Vesti
Religija

Sredačka župa: U selu Živinjanu proslavljena seoska slava Sveta Nedelja

U crkvi Svete Nedelje u selu Živinjane u Sredačkoj župi, juče je molitveno obeležena seoska slava.
Sredačka župa: U selu Živinjanu proslavljena seoska slava Sveta Nedelja
Živinjane (Foto: Radio Goraždevac)

Već u ranu zoru autobusom su organizovano pristigli raseljeni meštani ovoga sela, a sa njima i njihove komšije iz nekih od sela u Sredačkoj i Sirinićkoj župi.

Sve njih je dočekao jedan od malobrojnih žitelja Živinjana Tihomir Stojanović sa svojom porodicom, suprugom, sinom, snajom i sa dvoje unučadi. Prokrčio je put preko svog imanja do crkve na brdašcu, otvorio crkvu i pripremio sve da sveštenik čim dođe započne molitvu.

Litiju oko hrama sa dečicom koja su nosila ikone, predvodio je paroh prizrenski jerej Jovan Radić, dok je zvono sa zvonare kraj crkve svoj zvon širilo do vrhova Šare i vraćalo ga do okupljenih vernika.

Otac Jovan je obavio osvećenje vodice, slavskog kolača i žita. Od ovogodišnjeg domaćina Slađana Stojanovića deo kolača kao zalog da bude domaćin sledeće godine primio je Milorad Milosavljević. I jedan i drugi su sada raseljeni, ali u selo dolaze na slavu svake godine.

U nadahnutoj besedi o. Jovan je govorio o blagoslovu susreta kraj crkve Svete Nedelje i to u prvu nedelju po Velikoj Gospojini koja je kako je rekao svima majka i koja nas sa svojim sinom sve podjednako voli. Otac Jovan nije krio radost što je na slavu došlo toliko dece jer je i sam Gospod rekao pustite decu da dolaze k meni jer je takvih carstvo Nebesko.

Domaćini su priredili posluženje za sve a poznati harmonikaš iz susednog sela Vrbičana, sada nastanjen na Brezovici je odsvirao i nekoliko pesama.

Kraj same crkve se nalazi i seosko groblje, čiji su spomenici porušeni 2004. kad i crkva Svete Nedelje.

Crkva je ponovo izgrađena i od 2013. u njoj se saboruje u prvu nedelju po Gospođindanu. Na groblju se nalaze ostaci stare crkve Svete Nedelje, a osim mesta obeleženog kamenjem oko kojeg su gorele sveće, tu stoji i gvozdeni krst.

Selo pripada prizrenskom okrugu, i po svedočenju meštana je najstarije u Sredačkoj župi. I crkva Svete Nedelje je stara jer kako kažu u crkvi su se do marta 2004. godine, kada su je u martovskom pogromu minirali albanski ekstremisti, postojali komadi maltera sa freskama koje su slikane u isto vreme kad i manastir Dečani.

U selu Živinjanu je do rata bilo tridesetak kuća nastanjenih Srbima. Srbi su bili i jedini stanovnici sela Živinjana. Živeli su u gornjoj i donjoj mahali i svi slavili Sv. Nikolu kao krsnu slavu. Posle 1999. Sve kuće u selu su srušene a srušen je i dom koji je pre rata služio za druženja i okupljanja. U selu postoje planinski izvor i seoska česma.Ostale vesti

Peć: Konferencija o verskoj toleranciji među mladima

Konferenciju pod nazivom “Kulturni i verski pluralizam i miran suživot na Kosovu”, organizovala je NVO Human uz podršku Američke ambasade u Prištini u okviru projekta “Međuverski angažman mladih na Kosovu.

  • 28.09.2022
Danas je jesenji Krstovdan - dan strogog posta
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, proslavljaju jesenji Krstovdan, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.
  • 27.09.2022
Obeležena Mala Gospojina u Goraždevcu i Planjanu
U crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu je povodom praznika Male Gospojine služena sveta liturgija, na kojoj je bilo prisutno oko stotinak vernika. I selo Planjane, nedaleko od Prizrena, proslavlja svoju hramovnu i seosku slavu.
  • 21.09.2022
SPC i vernici obeležavaju Malu Gospojinu
Mala Gospojina se slavi kao uspomena na dan kada je rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu.
  • 21.09.2022
SPC: Molitva za svetinju braka
"S obzirom na izazove i iskušenja sa kojima se naša crkva i njen verni narod suočavaju, patrijarh Porfirije doneo je odluku da se, počevši od danas, u svim hramovima i manastirima Srpske pravoslavne crkve (SPC) na svim bogosluženjima proiznosi molitva za svetinju braka i porodice, slogu i mir u našem narodu", saopštila je informativna služba SPC.
  • 12.09.2022
Služen moleban za blagosloven početak školske godine
Moleban za blagosloven početak nove školske godine, služen je danas u Hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici. Ujedno je obeležen praznik - Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja.
  • 11.09.2022