Vesti
Religija

Svečano u manastiru Svetog Dimitrija u Sušici

Slava Svetog Velikomučenika Dimitrija svečano je proslavljena u istoimenom manastiru u Sušici kod Gračanice, prvu godinu od kada je ova svetinja, blagoslovom vladike Teodosija iz crkve prerasla u manastir.
Svečano u manastiru Svetog Dimitrija u Sušici
Manastir Svetog Dimitrija u Sušici (Foto Kosovo Onlajn)

U prisustvu vernika iz Sušice, Gračanice i okolnih srpskih mesta, u manastiru Svetog Dimitrija u Sušici nadomak Gračanice svetu arhijerejsku liturgiju služio je iguman manastira Svetih Arhangela Mihailo uz sasluženje šestorice sveštenika raško – prizrenske eparhije, dok su za pevnicom pojali mladi bogoslovi iz Prizrena.

„Svakom ko se pomoli i ko traži pomoć i utehu, Sveti Dimitrije nađe načina da pomogne. Neka vam je mati igumanija srećna prva slava i neka u kući svetog Dimitrija, zaštitnika našeg, bude uvek na pomoći da se sestrinstvo umnoži da se i da svi mi, ovde okupljeni, budemo blagosloveni blagoslovom Svetog Dimitrija“, rekao je u besedi otac Mihailo.

Nastojateljica manastira Svetog Dimitrija monahinja Irina, kaže da je veliki blagoslov što se posle toliko vekova svetinja u Sušici obnavlja.

„Ovde je i u srednjem veku bio manastir, sve ovo što vidite ovde izgrađeno sagardjeno je zahvaljujući dobrotvorima, vernom narodu, brojnim firmama koje su pomogle, a mi smo ovde pre šest meseci uz bladoslov našeg vladike Teodosija došle da služimo i budemo uz naš narod ovde“, rekla je mati Irina.

Priprata, zvonik, trpezarija kao i konaci u manastiru Svetog Dimitija u Sušici sagrađeni su dobrovoljnim prilozima koje su sakupljali vernici i dobrotvori ne samo sa Kosova već i iz uže Srbije, ali i iz inostranstva. Na izgradnji manastirske trpezarije, konaka, zvonare, prostorije za paljenje sveća, kao i na ograđivanju crkvenog dvorišta, zajedno sa radnicima radili su i Srbi iz Sušice, složno i u dogovoru sa predstavnicima Eparhije raško - prizrenske.

U navečerje praznika, vladika Teodosije je osveštao novosagrađeni konak, održao večernju službu i blagoslovio početak življenja sestrinstva u manastiru. Za doprinos i zalaganje u prikupljanju novčanih sredstava za izgradnju manstirske trpezarije, zvonare i ostalih odaja, posebnom gramatom vladika je odlikovao Uroša Jovanovića iz Sušice.Ostale vesti

Slava bogoslovije i kraj školske godine obeleženi u Prizrenu
Slava bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu proslavljena je ove godine skromno, bez prisustva đaka, koji spomen svojih zaštitnika proslavljaju u domaćim crkvama. Ujedno je obeležen i kraj petogodišnjeg školovanja za maturante Prizrenske bogoslovije.
  • 24.05.2020
Danas je Ramazanski Bajram
Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ove godine zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja džamije na Kosovu su prazne. Takođe, Nacionalni institut za javno zdravlje je apelovao na građane da se uzdrže od tradicionalnih poseta.
  • 24.05.2020
Prištinska crkva prazna zbog zabrane okupljanja
Danas nema uobičajenog okupljanja vernika na praznik Prenosa moštiju Svetog Nikole u istoimenoj prištinskoj crkvi.
  • 22.05.2020
Danas je praznik posvećen Svetom Nikoli
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju praznik posvećen prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja - Mirlikijskog čudotvorca.
  • 22.05.2020
Goraždevac: Obeležavanje Svetog Jeremije bez okupljanja
Žitelji Goraždevca, najvećeg srpskog sela u Metohiji, obeležavaju seosku slavu Svetog proroka Jeremiju – Jeremindan.
  • 14.05.2020
Episkop Teodosije osudio hapšenja u Nikšiću
Episkop Teodosije osudio je sinoćnje hapšenje Episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedmorice sveštenika u Nikšiću. Iz Eparhije raško-prizrenske navode da ovaj čin „duboko ugrožava mir ne samo u Crnoj Gori, već i u celom regionu i predstavlja primer najgrubljeg kršenja slobode veroispovesti i negiranja duhovnog i narodnog identiteta“.
  • 13.05.2020