Vesti
Religija

"SPC se ne bavi politikom, znaju i oni koji je za to optužuju"

Partrijarh srpski Porfirije ocenio je da i ljudi koji Srpsku pravoslavnu crkvu optužuju da se bavi politikom i sami znaju da to nije istina.
Patrijarh Porfirije (Foto Kim)

U intervju Svetigori, koji je urađen tokom posete patrijarha Crnoj Gori 4. septembra, a objavljen je danas, on je naveo da po sebi crkva ne može biti ni stranačka, ni neko ko podržava jednu opciju protiv druge.

"Crkva je saborna, ona je organizam koji ne samo da ima mesta za sve, nego je po svojoj prirodi organizam koji grli svakog čoveka i naročito onoga koji ima nešto protiv nje. Dakle, nemamo mi tu šta da odgovorimo, mi znamo da to nije istina", rekao je patrijarh srpski.

Ocenio je da postoje različiti faktori, i domaći i strani, koji u crkvi vide neprijatelja za sistem vrednosti po kojima živi moderni čovek, "koji je izvan Boga i protiv Boga".

Dodao je da taj sistem vrednosti koji nam nameće ovaj moderni svet ne može da istrpi jevanđelski sistem vrednosti.

"Mi treba da pojednostavimo stvari i da se raspeti sa Hristom, gledajući u Njegove vaskrsenje, molimo Bogu za svaku dušu. Mi ne možemo pristati na to da postojimo mi i oni, za nas su svi – mi. I ne možemo pristati na to da imamo neprijatelje bez obzira na to kako su oni prema nama ophode", rekao je patrijarh Porfirije.

Ocenio da je postoji bezbroj ljudi, pa i u Crnoj Gori, koji i nesvesno, ko zna kako zavedeni, upravo u nedostatku ovih čovekoljubivih, univerzalnih hrišćanskih, jevanđelskih vrednosti – idu stranputicom.

"I što mu više otvaraš srce, što mu više pokazuješ ljubav, njemu to više smeta, ali mi ne možemo odustati. Pre ili kasnije ljubav sve pokriva, kako kaže apostol Pavle, ili ljubav Hristova nadrazumna", poručio je patrijarh.

Ocenio je da je narod Crne Gore "Hristov narod", i dodao da je bila i misija blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija da u Hristu svi mogu biti jedno i da smo pozvani da budemo braća, a da nju nastavlja i mitropolit Joanikije.

Pokojnog mitropolita Amfilohija opisao je kao jednog od apostola naših vremena, koji je čitavog sebe raspeo sa narodom i ugradio se u biće naroda na kamenu temeljcu koji se zove Hristos.

Ocenio je da se iz tog kamena temeljca, iz tog semena vere, koju je posejao Amfilohije na prostore Crne Gore niklo duhovno drvo sa bezbrojnim plodovima.

Izneo je svoj utisak da je vera, ako se uopšte može vera porediti kod jednih i kod drugih, u ovom trenutku u narodu u Crnoj Gori življa i snažnija nego u nekim drugim prostorima.Ostale vesti

Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2022
Arhimandrit Ilarion hirotonisan za episkopa novobrdskog
Iguman Draganca arhimandrit Ilarion (Lupulović) hirotonisan je danas za vikara Patrijarha srpskog sa titulom episkopa novobrdskog.
  • 20.11.2022