Vesti
Religija

Srbi organizovano obišli grobove u južnom delu Mitrovice

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Velike ili zimske zadušnice. Oko 300 Srba iz severnog dela Mitrovice jutros je na zadušnice posetilo pravoslavno groblje koje se nalazi u južnom delu grada.
Srbi organizovano obišli grobove u južnom delu Mitrovice
Groblje u južnom delu Mitrovice (Foto arhiva Kim)

Srbi su do groblja u južnoj Mitrovici, na kome je oko 90 odsto nadgrobnih spomenika porušeno, stigli organizovano autobusima. Pratnja Kosovske policije je izostala, a incidenata nije bilo.

Organizovan odlazak jedina je prilika da pravoslavni vernici na Zadušnice obiđu grobove svojih najmilijih. Unazad 19 godina isti prizor, porušeni spomenici, oskrnavljeni grobovi.

„Svake godine je sve teže i teže, strašno je težak osećaj kada ne možete da dođete da vidite, a i nema šta da se vidi. Mnogo je teško“, rekla je Dragica Popović, jedna od mnogobrojnih Srba koji su danas obišli ovo groblje.

„Jednostavno, čovek kada dođe ovde, ne može da ne oseti tugu, žalost i jednu nevolju našeg naroda. Nepojmljivo je da danas, u ovo vreme, kad čovek dođe da se pomoli Bogu za pokoj duša, vidi ovakvu nevolju. Moramo da znamo da je svaki grob na Kosovu i Metohiji tapija, kao temelj kuće i moramo da vodimo računa da ne dozvolimo da se ovo ponavlja, nego da se svi zajedno potrudimo i obnovimo ovo groblje“, istakao je protojerej stavrofor Milija Arsović.

Prevoz Srba na Velike zadušnice organizovli su Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica i crkvena opština.

U južnom delu Mitrovice, na srpskom groblju, uništeno je više od 500 spomenika i tamo se Srbi ne sahranjuju od 1999.godine.Ostale vesti

SPC i vernici slave Svetog Jovana
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan.
  • 20.01.2021
Danas je Bogojavljenje, kući se nosi osvećena voda i ne posti se
Obeležava se Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Na Bogojavljenje se pliva za Časni krst – ove godine, svedeno, zbog pandemije.
  • 19.01.2021
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2021
SPC i vernici slave drugi dan Božića
Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom. Drugi dan Božića posvećen je presvetoj Bogorodici u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja ljudskog roda.
  • 08.01.2021
Gračanica: Božić je praznik mira i radosti
U manastiru Gračanica održana je Božićna liturgija. Bogosluženju je prisustvovalo sveštenstvo manastira, manji broj građana kao i direktor Kancelarije za Kim Petar Petković sa saradnicima.
  • 07.01.2021
Zvaničnici čestitali Božić
Predstavnici srpskih i kosovskih vlasti uputili su čestitke građanima povodom praznika, poželevši im da Božić dočekaju u miru i krugu svojih najbližih.
  • 07.01.2021