Vesti
Religija

Skulanevo: Obeležen praznik Svete Trojice

Više stotina vernika okupilo se u crkvi Svete Trojice u Skulanevu kraj Lipljana na obeležavanju hramovne slave. "Potrebno je da uradimo ono što je do nas, da služimo jedni drugima kako god znamo i umemo, i Bogu koliko god možemo, svom snagom, svim srcem i dušom svojom", poručio je u besedi sveštenik Srđan Stanković.
Skulanevo: Obeležen praznik Svete Trojice
Litija oko crkve Svete Trojice u Skulanevu (Foto Kim)

Nakon pričešća, krenula je litija oko crkve, a potom je usledilo rezanje slavskog kolača. Sveštenik Srđan Stanković poručio je vernicima da ih "zrno vere drži na Kosovu".

"Vi ovde, uprkos svim mukama, nevoljama, patnjama i stradanjima opstajeta čak i kada nemate rešenje, kada ne znate kako, kada ne znate šta ćete u životu. Ono malo zrno vere vas drži za ovu našu crnu zemlju. Ne mogu nam uzeti dušu, mogu nam privremeno nešto drugo upropastiti, ali dušu i spasenje nam ne mogu uzeti, već je upravo to spasenje njima potrebno. Potrebno je da mi uradimo ono što je do nas, da služimo jedni drugima, kako god znamo i umemo, i Bogu koliko god možemo, svom snagom i svim srcem, svom dušom svojom", poručio je u besedi otac Srđan.

Domaćin ovogodišnje slave bila je porodica Mitrović koja se, nakon pogroma 17. marta 2004. godine kada im je spaljena kuća, preselila u Skulanevo iz Lipljana.

"Oni su jedns od retkih porodica, koja nije otišla nigde drugde, već su došli ovde u blizinu, tu su svili novo svoje gnezdo i rodili decu. Neka Gospod blagoslovi sve njih, neka im Gospod da po srcu njihovom i neka im mnogostruko daruje ono što im je potrebno za život ovde, a osobito za večni život u carstvu nebeskom", kazao je sveštenik, koji je u besedi besede ukazao i na loše stanje crkve u Skulanevu, pozivajući verni narod da se ujedini oko obnove hrama.

"To je pokazatelj da mi želimo ovde da ostanemo, da se ne sruši naša crkve pre nas i pre naših domova. Nego da nju prvo učvrstimo, kako bismo tako učvrstili nas same i naše domove, naše njive. A Gospod zna šta treba i on će dati mirnu, rodnu i plodnu godinu, i žitnice pune, i voćnjake pune i vinograde i sve što je nama potrebno", poručio je sveštenik.

Kolač je za sledeću godinu uzeo Slaviša Milić.

Predsednik sela Marko Todić kazao je da na današnji dan meštani sela, koji iz određenih razloga ne žive više tu, "dolaze kući i selo dobija drugačiji izgled".

"Ove godine zbog pandemije koronavirusa Opština Lipljan nije mogla da organizuje tradicionalnu manifestaciju `Dani Opštine Lipljan`. Inače, Opština svake godine organizuje kulturna dešavanja u Skulanevu na dan seoske slave. Nadam se da će sledeće godina nastaviti sa tim uoči praznika, kako u Skulanevu, tako i u drugim selima u opštini Lipljan koja obeležavaju ovaj praznik", kazao je Todić.

Sveta Trojica se slave tri dana, kao i Božić i Vaskrs. Praznovanje se nastavlja cele sedmice, tokom koje se ne posti, jer je to trapava nedelja.Ostale vesti

Danas je jesenji Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Krstovdan, koji u crkvenom učenju označava nalaženje krsta na kojem je razapet Isus Hristos.
  • 27.09.2020
Gračanica: Obeležena Mala Gospojina
U manastiru Gračanica je povodom praznika Mala Gospojina služena sveta liturgija. Zbog epidemije koronavirusa službi je prisustvovalo nešto manje vernika nego prethodnih godina. Opština Gračanica ovaj praznik proslavlja kao svoju slavu.
  • 21.09.2020
Mala Gospojina, dan za svadbe i veridbe
Uspomena na dan kada je rođena presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu, slavi se danas. Za ovaj veliki i važan praznik vezuju se brojna verovanja i običaji.
  • 21.09.2020
Iguman Sava: Svetinje branimo molitvom i istinom
Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić poručio je "da se verni narod i monaštvo na Kosovu za srpske svetinje bori istinom i molitvama".
  • 14.09.2020
Povodom teksta "Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba", profesora istorije Bedrija Muhadrija, u prištinskom Koha Ditore, Ministarstvo kulture i infomisanja  Srbije još jednom najoštrije osuđuje mnogo puta ponovljene sramne pokušaje falsifikovanja istorije i otimanja srpske baštine na Kosovu i Metohiji od strane albanskih istoričara i medija.
  • 13.09.2020
Eparhija o tekstu Kohe: Propaganda i širenje mržnje prema Srbima
Eparhija raško-prizrenska reagovala je povodom jučerašnjeg teksta lista Koha ditore, navodeći ovakvo pisanje "otvoreno i neskriveno širi etničku i versku mržnju prema srpskom narodu na Кosovu i Metohiji i prema njegovoj duhovnoj i kulturnoj baštini".
  • 13.09.2020