrenu počela šesta  Svetoarhangelska letnja škola kaligrafije i istorije.
  • 30.06.2022
Parastos na Gazimestanu:
Par hiljada ljudi okupilo se na Gazimestanu, na parastosu stadalim Kosovskim junacima. Opelo je na 633. godišnjicu Kosovske bitke služio patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje vladika i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve. Nakon službe okupljeni su pevali patriotske pesme i skandirali "Kosovo je srce Srbije". Skup na Gazimestanu obezbeđivao je veliki broj pripadnika Kosovske policije, a na ulazu u kompleks vršena je provera.
  • 28.06.2022
Okupljanje na Gazimestanu
Vernici polako pristižu na Gazimestan gde će biti služen parastos kosovskim junacima, javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta.
  • 28.06.2022
Patrijarh Porfirije: Vidovdan je naše oko
"Bez Gračanice, bez Vidovdana, bez svih svetinja na Kosovu i Metohiji,  mi naprosto nismo ono što jesmo, nismo ono na šta nas je Gospod pozvao. U Gračanici, u Dečanima, u Prizrenu, u Bogorodici Ljeviškoj, u Pećkoj patrijaršiji mi jasno vidimo ko smo. To su naše oči, Vidovdan je naše oko, sveti Lazar je naše uho, svetinje kosovsko-metohijske su naš um. Ovde vidimo, ovde čujemo, ovde razumemo, ne samo našu prošlost, ne samo naše poreklo, nego razumemo i to šta je naš cilj, zašto smo pozvani u ovaj svet", rekao je patrijarh srpski Porfirije pred oko hiljadu vernika koji prisustvuju Vidovdanskoj liturgiji u manastiru Gračanici.
  • 28.06.2022
SPC i vernici obeležavaju Vidovdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju jedan od najznačajnijih praznika, Vidovdan.

  • 28.06.2022
Patrijarh na Vidovdan na Gazimestanu
Patrijarh Porfirije boraviće na Vidovdan, 28. juna, na Kosovu, gde će na Gazimestanu služiti parastos kosovskim junacima i svim novostradalim mučenicima, rečeno je Tanjugu u Beogradskoj patrijaršiji.
  • 23.06.2022