Vesti
Religija

Spasovdan u Prizrenu okupio raseljene

Danas je u crkvi Svetog Spasa u Prizrenu povodom slave ovog hrama služena praznična Liturgija, potom je izveden kulturno umetnički program kojim je završena manifestacija “Spasovdanski dani”.
Spasovdan u Prizrenu okupio raseljene
Crkva Svetog Spasa u Prizrenu (Foto Kim)

Pred nekoliko desetina raseljenih, gostiju i Prizrenaca iguman Svetih Arhangela arhimandrit Mihailo je rekao da “privremeno stanište na zemlji nije nešto što je konačno, već je to samo priprema za ono što će biti večno”.

“Priprema za ono gde ćemo biti zajedno u carstvu nebeskom i gde ćemo zajedno slaviti Boga živog. Svedoci smo braćo i sestre da su juče bili oblaci nad ovim našim Prizrenom i da imamo mnogo poplava po ovoj našoj zemlji, imamo mnogo vode ovih dana, ali evo Gospod je zatvorio nebo da bi smo se danas okupili ovde, da ne pokisnemo, nego da dođemo i slavimo Boga živoga i da ovo mesto koje je kao što vidite pusto i napušteno, danas oživi i da se oseti blagodat Božija, da se oseti ljubav među svima vama i nama. Ljubav Gospodnja koja je neizmerna i koja je neobuhvatljiva i neshvatljiva. Samo je pitanje nas ljudi, koliko smo toga svesni i koliko se trudimo da poznamo tu ljubav Gospodnju”, poručio je arhimandrit Mihailo.

Predsednik Udruženja prijatelja Svetih Arhangela Bojan Babić je rekao da se manifestacija “Spasovdanski dani” održava već petu godinu zaredom u Prizrenu i izrazio nadu da će se tradicija nastaviti.

“Cilj svega ovoga je da vratimo naše ljude u Prizren, da naši ljudi vide sa kakvim kulturnim bogatstvom raspolaže naš grad i da ovo bude tradicija koja će se održavati i u narednom periodu”, kazao je Babić.

U toku dvodnevne manifestacije održano je: Predstavljanje knjige i izložba fotografija “Srpske svetinješar-planine, Prizrena i okoline” autorke Aleksandre Novakov, zatim predstavljanje knjige “Od Kosovske bitke do kosovske legene” autora Nenada Ljubinkovića i “Sazdade se bela crkva: Srpsko narodno stvaralaštvo sa KiM”, autorke Valentine Pitulić, Zbornik radova posvećen delu Petra Sarića “Sarić, svetlost, stvaranje i strah”. Maifestacija je bila propraćena bogatim kulturno umetničkim programom i izložbom slika “Jesen u Prizrenu”.

 Ostale vesti

Parastos na Gazimestanu:
Ispred spomenika na Gazimestanu služen je parastos Kosovskim junacima stradalim u bici 1389. godine. Okupljanje su obeležile poruke o istrajnosti, ali i skandiranja, bakljade i povici podrške Srbima na Kosovu i Crnoj Gori.
  • 28.06.2020
Patrijarh Irinej: Kosovo je neotuđivi deo Srbije
Srpska pravoslavna crkva (SPC) apsolutno ostaje na stanovištu je Kosovo neotuđivi deo naše zemlje bez kojeg Srbija nije Srbija, poručio je za nova.rs patrijarh Irinej.
  • 28.06.2020
Gračanica: Praznična liturgija u manastiru
U porti manastira Gračanica završena je sveta arhujerejska liturgija povodom Vidovdana, kojoj je prisustvovalo više stotina vernika. Liturgiju je služio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije uz sasluženje igumana manastira Svetih Arhangela kod Prizrena oca Mihajla, igumana manastira Draganac oca Ilariona, te sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.
  • 28.06.2020
Za Vidovdan pod maskama i na distanci
Eparhija raško-prizrenska obaveštava da za ovogodišnji Vidovdan vernici u porti manastira Gračanice i na Gazimestanu treba da se pridržavaju propisanih mera zašitite koje podrazumevaju nošenje zaštitnih maski i rukavica, kao i održavanje fizičke distance od najmanje 1,5 metra.
  • 25.06.2020
SAD u izveštaju o verskim slobodama o Kosovu, Srbiji i Crnoj Gori
Stanje verskih sloboda u svetu daleko je od savršenog i veoma je zabrinjavajuće. U mnogim delovima sveta pojedinci su mnogo više upoznati sa represijom nego slobodom veroispovesti, upozorio je američki ambasador za međunarodne verske slobode Sem Braunbek, tokom predstavljanja izveštaja Stejt departmenta za 2019. godinu, prenosi Glas Amerike.
  • 11.06.2020
Osveštan kamen temeljac crkve u Sunčanoj dolini
Episkop raško-prizrenski Teodosije je u Sunčanoj dolini kod Zvečana osveštao temelj za izgradnju crkve posvećene Stefanu Dečanskom.
  • 09.06.2020