Vesti
Religija

Spasovdan u Livađu: Da nas ima što više

Spasovdan, praznik posvećen Hristovom vaznesenju, obeležen je litugijom, litijom i rezanjem slavskog kolača pred stotinak vernika u crkvi Svetog Grigorija u Livađu.
Spasovdan u Livađu: Da nas ima što više
Obeležavanje Spasovdana u Livađu (Foto Kim)

Liturgiju su u crkvi sagrađenoj 1935. godine u ovom selu nedaleko od Gračanice i Lipljana služili sveštenici Eparhije raško-prizrenske Jovan Cvetković i Zoran Filipović.

„Da je srećna i Bogom blagoslovena seoska slava i seoske litije, da Gospod Bog da rodna polja i sve što je dobobit, berićeta i blagoslova u kući i polju i da Gospod Bog učini milost ovom narodu, da narod slaveći Boga ostaje na ovim prostorima. Hvala svima koji ste došli da u slavu Božju uznosimo molitve i moljenja. Nek je srećan i Bogom blagosloven praznik“, rekao je sveštenik Jovan Cvetković okupljenim vernicima.

Ovogodišnji domaćini slave, brat i sestra Aleksandra i Saša Jovanović iz Livađa suza sve prisutne pripremili prigodnu trpezu.

„Predivan je osećan biti domaćin, ovo je seoska slava. Nama je drago što su se ljudi okupili u ovolikom broju, da proslavimo u miru i veselju. Što više da nas ima na Kosovu“, kazao je Saša Jovanović.

„Spasovndan je veoma začajan za srpski narod. Okupili smo se da ovaj dan obeležimo, dan je lep. Moja ćerka Sandra ima kolač i nakon posluženja ovde nastavljamo slavlje kod kuće. Obeležavamo svake godine“, kazao je za Kim radio Momčilo Jovanović.

 

Slavski kolač u Livađu (Foto Kim)

 

Kolačar će naredne godine biti Goran Sekulić.

„Uzeo sam kolač za zdravlje, imao sam želju. Da napravimo veselje“, kratko je kazao naredni svečar.

Meštani Livađa, osim Spasovdana, obeležavaju i slavu hrama Svetog Grigorija. Oba datuma su za meštane ovog sela u opštini Gračanica, prema rečima Mirijane Nedeljeković Stanojević, izuzetno značajna.

„Na jednom mestu se okupio narod, ovo malo nas što smo ostali, dosta je omladine otišlo. Ali, ipak su građani došli, vreme nas je poslužilo“, kazala je predstavnica sela Livađa.

Ona je napomenula da su današnji dan želeli da obeleže i kulturno umetničkim programom, ali da se zbog čestih kiša nisu usudili da ga organizuju.

„U slučaju da pada kiša, nemamo gde da se sklonimo. Juče smo dobili obećanje od predsednika PO Opštine Lipljan Milana Joksimovića i predsednice Opštine Gračanica Ljiljane Šubarić da ćemo sledeće godine dobiti salu, da će ove godine početi da je prave. Ja je iz petnih žila tražim za naše selo“, dodala je Nedeljkovićeva.

Uoči današnjeg praznika, sinoć su u Livađu nastupili Pavlina Radovanović i Gavrilo Kujundžić iz Orahovca. U prostorijama OŠ "Knez Lazar" prikazani su i filmovi "Od iskona" i "Slavuj iz zatočene bašte". Ostale vesti

U toku freskopisanje hrama Svetih Flora i Lavra u Lipljanu

U crkvi Svetih Flora i Lavra u Lipljanu u toku su radovi na freskopisanju ovog hrama.

  • 01.06.2023
Patrijarh će svakog dana služiti molitve za mir
Patrijarh srpski Porfirije služiće svakog dana do nedelje (4. juna), kada Crkva slavi Silazak Svetog Duha na apostole, moleban za blagosloveni mir među ljudima.
  • 30.05.2023
Visoki Dečani: Svečano proslavljena hramovna slava

U manastiru Visoki Dečani svečano je proslavljen praznik Vaznesenja Gospodnjeg u prisustvu velikog broja vernika.

  • 26.05.2023
Spasovdanska litija u Orahovcu

Predvođeni sveštenikom Milanom Stanojevićem, oko stotinak vernika iz Orahovca je posle svete Liturgije pošlo u Spasovdansku litiju kroz glavnu ulicu gornjeg dela Orahovca.

  • 25.05.2023
Danas je Spasovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik Hristovog vaznesenja - Spasovdan. U crkvi Svetog Grigorija u Livađu biće obeležen današnji praznik, to je i slava Beograda, koji će je obeležiti liturgijom i litijom. U Prizrenu su juče počeli Spasovdanski dani.
  • 25.05.2023
Prizren: Proslavljen praznik posvećen Svetim Kirilu i Metodiju, Bogoslovija obeležila svoj dan
Praznik posvećen Svetim Kirilu i Metodiju proslavljen je u Prizrenu svetom liturgijom u crkvi Svetog Đorđa.
  • 24.05.2023