Slava u Deviču

Danas, na praznik Svetog Joanikija Devičkog, u Manastiru Devič kod Srbice okupilo se oko pet stotina vernika i gostiju.

Podeli ovaj članak sa:
  • Manastir Devič (Foto Kim)

Svetu liturgiju služe mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije i episkop raško-prizrenski Teodosije.

Episkop Atanasije je u besedi istakao da je naš narod izdržao u najtežim vremenima i da je najvažnije na strašnom mestu postojati. On je posebno naglasio važnost vrline trpljenja.

"Mi, Hrišćani, verujemo u krst i nosimo krst. Ali se naš krst završava vaskrsenjem i vodi u vaskrsenje. Ova svetinja je stradala mnogo puta, ali i danas prisustvujemo čudu vaskrsenja. Vera naša je dugotrpeljiva, "trpljen - spasen" kaže narod. Dugotrpeljiv je i mnogomilostiv naš Gospod Bog, setite se šta je sve pretrpeo zbog nas, da nam bude putevoditelj. On je strpljiv i dostižan. Ponekad je nama teško trpeti zbog naših ljudskih slabosti. Ali, treba samo istrajati. Vi ste na strašnome mestu, treba samo istrajati, verovati Bogu, njegova je poslednja. Nažalost, imamo vođe koje nas ne vode nego zavode. Ali neću dalje o njima, da ne kvarim današnji praznik", rekao je umirovljeni episkop Atanasije.

Na slavu manastira Devič došli su vernici iz Beograda, Crne Gore, iz sela sa centralnog Кosova, Pomoravlja, severa Кosova i Metohije.

Ove godine manastirskoj slavi ne prisustvuje niko od lokalnih funkcionera ni iz srpskog ni iz kosovskog sistema.

Кosovska policija obezbeđuje manastir sa nešto većim brojem policajaca, koji vrše rutinsku kontrolu posetilaca.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane