Spasovdan u Prizrenu okupio raseljene

Danas je u crkvi Svetog Spasa u Prizrenu povodom slave ovog hrama služena praznična Liturgija, potom je izveden kulturno umetnički program kojim je završena manifestacija “Spasovdanski dani”.

Podeli ovaj članak sa:
  • Crkva Svetog Spasa u Prizrenu (Foto Kim)

Pred nekoliko desetina raseljenih, gostiju i Prizrenaca iguman Svetih Arhangela arhimandrit Mihailo je rekao da “privremeno stanište na zemlji nije nešto što je konačno, već je to samo priprema za ono što će biti večno”.

“Priprema za ono gde ćemo biti zajedno u carstvu nebeskom i gde ćemo zajedno slaviti Boga živog. Svedoci smo braćo i sestre da su juče bili oblaci nad ovim našim Prizrenom i da imamo mnogo poplava po ovoj našoj zemlji, imamo mnogo vode ovih dana, ali evo Gospod je zatvorio nebo da bi smo se danas okupili ovde, da ne pokisnemo, nego da dođemo i slavimo Boga živoga i da ovo mesto koje je kao što vidite pusto i napušteno, danas oživi i da se oseti blagodat Božija, da se oseti ljubav među svima vama i nama. Ljubav Gospodnja koja je neizmerna i koja je neobuhvatljiva i neshvatljiva. Samo je pitanje nas ljudi, koliko smo toga svesni i koliko se trudimo da poznamo tu ljubav Gospodnju”, poručio je arhimandrit Mihailo.

Predsednik Udruženja prijatelja Svetih Arhangela Bojan Babić je rekao da se manifestacija “Spasovdanski dani” održava već petu godinu zaredom u Prizrenu i izrazio nadu da će se tradicija nastaviti.

“Cilj svega ovoga je da vratimo naše ljude u Prizren, da naši ljudi vide sa kakvim kulturnim bogatstvom raspolaže naš grad i da ovo bude tradicija koja će se održavati i u narednom periodu”, kazao je Babić.

U toku dvodnevne manifestacije održano je: Predstavljanje knjige i izložba fotografija “Srpske svetinješar-planine, Prizrena i okoline” autorke Aleksandre Novakov, zatim predstavljanje knjige “Od Kosovske bitke do kosovske legene” autora Nenada Ljubinkovića i “Sazdade se bela crkva: Srpsko narodno stvaralaštvo sa KiM”, autorke Valentine Pitulić, Zbornik radova posvećen delu Petra Sarića “Sarić, svetlost, stvaranje i strah”. Maifestacija je bila propraćena bogatim kulturno umetničkim programom i izložbom slika “Jesen u Prizrenu”.

 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane