Vesti
Religija

Slava Svete Nedelje u Brnjači

U crkvi Svete Nedelje u selu Brnjača pored Orahovca obeležena je crkvena slava. Liturgiju su služili paroh Ahenski o.Stefan Marić i Prizrenski o.Jovan Radić uz prisustvo vernog naroda iz Orahovca.
Slava Svete Nedelje u Brnjači
Slava u Brnjači (Foto: Radio Goraždevac)

Stefan se zahvalio ocu Milanu, parohu Orahovačkom i ocu Jovanu što su mu pružili čast da služi u ovoj svetinji.

-Blagodarim svima vama i blagodarim ocu Jovanu i ocu Milanu što sam mogao danas da saslužujem ovde i služim sa svima vama.

Ponosan sam kad dođem u ove naše krajeve, gde i dalje stoji naša sveta mučenica Nedelja, i gde mi stojimo i dalje.

I neka bude kao što je rečeno u jevanđelju ,,ženo, vera tvoja spasla te je“ da i nas vera naša ovde sačuva i spase, kao što je patrijarh naš Pavle govorio da sačuvamo našu veru čistom jer ako je sačuvamo čistom onda će i Bog uslišiti naše molitve i sačuvati naš narod, našu naciju i našu ovde zemlju i ovu našu svetinju.

Treba da nastavimo da se sabiramo ovde, jer kako je Gospod rekao „gde je dvoje ili troje ljudi u ime moje tu sam i ja s njima“ a nas je hvala Bogu više od dvoje i troje i da se dogodine sakupimo dvesta i trista, i tu de smo mi neka bude ime Božije i da proslavimo zajedno Gospoda Boga našega. – rekao je u besedi gost iz Nemačke, paroh Ahenski o. Stefan Marić

Po završetku liturgije sveštenici su poveli litiju oko crkve, osvetili vodu i prerezali slavski kolač.

U Orahovcu se na današnji dan svake godine služi i pomen za postradale Srbe u napadu na Orahovac Aleksandra Majmarevića, Borivoja Simića, Jagoša Filđokića i Vekoslava Kazića.

Crkva svete Nedelje postoji takođe i u Velikoj Hoči gde je liturgiju služio tamošnji paroh o. Milan Stojković uz prisustvo vernika iz tog sela pored Orahovca.Ostale vesti

Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena

Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga ili Blažena Marija. Svetica je veoma poštovana, posebno među ženama.

  • 04.08.2022
Patrijarh Porfirije: Ugovor bio potreban državi Crnoj Gori i SPC
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije kazao je da je Temeljni ugovor, potpisan danas u Podgorici, "bio potreban državi" Crnoj Goru i toj verskoj zajednici.
  • 03.08.2022
Danas je Sveti Ilija
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije, u narodu nazvanog i Gromovnik. Smatra se najsilovitijim među ognjenim svecima, pa se svetkuje s ogromnim strahopoštovanjem. Ukoliko danas grmi, propašće sav rod oraha i lešnika. Od davnina čuva se izreka: "Od Svetog Ilije, sunce sve milije".
  • 02.08.2022
Danas je Ognjena Marija, zaštitnica žena
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija. Poštuje se kao borac za hrišćansku veru i važi za zaštitnicu žena.
  • 30.07.2022
SPC u dijalogu o normalizaciji: Opcije uključivanja, modeli, eventualne teme...
Kao organizacija kojoj građani najviše veruju i na koju gledaju kao na najlegitimnijeg predstavnika, Srpska pravoslavna crkva, odnosno Eparhija rakško-pizrenska bi eventualnim učešćem u delu pregovora o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine doprinela da taj sporazum bude lakše prihvaćen u srpskoj zajednici, zaključuje se u istraživanju "Nova jabuka razdora: SPC u dijalogu o normalizaciji" Nove društvene inicijative (NSI).
  • 28.07.2022
Dečanski monasi se zahvalili KFOR-u
U KFOR-ovom kampu kod Peći juče je održana ceremonija promene komande regionalne jedinice Zapad ove misije kojoj su prisustvovali i monasi iz manastira Visoki Dečani, a dečanski iguman ugostio je istog dana admirala Valtera Cepelinija, odlazećeg pukovnika Javarona i njegovog naslednika Marotija.
  • 27.07.2022