Vesti
Religija

SPC postoji svuda

Srpska pravoslavna crkva (SPC) postoji u Nemačkoj, kao deo jedne, nedeljive autokefalne srpske Patrijašije, Ustav SPC i uredbe važe, kao i bilo gde na njenom kanonskom području i na teritoriji Nemačke, a sva crkveno-jerarhijska tela su obavezna da se po njima upravljaju, saopštila je SPC.
SPC postoji svuda
Manastir Visoki Dečani (Foto arhiva Kim)

U saopštenju SPC se navodi da su primili "mnoštvo oštrih protesta i negodovanja" povodom objave nemačke političarke Viole fon Kramon, date posle razgovora sa episkopom diseldorfskim Grigorijem, da u Nemačkoj ne postoji SPC.

Na osnovu Ustava SPC, odgovarajuće crkvene vlasti postavljaju i razrešavaju uprave svih tela i organa, a Sabor postavlja i, po potrebi, razrešava eparhijskog arhijereja, navodi se u saopštenju SPC.

Podsetimo, poslanica stranke Zelenih u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon objavila je u ponedeljak na svom Tviter nalogu da je imala konstruktivnu i otvorenu diskusiju sa Grigorijem, episkopom Srpske pravoslavne crkve, eparhije Diseldorfske i sve Nemačke, o zajedničkim izazovima i međureligijskom dijalogu na zapadnom Balkanu i u Nemačkoj.

Potom je u odgovoru na jedan od komentara "da je SPC pro-ruska i da bi bilo sjajno da se to promeni", napisala da ne postoji SPC, već se radi o "vrlo autonomnim eparhijama, za razliku od Katoličke crkve".

"Razgovarajte sa episkopom i bićete iznenađeni", napisala je Fon Kramon.

 Ostale vesti

Danas je Jovanjdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Sabor Svetog Jovana Preteče i Krstitelja, praznik u čast onome koji je poslužio tajni božanskog krštenja. Jovanjdan je česta krsna slava.
  • 20.01.2022
Bogojavljenje u selu Banje kod Srbice
U selu Banje u opštini Srbica okupilo se oko stotinak vernika kako bi proslavili praznik Bogojavljenje.
  • 19.01.2022
Mileta Pitulić i ove godine prvi doplivao do Časnog krsta
Mileta Pitulić iz Zvečana i ove godine je prvi doplivao do Časnog krsta na gazivodskom jezeru.
  • 19.01.2022
Bogojavljenje u Gračanici: Osveštana vodica i liturgija pred velikim brojem vernika

U manastiru Gračanica je povodom Bogojavljenja pred velikim brojem vernika održana praznična liturgija i osveštana voda. Liturgiju je služio gračanički paroh Sveta Trajković.

  • 19.01.2022
Danas je Bogojavljenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Bogojavljenje, jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika. Slavi se u spomen na dan kada je Duh sveti sišao na Isusa.
  • 19.01.2022
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan, praznik uoči Bogojavljenja, koji se slavi kao uspomena na prve Hrišćane i kada se strogo posti. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2022