Vesti
Religija

“Stav patrijarha po pitanju KiM bio veoma jasan”

Patrijarh Irinej je ostavio dubok trag, ali je ostavio jedan važan pečat kada je pre dve godine u Gračanici rekao `nema nikakve podele Kosova i Metohije`, kazao je književnik i novinar Živojin Rakočević. Episkop raško-prizrenski Teodosije ističe da je "stav patrijarha Irineja po pitanju Kosova i Metohije bio veoma jasan".
“Stav patrijarha po pitanju KiM bio veoma jasan”
Patrijarh Irinej u Gračanici (Foto arhiva Kim)

Episkop raško-prizrenski Teodosije kazao je da je vest o upokojenju patrijarha Irineja primljena sa bolom i tugom u duši, jer kako je istako, “njemu pripada da bude otac svih nas, naročito na Kosovu i Metohiji”.

“Imao je veliko razumevanje za Kosovo i Metohiju, za sve nas koji ovde živimo, istrajavamo, opstajemo. Bio nam je velika podrška, naročito meni kao episkopu, sveštenstvu i monaštvu, ali i onim vernicima, narodu koji istrajava sve ovo vreme i ne želi da napusti ove svete prostore”, kazao je vladika.

Stav Patrijarha Irinieja je bio veoma jasan po pitanju Kosova i Metohije, kazao je vladika Teodosije.

“Kao i sveti arhijerejski sabor i naš patrijarh je svaki put isticao da se ne smemo odreći naše svete zemlje, našeg Jerusalima, našeg Prizrena, Pećke Patrijaršije, Dečana, Gračanice... da je to srce i naša duša. Da ako se odreknemo Kosova i Metohije i ako napustimo ove svete prostore mi više nećemo postojati, nećemo biti ono što su vazda bili naši preci i naši sveti i da ćemo postati potpuno nešto drugo, nama strano i ne nama svojstveno”, kazao je episkop raško-prizrenski.

Vladika je naglasio da reči patrijarha Irineja i takav stav “nama ulivaju dodatnu snagu, ali i obavezu da istrajemo na tom putu, da njegov zavet, ali i amanet očuvamo”.

“Ja kao episkop zaista sam to doživeo kao amanet meni da istrajemo do kraja na ovim prostorima i da se ne smemo nikada odreći našeg Kosova i Metohije”, istakao je vladika.

Književnik i novinar Živojin Rakočević ističe da je patrijarh Irinej decenijama bio prisutan na Kosovu i Metohiji “kao čovek koji je duboko poznavao i osećao ovaj narod”.

“Sve ste mogli da mu kažete, ali da dovedete u pitanju srpsku sudbinu na Kosovu i Metohiji, to nikada niste mogli. On je ostavio dubok trag, ali je ostavio jedan važan pečat kada je pre dve godine u Gračanici rekao `nema nikakve podele Kosova i Metohije. U moju glavu i moje srce to ne može da dođe, ne može da dođe situacija u kojoj bi mogao da se vidi Prizren izvan druge države`, kazao je Rakočević, dodajući da su Srbi na Kosovu i Metohiji u tom trenutku osetili jaku podršku.

Rakočević je naglasio da patrijarh nikada nije sumnjao u Kosovo i Metohiju.

“To je isto kao mitropolit Amfilohije koji je imao bezgranično poverenje u Kosovo i Mmetohiju, kao vladika Atanasije, kao oni koje mi prepoznajemo na terenu, koji proteklih decenija ne dovode u sumnju da je ovaj prostor naš, kulturno, duhovno i državno, to je njima potpuno prirodno. Svi posumnjamo, ali ti ljudi su putokaz kako prirodno treba sagledavati pitanje Kosova i Metohije”, istakao je Rakočević.

Novinar i publicista Đorđe Jevtić kazao je da su upokojenja patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija veliki gubici za srpski narod i srpsku crkvu, ali i veliko upozorenje da je “drama koju doživljamo sa koronavirusom zaista tragična”. Istakao je da je patrijarh izuzetno voleo Kosovo, te da će ostati upamćen kao neko ko se zalagao “za opstanak Kosova i Metohije u sastavu Republike Srbije”.

“Njegov stav je bio decidan i potpuni jasan, on je govorio da Kosovo pripada Srbiji i nikome više, kao i da nikakva sila ne može da to spreči i da otuđi Kosovo i Metohiju. To je bilo značajno pogotovu zbog toga što se u poslednje vreme stalno govorilo o nekakvim varijantama, ili eventualne podele Kosov ili davanja Kosova, i on je u svim tim situacijama izlazio sa jasnim stavom SPC i njegovim ličnim stavom”, kazao je Jevtić.

Jevtić se priseća da je patrijerh Irinej redovno dolazio na Kosovo i Metohiju, pogotovo za Vidovdan, ali da se poslednjih godina osećalo njegovo odsustvo.

“On je na svim tim manifestacijama jasno i glasno govorio šta je Kosovo za srpski narod. Tako je elokventno, tako je metaforično, lirski i poetično govorio o Kosovo”, naveo je Jevtić.

Opstanak Srba na Kosovu i Metohiji ne zavisi samo od nas istakao je vladika Teodosije, “već zavisi od toga koliko smo mi verni Bogu i koliko se uzdamo u njegovu pomoć, koliko smo verni Kosovskom zavetu i vrednostima koje su nas i održale sve ove vekove”.

“Koliko smo složni, koliko živimo u ljubavi i koliko smo nesebični da možemo da damo sebe drugome i da žrtvujemo sebe za ono što je najsvetije, a to je Kosovski zavet. Ako se držimo toga onda za nasi ima nada i ima nam opstanka, a ako budu svi na našoj strani, a Bog na drugoj onda zaista nema nama budućnosti, nema nam opstanka”, kazao je vladika.Ostale vesti

Goraždevac kum slave grada Bijeljina
Delegacija iz Goraždevca boravila je u Bijeljini koja je obeležila gradsku slavu Svetog Pantelejmona. Kum slave bio je Miloš Dimitrijević, predsednik Privremenog organa opštine Peć.
  • 10.08.2022
U Lepini obeležen praznik Svetog Pantelejmona
U seoskoj crkvi u Lepini obeležen je praznik posvećen Svetom Pantejlemonu. Meštani su se okupili na svetoj liturgiji, a potom je prerezan i slavski kolač.
  • 09.08.2022
Proslavljena Sveta Petka u Straži
Pred više desetina vernika u novobrdskom selu Straža obeleležena je seoska slava Sveta Petka, ujedno i hramovna slava lokalne crkve koja je sagrađena još u 14. veku, u vreme uspona srednjevekovnog grada Novog Brda, čuvenog po rudnicima srebra i zlata.
  • 08.08.2022
Obeležena Sveta Petka u Lapljem Selu
Liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača, u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu proslavljen je praznik posvećen ovoj svetiteljki. Sveta Petka se proslavlja kao krsna i seoska slava.
  • 08.08.2022
Danas je Trnova Petka

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu. U Lapljem Selu danas se proslavlja seoska slava.

  • 08.08.2022
Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena

Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga ili Blažena Marija. Svetica je veoma poštovana, posebno među ženama.

  • 04.08.2022