Vesti
Religija

Spasovdanska litija u Orahovcu

Predvođeni sveštenikom Milanom Stanojevićem, oko stotinak vernika iz Orahovca je posle svete Liturgije pošlo u Spasovdansku litiju kroz glavnu ulicu gornjeg dela Orahovca.

Spasovdanska litija u Orahovcu
Litija na Spasovdan u Orahovcu (Foto Radio Goraždevac)

Na dan kada srpska pravoslavna crkva proslavlja praznik Vaznesenja Gospodnjeg, u narodu poznatiji kao Spasovdan, služena je sveta liturgija u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, a zatim je i održana litija ulicama gornjeg dela Orahovca.

Prema rečima orahovačkog paroha Milana cilj litije je da u istom dahu i sa istom molitvom zajedno sa vernim narodom u Beogradu koji proslavlja gradsku slavu, sačinimo istu litiju čiji je krajnje odredište carstvo Božije.

Otac Milan je u besedi nakon jevanđelja govorio o današnjem prazniku, i poručio da svi meštani Orahovca moraju da se sećaju svojih braće i sestara iz Opteruše koji više nisu u mogućnosti da proslavljaju seosku slavu u svom rodnom mestu.

„Kada se navrši četrdeset dana od Vaskrsa, nakon što se Gospod javio više puta svojim učenicima, On ih je okupio i odveo na Maslinsku Goru, blagoslovio ih i na njihove oči se uzneo na nebo. Rastajući se od njih, Gospod im govori o tome da će im poslati utešitelja, posebnu blagodat odozgo i da će biti kršteni Duhom Svetim. Prošlo je od tada više od dve hiljade godina, a mi pravoslavni Hrišćani smo i dalje obučeni u ovu blagodat Svetoga Duha koja nam stalno govori da se ne odvajamo od Crkve Božije i da budemo jedinstveni u Duhu Svetome. On nam daje utehu i blagodat kako bi istrajali u svim iskušenjima koja nam dolaze i koja imamo svakodnevno“.

„Takođe, treba da se sećamo naših braći i sestara u Hristu iz Opteruše, koji su nekada proslavljali današnji praznik u svom rodnom mestu, ali su voljom Božjom danas odvojeni od njega. Mi ovde svake godine u našem hramu obeležavamo Spasovdan i prinosimo slavski kolač u znak sećanja na dane kada smo svi zajedno iz Orahovca išli u crkvu Svetoga Spasa u Opteruši i tamo se okupljali i molili Gospodu našem. Nadam se da i oni sada gde god da su i dalje slave u nadi da će se nekada ako Bog da vratiti na svoja ognjišta“, kazao je otac Milan.

Ove godine su slavske kolače prineli Dimitrije Radić i Danilo Šarić sa porodicama, a za sledeću godinu su se javili Mladen Šutaković i Milan Vitošević.

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Opteruši postojala je još pre dolaska Turaka na Balkan. U narodu je važila za čudotvornu i lekovitu i mnogi ljudi su joj se zavetovali. Sa svih krajeva Metohije dolazili su pešaka, bosonogi do crkve, verujući da će od Boga dobiti isceljenje, porod, spasenje.

Poslednja liturgija u ovoj crkvi je služena na hramovnu slavu 1998. godine, a mesec dana kasnije iz sela je u nepovrat odvedeno devet meštana, a ostali Srbi su prognani.

Crkva je minirana 1999. godine, posle dolaska mirovnih snaga na Kosovo. U nadi da će se liturgijski život obnoviti, liturgiju su, uz obezbeđenje, kosovske policije, na ruševinama, jedanaest godina posle rušenja, 2009. godine služili tadašnji paroh orahovački Stevan Marković i iguman manastira Sveti Jovan u Velikoj Hoči, otac Miron. Već naredne godine, liturgija nije služena, jer uprkos velikom trudu, sveštenik i vernici iz Orahovca, deponiju smeća, napravljenu na samom crkvištu i grafite vulgarnog sadržaja, na ostacima zidova crkve, nisu mogli da uklone.Ostale vesti

U toku freskopisanje hrama Svetih Flora i Lavra u Lipljanu

U crkvi Svetih Flora i Lavra u Lipljanu u toku su radovi na freskopisanju ovog hrama.

  • 01.06.2023
Patrijarh će svakog dana služiti molitve za mir
Patrijarh srpski Porfirije služiće svakog dana do nedelje (4. juna), kada Crkva slavi Silazak Svetog Duha na apostole, moleban za blagosloveni mir među ljudima.
  • 30.05.2023
Visoki Dečani: Svečano proslavljena hramovna slava

U manastiru Visoki Dečani svečano je proslavljen praznik Vaznesenja Gospodnjeg u prisustvu velikog broja vernika.

  • 26.05.2023
Spasovdan u Livađu: Da nas ima što više
Spasovdan, praznik posvećen Hristovom vaznesenju, obeležen je litugijom, litijom i rezanjem slavskog kolača pred stotinak vernika u crkvi Svetog Grigorija u Livađu.
  • 25.05.2023
Danas je Spasovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik Hristovog vaznesenja - Spasovdan. U crkvi Svetog Grigorija u Livađu biće obeležen današnji praznik, to je i slava Beograda, koji će je obeležiti liturgijom i litijom. U Prizrenu su juče počeli Spasovdanski dani.
  • 25.05.2023
Prizren: Proslavljen praznik posvećen Svetim Kirilu i Metodiju, Bogoslovija obeležila svoj dan
Praznik posvećen Svetim Kirilu i Metodiju proslavljen je u Prizrenu svetom liturgijom u crkvi Svetog Đorđa.
  • 24.05.2023