Vesti
Religija

Sutra je Vaskrs po gregorijanskom kalendaru

Vernici koji vreme raćunaju po gregorijanskom kalendaru sutra proslavljaju Vaskrs.
Sutra je Vaskrs po gregorijanskom kalendaru
Ilustracija (Foto bcnovosti)

Petrović: Da ljubav, solidarnost i zajedništvo ispune vaše domove

Slobodan Petrović je u ime Samostalne liberalne stranke i u svoje lično svim vernicima koji praznik Hristovog vaskrsenja slave po gregorijanskom kalendaru čestitao Vaskrs i poželeo im da "u ovim uzvišenim danima ljubav, solidarnost i zajedništvo ispune sve domove i da ga provedu u miru, blagostanju i porodičnoj sreći.
 
"Neka nam ovaj veliki hrišćanski praznik bude dodatni podsticaj da se svi zajedno zauzmemo za stvaranje pravednije zajednice u kojoj će svaki čovek i svi građani imati jednake šanse i jednaka prava". 

Hodžoć: Prolsavite praznik u duhovnim i sveopštem miru

Šefica Opštinske administracije Severna Mitrovica Adrijana Hodžić uputila je čestitku svim vernicima koji u nedelju slave praznik Hristovog vaskrsenja.

“Svim građanima koji po Gregorijanskom kalendaru slave Uskrs, upućujem najsrdačnije čestitke. Želim da ovaj hrišćanski praznik proslavite u duhovnom i sveopštem miru, razumevanju i toleranciji, među rodbinom, prijateljima i komšijama“ navodi se u čestitki Adrijane Hodžić.Ostale vesti

Počeo Božićni post
Božićni post tradicionalno počinje 28. novembra. Međutim, vernici koji redovno poste sredom i petkom, ove godine praktično su započeli post juče.
  • 28.11.2020
Danas je Mratindan, praznik posvećen Svetom Stefanu Dečanskom
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2020
Protojerej stavrofor Stojadin Pavlović, prvi urednik TV Hram, urednik monogarafije od 10 tomova i autor filma o pokojnom patrijarhu Irineju rekao je za RTV Кim da su patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohijem sa svima svetima danas za trpezom Svetog kralja Stefana Dečanskog.
  • 22.11.2020
Sahranjen Patrijarh srpski Irinej
Patrijarh srpski Irinej sahranjen je danas u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.
  • 22.11.2020
Preminuo vladika Artemije
Nekadašnji episkop raško-prizrenski Artemije (1935) preminuo je danas od posledica koronvariusa u bolnici u Valjevu, saznaje RTV Kim.
  • 21.11.2020
Danas je Aranđelovdan, praznik neba i zemlje
Srpska pravoslavna crkva danas slavi Sabor svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznat kao Aranđelovdan, što je vrlo česta slava. Umirovljeni vladika Atanasije služio je liturgiju u manastiru Svetih Arhangela.
  • 21.11.2020