Vesti
Religija

SPC i vernici obeležavaju Zimske zadušnice

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Velike ili Zimske zadušnice, koje najavljuju pripreme za početak Vaskršnjeg posta.
SPC i vernici obeležavaju Zimske zadušnice
Groblje u Gračanici (Foto Kim)

Zimske zadušnice mogu biti najranije 6. februara, a najkasnije 13. marta, što zavisi od toga kada je Vaskrs.

Zadušnice su dan za duše preminulih. Uvek padaju u subotu, jer je Isus Hristos taj dan, uoči vaskrsenja, u nedelju, proveo upokojen.

Na Zadušnice se obavezno izlazi na groblje. Tada se obavlja parastos ili pomen. Osvećuje se žito, kadi grob i pale sveće za pokoj duša umrlih.

Podsetiomo, Krizni štab opštine Gračanica saopštio je nakon jučerašnjeg sastanka da je građanima dozvoljen izlazak na groblja, bez dužeg zadržavanja, nošenja hrane i da je dozvoljeno okupljanje najviše po dva člana iz jedne porodice.Ostale vesti

O. Janjić: Crkva u Samodreži pretvorena u smetilište
Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić je na svom Fejsbuk nalogu napisao da je "crkva Sv. Jovana Preteče u Samodreži, pretvorena u deponiju smeća i javni toalet za obližnju albansku školu".
  • 14.04.2021
Počeo ramazanski post

Danas je počeo ramazanski post i narednih 30 dana muslimanski vernici će se uzdržavati od jela i pića od izlaska do zalaska sunca.

  • 13.04.2021
SPC i vernici slave Sabor Svetog arhangela Gavrila
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas praznuju Sabor Svetog Arhangela Gavrila, i njegovo javljanje kroz svu istoriju ljudskog spasenja. Smatra se zaštitnikom ljudi i životinja.
  • 08.04.2021
Uskrs po Gregorijanskom kalendaru
Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve, proslavljaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću.
  • 04.04.2021
Danas su Mladenci
Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik Mladenci u pomen na stradanje Svetih četrdeset mučenika sevastijskih.
  • 22.03.2021
Počinje Veliki ili Vaskršnji post
Veliki ili Vaskršnji post počinje danas i završava se na Vaskrs koji ove godine pada 2. maja.
  • 15.03.2021