Vesti
Religija

SPC: Molitva za svetinju braka

"S obzirom na izazove i iskušenja sa kojima se naša crkva i njen verni narod suočavaju, patrijarh Porfirije doneo je odluku da se, počevši od danas, u svim hramovima i manastirima Srpske pravoslavne crkve (SPC) na svim bogosluženjima proiznosi molitva za svetinju braka i porodice, slogu i mir u našem narodu", saopštila je informativna služba SPC.
SPC: Molitva za svetinju braka
Poglavar SPC patrijarh Porfirije (Foto FoNet/Milica Vučković)

"Gospode Bože, ti si čoveka stvorio kao muško i žensko, kao jedno udvoje i dvoje ujedno, i tako si od iskoni ustanovio brak i zapovedio ’rađajte se i množite se’, i tako si u isti mah ustanovio porodicu kao zajednicu ljubavi u tebi", navedeno je, između ostalog, u molitvi.

"Gospode čovekoljubivi, jedini, u Svetoj Trojici slavljeni, održi i umnoži ljubav svoju, blagodat svoju i blagoslov svoj u svakome braku i u svakoj porodici, u rodu našem i u vascelom svetu tvome, osobito u dane naše kada se nevidljive sile zlobe podnebeske i vidljive, svesne i nesvesne sluge njihove, upinju da obesvete svetinju braka i oskrnave čistotu porodice, namećući bogoprotivne i protivprirodne zajednice kao zamenu za brak i porodicu", dodaje se u molitvi.

Podsetimo, manifestacija Evroprajd otvorena je juče zvanično ispred Palate Srbija. Organizatori su poručili da će ceo program trajati do nedelje i najavili da od šetnje u subotu ne odustaju.Ostale vesti

Peć: Konferencija o verskoj toleranciji među mladima

Konferenciju pod nazivom “Kulturni i verski pluralizam i miran suživot na Kosovu”, organizovala je NVO Human uz podršku Američke ambasade u Prištini u okviru projekta “Međuverski angažman mladih na Kosovu.

  • 28.09.2022
Danas je jesenji Krstovdan - dan strogog posta
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, proslavljaju jesenji Krstovdan, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.
  • 27.09.2022
Obeležena Mala Gospojina u Goraždevcu i Planjanu
U crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu je povodom praznika Male Gospojine služena sveta liturgija, na kojoj je bilo prisutno oko stotinak vernika. I selo Planjane, nedaleko od Prizrena, proslavlja svoju hramovnu i seosku slavu.
  • 21.09.2022
SPC i vernici obeležavaju Malu Gospojinu
Mala Gospojina se slavi kao uspomena na dan kada je rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu.
  • 21.09.2022
Služen moleban za blagosloven početak školske godine
Moleban za blagosloven početak nove školske godine, služen je danas u Hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici. Ujedno je obeležen praznik - Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja.
  • 11.09.2022
Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja
Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja svetog Jovana. Sveti Jovan se slavi i 20. januara, u znak poštovanja prema svecu koji je, po predanju, krstio Isusa Hrista. Nikako ne treba da se jede ili pije nešto crveno, jer podseća na prolivenu krv Svetog Jovana Krstitelja.
  • 11.09.2022