Vesti
Religija

Strasna sedmica: Sećanje na Hristovo stradanje

Srpska pravoslavna crkva i vernici u nedelju slave najradosniji hrišćanski praznik, Vaskrs, a sedmica uoči ovog praznika poznata je kao Strasna i Velika nedelja.
Strasna sedmica: Sećanje na Hristovo stradanje
Ilustracija (Foto Kurir)

Nedelja uoči Vaskrsa se naziva "Strasna" jer u crkveno-slovenskom jeziku "strast" znači stradanje, kaže otac Sava Šmigić. Dodaje da se tokom ove nedelje prisećamo stradanja koja je Isus pretrpeo, kako bi spasio ljudski rod.

"Tokom Velike i Strasne sedmice crkva ima posebno ustrojen život. Crkveno bogosluženje je ustrojeno po posebnim činovima. Svakoga dana mi se sećamo poslednjih trenutaka života našega gospoda Isusa Hrista“, kaže Šmigić.

Veliki ponedeljak bio je posvećen Josifu, sinu Jakovljevom, koga su braća prodala za 30 srebrenjaka. Na današnji dan se crkva i vernici prisećaju deset devojaka, od kojih je pet bilo ludih i pet mudrih.

"Pet mudrih predstavljaju one koji se spasavaju, koje imaju dobra dela i milosrđe koje ih uvodi u carstvo nebesko. A pet ludih devojaka predstavljaju nerazumni deo našega roda koji se ne priprema za carstvo nebesko, za sledeći život", pojašnjava otac Sava.

Velika sreda posvećena je Judinoj izdaji, a na veliki četvrtak sećamo se tajne večere koju je Hristos imao sa svojim učenicima, a koja se i danas održava kroz svetu liturgiju.

Na Veliki petak, dan kada je Isus stradao na krstu, se ne služe liturgije, to je dan strogog posta i svi poslovi u domaćinstvu se obustavljaju.

Vaskrs je nezamisliv bez farbanih jaja koja se po crkvenim pravilima farbaju u četvrtak ili petak. Najviše se farbaju crvenom bojom, koja simbolizuje Hristovu krv.

"Jaje, samo po sebi, predstavlja grob Hristov koji je bio zatvoren kao što je i jaje zatvoreno. Kada se poklopac kojim bio je zatvoren Hristov grob polomio, Hristos je vaskrsao. Kada se i jaje polomi, izlazi novi život", navodi otac Sava.

Mnoge domaćice sa centralnog Kosova se ne pridržavaju crkvenih pravila i jaja farbaju u subotu.

"Mi jaja farbamo u subotu, jer su tako naši stari radili", kaže meštanka Gračanice.

"Kad ko stigne. Počne se u četvrtak, pa može u petak i u subotu. Ja imam malu decu, pa u subotu farbam jaja", rekla nam je jedna od sagovornica.

Uskrs je "pokretan" praznik, koji se ne praznuje se svake godine istog datuma. Ove godine, katolički i pravoslavni vernici će najradosniji praznik obeležiti istog dana.

Pravoslavni Uskrs nikad ne može pasti pre Blagovesti (7. april), kao ni posle Đurđevdana (6. maj).Ostale vesti

Ustoličenje patrijarha Porfirija 14. oktobra u Pećkoj Patrijaršiji
Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije biće ustoličen u tron patrijaraha 14. oktobra u Pećkoj Patrijaršiji, saopšteno je iz SPC.
  • 06.10.2022
Peć: Konferencija o verskoj toleranciji među mladima

Konferenciju pod nazivom “Kulturni i verski pluralizam i miran suživot na Kosovu”, organizovala je NVO Human uz podršku Američke ambasade u Prištini u okviru projekta “Međuverski angažman mladih na Kosovu.

  • 28.09.2022
Danas je jesenji Krstovdan - dan strogog posta
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, proslavljaju jesenji Krstovdan, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.
  • 27.09.2022
Obeležena Mala Gospojina u Goraždevcu i Planjanu
U crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu je povodom praznika Male Gospojine služena sveta liturgija, na kojoj je bilo prisutno oko stotinak vernika. I selo Planjane, nedaleko od Prizrena, proslavlja svoju hramovnu i seosku slavu.
  • 21.09.2022
SPC i vernici obeležavaju Malu Gospojinu
Mala Gospojina se slavi kao uspomena na dan kada je rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu.
  • 21.09.2022
SPC: Molitva za svetinju braka
"S obzirom na izazove i iskušenja sa kojima se naša crkva i njen verni narod suočavaju, patrijarh Porfirije doneo je odluku da se, počevši od danas, u svim hramovima i manastirima Srpske pravoslavne crkve (SPC) na svim bogosluženjima proiznosi molitva za svetinju braka i porodice, slogu i mir u našem narodu", saopštila je informativna služba SPC.
  • 12.09.2022