Vesti
Religija

SPC: Nerazumna, neprihvatljiva odluka o zabrani ulaska patrijarha

Srpska pravoslavna crkva (SPC) ocenila je kao "nerazumnu i apsolutno neprihvatljivu" odluku prištinskih vlasti da patrijarhu SPC Porfiriju ne dozvole ulazak na Kosovo i Metohiju.
SPC: Nerazumna, neprihvatljiva odluka o zabrani ulaska patrijarha
Sedište SPC u Beogradu (Foto RSE)

U saopštenju se navodi da su patrijarha Porfirija, koji je „po redovnom programu“ trebalo da doputuje danas u Pećku patrijaršiju, „organi vlasti u Prištini“ zaustavili na administrativnom prelazu Merdare i zabranili mu da udje na Kosovo i Metohiju.

„Patrijarh apeluje na one faktore koji imaju realnu vlast na Kosovu i Metohiji, da u skladu sa njihovim proklamovanjem ljudskih prava i sloboda, na delu pokažu da takvih osnovnih prava i sloboda nisu lišeni srpski narod i njegova Crkva. To znači da se na području na kom imaju punu kontrolu, poglavaru SPC omogući bogosluženje u prvom, aktuelnom i istorijskom sedištu Srpske pravoslavne crkve“, stoji u saopštenju.

Porfirije je apelovao i da se „ne dozvoli da ta provokacija postane izgovor za dalje ugrožavanje našeg naroda i njegovih svetinja“.

„Patrijarh neće ostaviti svoj narod i učiniće sve što je moguće da se sa njim sretne i zajedno pomoli Bogu što pre bude moguće“, navodi se u saopštenju SPC.

Prethodno je kosovsko ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore saopštilo da patrijarhu SPC može odobriti ulaz na Kosovo „tek nakon distanciranja i osude delovanja pojedinih sveštenika koji su podržavali kriminalne grupe na severu Kosova“.

„Porfirijeva poseta može biti odobrena tek nakon što Srpska pravoslavna crkva osudi, odnosno ogradi se od delovanja pripadnika SPC koji ilegalnim ulaskom na Kosovu daju otvorenu podršku kriminalnim grupama na severu, koje su odgovorne za barikade koje su tamo postavljene“, navodi se u saopštenju.Ostale vesti

Vladika Teodosije: Post i molitva su temelj našeg duhovnog života
Na duhovnoj tribini u Gračanici koju su organizovali Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture "Gračanica", vladika Teodosije govorio je o molitvi.
  • 15.03.2023
Otac Andrej o značaju posta u hrišćanskom životu

U prostorijama Doma kulture u Gračanici, otac Andrej iguman manastira Crna Reka govorio je o značaju posta kao nezaobilaznog puta ljudskog spasenja.

  • 07.03.2023
Tribina ’’Značaj posta u hrišćanskom životu’’ sutra u Gračanici

Eparhija raško–prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta u utorak 07. marta s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu „Značaj posta u hrišćanskom životu“.

  • 06.03.2023
Litija Za Kosovo i Metohiju od Patrijaršije do Hrama Svetog Save

Litija za Kosovo i Metohiju krenula je danas ispred Patrijaršije i nastavila do Hrama Svetog Save.

  • 05.03.2023
Povodom nedelje pravoslavlja vladika Ilarion služio u Pećkoj patrijaršiji
Povodom nedelje pravoslavlja, vikarni episkop patrijarha srpskog Porfirija, vladika Ilarion služio je svetu liturgiju u manastiru Pećka Patrijaršija. Vladiki su sasluživali monasi manastira Visoki Dečani i sestrinstvo Pećke patrijaršije u prisustvu vernika iz Goraždevca, Osojana i ostalih povratničkih sredina u Metohiji.
  • 05.03.2023
Patrijarh Porfirije: Kosovo i Metohija su srce naše otadžbine
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije rekao je da Crkva zajedno sa vernim narodom odlično zna posebnu važnost kosovsko-metohijske srpske teritorije, samog srca otadžbine.
  • 03.03.2023