Vesti
Religija

"Sramni pokušaj falsifikovanja i otimanja srpske baštine na KiM"

Povodom teksta "Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba", profesora istorije Bedrija Muhadrija, u prištinskom Koha Ditore, Ministarstvo kulture i infomisanja  Srbije još jednom najoštrije osuđuje mnogo puta ponovljene sramne pokušaje falsifikovanja istorije i otimanja srpske baštine na Kosovu i Metohiji od strane albanskih istoričara i medija.
Visoki Dečani (Foto arhiva Kim)

Nije prvi put da se ovakve aktivnosti sprovode sa ciljem potpunog poništavanja i brisanja iz istorije srpske kulturne baštine, materijalne i nematerijalne, ističe Ministarstvo kulture i informisanja.

Naglašava se da, sam autor teksta "Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srbaˮ, profesor Bedri Muhadri, bez ikakve valjane argumentacije i u odsustvu verodostojnih podataka tvrdi da "teritorija današnjeg Kosova nije bila epicentar aktivnosti izgradnje srpskih crkava u doba Nemanjićaˮ kao i da su "najstarije srpske crkve građene uglavnom na uskoj teritoriji Raške.ˮ

Nažalost, Ministarstvo upozorava da smo svedoci ponovne provokacije kosovskih albanskih autora i medija koji ovim postupkom iznova šalju jasnu poruku kako albanska većina na Kosovu i Metohiji posmatra položaj srpskog naroda, njegove kulturne baštine i Srpske pravoslavne crkve u južnoj srpskoj pokrajini.

Ministarstvo kulture i informisanja i ovaj put apeluje na međunarodnu zajednicu i organizacije da sa najvećom pažnjom pristupe zaštiti srpskog kulturnog nasleđa, što je i njihova obaveza, potvrđena i ranijim i nedavno potpisanim sporazumom.

"Država Srbija i srpski narod, gde god da živi, brinuće o svakom kamenu i svakom deliću svog kulturnoistorijskog nasleđa na Kosovu i Metohiji kao o svom najvećem blagu.

Verujemo da ćemo kao i do sada u tome imati podršku i međunarodnih institucija i moralnijeg dela čovečanstva", poručuje se u saopštenju.

Takođe, Mnistarstvo ističe da na besmislene falsifikate albanskih revizionista gleda sa prezirom i žaljenjem.

Đurić: Srpska deca odgovorila na pitanje čije su svetinje

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je, reagujući na tekst "Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba", koji je u subotu objavila prištinska Koha Ditore, da su srpska deca poslala najsnažniju poruku o tome čije su pravoslavne svetinje na KiM.

Na svom Fejsbuk profilu Đurić je objavio crteže srpske dece na kojima su nacrtane srpske svetinje na Kosovu i Metohiji.

"Srpska deca iz Kosovskog Pomoravlja dala su najsnažniji odgovor na pitanje čije su pravoslavne svetinje na Kosovu i Metohiji", napisao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Naglasio da je "srpski narod kroz istoriju prošao kroz brojne golgote, ali da nikad niko nije uspeo da mu otme dušu".Ostale vesti

Danas je jesenji Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Krstovdan, koji u crkvenom učenju označava nalaženje krsta na kojem je razapet Isus Hristos.
  • 27.09.2020
Gračanica: Obeležena Mala Gospojina
U manastiru Gračanica je povodom praznika Mala Gospojina služena sveta liturgija. Zbog epidemije koronavirusa službi je prisustvovalo nešto manje vernika nego prethodnih godina. Opština Gračanica ovaj praznik proslavlja kao svoju slavu.
  • 21.09.2020
Mala Gospojina, dan za svadbe i veridbe
Uspomena na dan kada je rođena presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu, slavi se danas. Za ovaj veliki i važan praznik vezuju se brojna verovanja i običaji.
  • 21.09.2020
Iguman Sava: Svetinje branimo molitvom i istinom
Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić poručio je "da se verni narod i monaštvo na Kosovu za srpske svetinje bori istinom i molitvama".
  • 14.09.2020
Eparhija o tekstu Kohe: Propaganda i širenje mržnje prema Srbima
Eparhija raško-prizrenska reagovala je povodom jučerašnjeg teksta lista Koha ditore, navodeći ovakvo pisanje "otvoreno i neskriveno širi etničku i versku mržnju prema srpskom narodu na Кosovu i Metohiji i prema njegovoj duhovnoj i kulturnoj baštini".
  • 13.09.2020
Tačka Vašingtonskog sporazuma o SPC već postoji u zakonima Kosova
Deo sporazuma koja se odnosi na verske slobode i zaštitu objekata SPC koji su u Vašingtonu nedavno potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti je nešto što već postoji u kosovskim zakonima i odlukama Ustavnog suda, potvrđuje za RTV Kim iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić.
  • 08.09.2020