Spasovdan u Visokim Dečanima

U Visokim Dečanima se obeležava praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan, koji je ujedno i ktitorska slava ovog srednjovekovnog manastira. Liturgiju je služio vladika raško prizrenski Teodosije sa sveštenstvom i monaštvom Eparhije.

Podeli ovaj članak sa:
  • Spasovdan u Visokim Dečanima (Foto Kim)

U hramu SPC u Dečanima, služena je praznična liturgija povodom Spasovdana. Stotinak vernika sa Kosova i Metohije, ali i uže Srbije prisustvovalo je liturgiji koju je služio episkop raško-prizrenski i kosovsko-meohijski Teodosije.

U besedi je kazao da "današnju liturgiju prinosimo Gospodu, kao što je Gospod prineo sebe nama".

"Sva kosovsko-metohijska zemlja je natopljena krvlju mučeničkom o to je ono što nas obavezuje da sačuvamo našu svetu zemlju, da se ne odreknemo nje radi ovozemaljskog i da ne prodajemo našu zemlju", poručio je vladika.

Nakon liturgije oko manastira održana je litija u kojoj su zajedno učestvovali sveštenstvo Eparhije, bratstvo manastira i vernici.

Među vernicima bio je i Dejan Pavićević, oficir za vezu Beograda u Prištini.

Spasovdan je jedan od 10 praznika posvećenih Hristu i praznuje se uvek četvrtkom, 40 dana posle Vaskrsa, a 10 dana pre Duhova, a manastir Visoki Dečani posvećen je Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem, u narodu poznatom kao Spasovdan.

Praznična liturgija služena je jutros i u crkvi Svetog Spasa u Prizrenu.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane