Vesti
Religija

Sveta Trojica u Gračanici i Skulanevu

Svetom liturgijom i litijom kroz Gračanicu obeležen je prvi dan praznika Svete Trojice. U Skulanevu se proslavlja seoska slava.
Sveta Trojica u Gračanici i Skulanevu
Litija kroz Gračanicu (Foto Kim)

Praznik posvećen Svetoj Trojici proslavlja se tri dana. U manastiru Gračanica danas je služena sveta liturgija kojoj je prisustvovalo stotinak vernika. Nakon službe kroz Gračanicu je prošla litija koju su predvodili gračanički sveštenici i sestrinstvo ovog manastira.

U selu Skulanevo danas se proslavlja slava. Liturgiju je, pred pedesetak vernika, služio lipljanski paroh Dragiša Jerenić, a domaćin slave bila je porodica Todić iz ovog mesta.

Nakon službe u porti dvorišta crkve otvorena je izložba ručnih radova.

Time je počela i manifestacija Dani opštine Lipljan koja se tradicionalno održava za praznik Svete Trojice.

Sutra, drugog dana praznika u Lipljanu će biti služena liturgija a potom će biti organizovana izložba i degustacija tradicionalnih srpskih jela, kao i takmičenje za najbolju Kosovsku pogaču.

Od 18 časova predviđen je kulturno-umetnički program na kojem će učestvovati ansambl "Venac", KUD "Slavuj" i etno grupa "Kos".

U utorak 14. juna liturgija će biti služena u crkvenoj porti u Dobrotinu, a tokom dana kultuno-umetnički program.Ostale vesti

Otvorena šesta Svetoarhangelska letnja škola u Prizrenu
Danas je u manastiru Svetih Arhangela u Prizrenu počela šesta  Svetoarhangelska letnja škola kaligrafije i istorije.
  • 30.06.2022
Parastos na Gazimestanu:
Par hiljada ljudi okupilo se na Gazimestanu, na parastosu stadalim Kosovskim junacima. Opelo je na 633. godišnjicu Kosovske bitke služio patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje vladika i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve. Nakon službe okupljeni su pevali patriotske pesme i skandirali "Kosovo je srce Srbije". Skup na Gazimestanu obezbeđivao je veliki broj pripadnika Kosovske policije, a na ulazu u kompleks vršena je provera.
  • 28.06.2022
Okupljanje na Gazimestanu
Vernici polako pristižu na Gazimestan gde će biti služen parastos kosovskim junacima, javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta.
  • 28.06.2022
Patrijarh Porfirije: Vidovdan je naše oko
"Bez Gračanice, bez Vidovdana, bez svih svetinja na Kosovu i Metohiji,  mi naprosto nismo ono što jesmo, nismo ono na šta nas je Gospod pozvao. U Gračanici, u Dečanima, u Prizrenu, u Bogorodici Ljeviškoj, u Pećkoj patrijaršiji mi jasno vidimo ko smo. To su naše oči, Vidovdan je naše oko, sveti Lazar je naše uho, svetinje kosovsko-metohijske su naš um. Ovde vidimo, ovde čujemo, ovde razumemo, ne samo našu prošlost, ne samo naše poreklo, nego razumemo i to šta je naš cilj, zašto smo pozvani u ovaj svet", rekao je patrijarh srpski Porfirije pred oko hiljadu vernika koji prisustvuju Vidovdanskoj liturgiji u manastiru Gračanici.
  • 28.06.2022
SPC i vernici obeležavaju Vidovdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju jedan od najznačajnijih praznika, Vidovdan.

  • 28.06.2022
Patrijarh na Vidovdan na Gazimestanu
Patrijarh Porfirije boraviće na Vidovdan, 28. juna, na Kosovu, gde će na Gazimestanu služiti parastos kosovskim junacima i svim novostradalim mučenicima, rečeno je Tanjugu u Beogradskoj patrijaršiji.
  • 23.06.2022