Vesti
Religija

Svečano i radosno oko Badnjaka

Nekoliko stotina vernika, većinom mladih, prisustvovalo osevećenju Badnjaka u Manastiru Gračanica.
Svečano i radosno oko Badnjaka
Dvorište Manastira Gračanica puno vernika

Obred osvećenja obavili si svestenici parohije gračaničke Savo Šmigic, Darko Marinković i Sveta Trajković sa sestrinstvom Manastira Gračanica.

Kosovska policija pojačala je prisustvo i obezbeđenje objekata Srpske pravoslavne crkve, na ulazu u Manastir Gračanicu bilo je nekoliko uniformisanih policajaca, a u blizini se nalazilo i jedno terensko vozilo italijanskih karabinjera.

Loženje Badnjaka proteklo je bez incidenata, na glavnoj ulici je bilo velike gužve u saobraćaju jer se u blizini manastira pokvario jedan šleper natovaren građevinskim materijalom.Ostale vesti

SPC i vernici slave Svetog Jovana
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan.
  • 20.01.2021
Danas je Bogojavljenje, kući se nosi osvećena voda i ne posti se
Obeležava se Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Na Bogojavljenje se pliva za Časni krst – ove godine, svedeno, zbog pandemije.
  • 19.01.2021
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2021
SPC i vernici slave drugi dan Božića
Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom. Drugi dan Božića posvećen je presvetoj Bogorodici u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja ljudskog roda.
  • 08.01.2021
Gračanica: Božić je praznik mira i radosti
U manastiru Gračanica održana je Božićna liturgija. Bogosluženju je prisustvovalo sveštenstvo manastira, manji broj građana kao i direktor Kancelarije za Kim Petar Petković sa saradnicima.
  • 07.01.2021
Zvaničnici čestitali Božić
Predstavnici srpskih i kosovskih vlasti uputili su čestitke građanima povodom praznika, poželevši im da Božić dočekaju u miru i krugu svojih najbližih.
  • 07.01.2021