Vesti
Religija

Sveti Arhangeli: Svečano i drugog dana praznika

U Manastiru Svetih arhangela kod Prizrena svečano je obeležen drugi dan Božića.
Sveti Arhangeli: Svečano i drugog dana praznika
U velikoj crkvi pored groba cara Dušana (Foto Kim)

Desetoro dece iz Orahovca i Gračanice prisustvovalo je liturgiji, a iguman arhimandrit Mihailo Tošić se posebno obradovao njihovom boravku u Manastiru koji je podigao srpski car Dušan.

U Arhangelima je, pre nekoliko godina, započeta izgradnja porušenog hrama Svetog Nikole. Očekuje se da u narednom periodu nastave radovi, čime bi bio rešen sadašnji nedostatak bogoslužbenog prostora.

Drugi dan Božića svečano je proslavljen i u ostalim hramovima Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.Ostale vesti

SPC i vernici slave Svetog Jovana
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan.
  • 20.01.2021
Danas je Bogojavljenje, kući se nosi osvećena voda i ne posti se
Obeležava se Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Na Bogojavljenje se pliva za Časni krst – ove godine, svedeno, zbog pandemije.
  • 19.01.2021
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2021
SPC i vernici slave drugi dan Božića
Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom. Drugi dan Božića posvećen je presvetoj Bogorodici u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja ljudskog roda.
  • 08.01.2021
Gračanica: Božić je praznik mira i radosti
U manastiru Gračanica održana je Božićna liturgija. Bogosluženju je prisustvovalo sveštenstvo manastira, manji broj građana kao i direktor Kancelarije za Kim Petar Petković sa saradnicima.
  • 07.01.2021
Zvaničnici čestitali Božić
Predstavnici srpskih i kosovskih vlasti uputili su čestitke građanima povodom praznika, poželevši im da Božić dočekaju u miru i krugu svojih najbližih.
  • 07.01.2021