Vesti
Religija

Svečano u Arhangelima kod Prizrena

U Manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena svečano je proslavljena manastirska slava i praznik posvećen Saboru Svetog Arhangela Gavrila. Oko 350 vernika i gostiju iz Crne Gore, Novog Sada, Beograda, Kragujevca i drugih krajeva naše zemlje okupilo se u zadužbini cara Dušana u kojoj je on i bio sahranjen.
Svečano u Arhangelima kod Prizrena
Slavski kolač u Arhangelima (Foto Ž. Rakočević)

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom, monaštvom, i gostom arhimandritom Partenijem, koji nekoliko decenija pomaže ugrožene u ratom zahvaćenim područjima.

"Ovo sveto mesto, stradalo u prošlosti, tokom otomanske imperije i kasnije, evo u naše vreme se obnavlja. Doduše sporo, ali korak po korak. Otac Mihailo sa svojom bratijom ne samo da ovde služi i moli se Bogu, već dočekuje mnoge poklonike koji ovde dolaze sa verom, nadom i ljubavlju, da se susretnu sa ovom i sa drugim našim svetinjama. Mnogi se osvedoče, ko smo bili, šta smo sada, i šta treba da budemo", rekao je u besedi episkop Teodosije, i zahvalio arhimandritu Parteniju za sve što je uradio za naš narod i crkvu.

Manastir Svetih Arhangela je podignut 1352, stradao u šesnaestom veku, a u narednim vekovima je zapusteo. Devedesetih godina prošlog veka počinje obnova, da bi 17. marta 2004. godine bio potpuno uništen u martovskom Pogromu. Nekoliko meseci kasnije započinje obnova koja traje do danas.

Čeka se dozvola za izgradnju crkve Svetog Nikole koja se nalazi u manastirskom kompleksu. U obraćanju episkopu i gostima iguman Manastira Sveti Arhangeli, arhimandrit Mihailo je istakao da njegovo bratstvo koje ima tri monaha i dva iskušenika oseća da ova svetinja privlači ljude željne svetinje, mira i međusobnog razumevanja.

"Pored svih iskušenja kojih imamo mnogo, oseti se radost u ovoj svetinji, oseti se služba Bogu i bližnjima. Mi smo sigurni da će ovaj manastir živeti i da će se njegove crkve obnavljati onako kako se mi sami iznutra obnavljamo", rekao je arhimandrit Mihailo.

Manastirskoj slavi je zajedno sa svojim saradnicima prisustvovao dr Dušan Jovović, šef odseka za saradnju sa SPC i brigu o kulturnom nasleđu u Kancelariji za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.Ostale vesti

U Sigi i Brestoviku proslavljen Spasovdan
Povratnici u selima Brestovik i Siga kod Peći, ove godine skromno ali u skladu sa tradicijom obeležili su Spasovdan, seosku slavu, javlja Radio Goraždevac.
  • 28.05.2020
Kamenica: Neistinite informacije o pravoslavnim svetinjama
Posle emisije TV Кlan Кosova, u kojoj su manastir Ubožac u selu Močare i crkva Vavedenje Presvete Bogorodice u selu Vaganeš u blizini Кamenice, predstavljeni kao albanski verski objekti, potpredsednik Opštine Кamenica Bojan Stamenković, uputio je pismo Nezavisnoj komisiji za medije u Prištini, u kome traži da ova organizacija reaguje na, kako je rekao “neistinite informacije”, koje ne doprinose međunacionalnoj i međuverskoj saradnji.
  • 28.05.2020
Livađe: Obeležana hramovna slava
Liturgijom u crkvi Svetog Grigorija u Livađu obeležen je Spasovdan, slava crkve. Crkveni sabor okupio je i ove godine veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela.
  • 28.05.2020
Danas je Spasovdan
Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje ili “Dan spasa” je jedan je od deset praznika posvećenih Hristu.
  • 28.05.2020
Slava bogoslovije i kraj školske godine obeleženi u Prizrenu
Slava bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu proslavljena je ove godine skromno, bez prisustva đaka, koji spomen svojih zaštitnika proslavljaju u domaćim crkvama. Ujedno je obeležen i kraj petogodišnjeg školovanja za maturante Prizrenske bogoslovije.
  • 24.05.2020
Danas je Ramazanski Bajram
Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ove godine zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja džamije na Kosovu su prazne. Takođe, Nacionalni institut za javno zdravlje je apelovao na građane da se uzdrže od tradicionalnih poseta.
  • 24.05.2020