Svečano u manastiru Svetog Dimitrija u Sušici

Slava Svetog Velikomučenika Dimitrija svečano je proslavljena u istoimenom manastiru u Sušici kod Gračanice, prvu godinu od kada je ova svetinja, blagoslovom vladike Teodosija iz crkve prerasla u manastir.

Podeli ovaj članak sa:
 • Manastir Svetog Dimitrija u Sušici (Foto Kosovo Onlajn)

U prisustvu vernika iz Sušice, Gračanice i okolnih srpskih mesta, u manastiru Svetog Dimitrija u Sušici nadomak Gračanice svetu arhijerejsku liturgiju služio je iguman manastira Svetih Arhangela Mihailo uz sasluženje šestorice sveštenika raško – prizrenske eparhije, dok su za pevnicom pojali mladi bogoslovi iz Prizrena.

„Svakom ko se pomoli i ko traži pomoć i utehu, Sveti Dimitrije nađe načina da pomogne. Neka vam je mati igumanija srećna prva slava i neka u kući svetog Dimitrija, zaštitnika našeg, bude uvek na pomoći da se sestrinstvo umnoži da se i da svi mi, ovde okupljeni, budemo blagosloveni blagoslovom Svetog Dimitrija“, rekao je u besedi otac Mihailo.

Nastojateljica manastira Svetog Dimitrija monahinja Irina, kaže da je veliki blagoslov što se posle toliko vekova svetinja u Sušici obnavlja.

„Ovde je i u srednjem veku bio manastir, sve ovo što vidite ovde izgrađeno sagardjeno je zahvaljujući dobrotvorima, vernom narodu, brojnim firmama koje su pomogle, a mi smo ovde pre šest meseci uz bladoslov našeg vladike Teodosija došle da služimo i budemo uz naš narod ovde“, rekla je mati Irina.

Priprata, zvonik, trpezarija kao i konaci u manastiru Svetog Dimitija u Sušici sagrađeni su dobrovoljnim prilozima koje su sakupljali vernici i dobrotvori ne samo sa Kosova već i iz uže Srbije, ali i iz inostranstva. Na izgradnji manastirske trpezarije, konaka, zvonare, prostorije za paljenje sveća, kao i na ograđivanju crkvenog dvorišta, zajedno sa radnicima radili su i Srbi iz Sušice, složno i u dogovoru sa predstavnicima Eparhije raško - prizrenske.

U navečerje praznika, vladika Teodosije je osveštao novosagrađeni konak, održao večernju službu i blagoslovio početak življenja sestrinstva u manastiru. Za doprinos i zalaganje u prikupljanju novčanih sredstava za izgradnju manstirske trpezarije, zvonare i ostalih odaja, posebnom gramatom vladika je odlikovao Uroša Jovanovića iz Sušice.

Ostale vesti

 • Obeležena slava u Lipljanu

  Obeležena slava u Lipljanu

  U crkvi posvećenoj Vavedenju presvete Bogorodice u Lipljanu obeležen je istoimeni pravoslavni praznik, Dan privremenog organa Opštine Lipljan i krsna slava pojedinih meštana. U prisustvu velikog broja dece i vernika, svetu liturgiju služio je episkop raško-prizrenski Teodosije.

 • ’’Naše je ono što damo drugima’’

  ’’Naše je ono što damo drugima’’

  „Probali smo da stignemo do nemoćnih i ostavljenih, do ljudi koji su bili u potpunoj izolaciji, bez kontakta sa bližnjima i bilo kakvim institucijama. Ta pomoć je bila često prva i jedina u sredinama gde se nije mogla organizovati zdravstvena zaštita na Kosovu i Metohiji“, kazao je dr Zvonimir Stašević iz Humanitarne organizacije „Sveti Jovan Milostivi“.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane