Vesti
Religija

Svečano u manastiru Svetog Dimitrija u Sušici

Slava Svetog Velikomučenika Dimitrija svečano je proslavljena u istoimenom manastiru u Sušici kod Gračanice, prvu godinu od kada je ova svetinja, blagoslovom vladike Teodosija iz crkve prerasla u manastir.
Svečano u manastiru Svetog Dimitrija u Sušici
Manastir Svetog Dimitrija u Sušici (Foto Kosovo Onlajn)

U prisustvu vernika iz Sušice, Gračanice i okolnih srpskih mesta, u manastiru Svetog Dimitrija u Sušici nadomak Gračanice svetu arhijerejsku liturgiju služio je iguman manastira Svetih Arhangela Mihailo uz sasluženje šestorice sveštenika raško – prizrenske eparhije, dok su za pevnicom pojali mladi bogoslovi iz Prizrena.

„Svakom ko se pomoli i ko traži pomoć i utehu, Sveti Dimitrije nađe načina da pomogne. Neka vam je mati igumanija srećna prva slava i neka u kući svetog Dimitrija, zaštitnika našeg, bude uvek na pomoći da se sestrinstvo umnoži da se i da svi mi, ovde okupljeni, budemo blagosloveni blagoslovom Svetog Dimitrija“, rekao je u besedi otac Mihailo.

Nastojateljica manastira Svetog Dimitrija monahinja Irina, kaže da je veliki blagoslov što se posle toliko vekova svetinja u Sušici obnavlja.

„Ovde je i u srednjem veku bio manastir, sve ovo što vidite ovde izgrađeno sagardjeno je zahvaljujući dobrotvorima, vernom narodu, brojnim firmama koje su pomogle, a mi smo ovde pre šest meseci uz bladoslov našeg vladike Teodosija došle da služimo i budemo uz naš narod ovde“, rekla je mati Irina.

Priprata, zvonik, trpezarija kao i konaci u manastiru Svetog Dimitija u Sušici sagrađeni su dobrovoljnim prilozima koje su sakupljali vernici i dobrotvori ne samo sa Kosova već i iz uže Srbije, ali i iz inostranstva. Na izgradnji manastirske trpezarije, konaka, zvonare, prostorije za paljenje sveća, kao i na ograđivanju crkvenog dvorišta, zajedno sa radnicima radili su i Srbi iz Sušice, složno i u dogovoru sa predstavnicima Eparhije raško - prizrenske.

U navečerje praznika, vladika Teodosije je osveštao novosagrađeni konak, održao večernju službu i blagoslovio početak življenja sestrinstva u manastiru. Za doprinos i zalaganje u prikupljanju novčanih sredstava za izgradnju manstirske trpezarije, zvonare i ostalih odaja, posebnom gramatom vladika je odlikovao Uroša Jovanovića iz Sušice.Ostale vesti

Peć: Posle 40 godina litija sa ikonom čudotvorne Bogorodice
Na četvrtu nedelju Velikog Časnog posta, kada se sveta, saborna i apostolska Crkva molitveno seća Svetog prepodobnog oca Jovana Lestvičnika, u drevnoj srpskoj Pećkoj Patrijaršiji služena je praznična liturgija.
  • 04.04.2020
SPC: Stariji do 65 godina da se uzdrže od dolaska u hramove
Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopšto je da Crkva neće prekidati služenje liturgije, niti prestati da pričešćuje vernike, "jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati" i najavio da će se u hramovima u toku bogosluženja nalaziti sveštenik sa đakonom, pojcima i crkvenjakom.
  • 28.03.2020
Patrijarh Irinej pozvao sveštenike da poštuju odluku o okupljanju
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej naložio je sveštenstvu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke "da se sav bogoslužbeni i parohijski život saobrazi odlukama Vlade Srbije o zabrani okupljanja više od petoro lica na jednom mestu".
  • 21.03.2020
Gračanica: Hristos je u litijama u Crnoj Gori
U prepunoj crkvi novoosnovanog Manastira Svetog Dimitrija u Sušici proslavljena je Nedelja pravoslavlja. Besedići na liturgiji sveštenik Savo Šmigić je naglasio da se Crkva Hristova vekovima borila za čistotu vere da bi ljudi, kroz čistu veru, koja ih je učila čistoti obraza i čistoj duši našli i lično spasenje.
  • 08.03.2020
Danas počinje Veliki post
Veliki ili Uskršnji post počinje danas i završava se na Uskrs koji ove godine pada 19. aprila.
  • 02.03.2020
Amfilohije: Nek Vučić da svaki dinar za Kosovo
Komentarišući predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će Srbija pomoći da se plati poreski dug koji vlasti Crne Gore traže od SPC, da je od srca zahvalan, ali da ga moli da svaki dinar koji Srbija može da odvoji ode na Kosovo.
  • 24.02.2020