Vesti
Religija

Skulanevo: Obeležen praznik Svete Trojice

Više stotina vernika okupilo se u crkvi Svete Trojice u Skulanevu kraj Lipljana na obeležavanju hramovne slave. "Potrebno je da uradimo ono što je do nas, da služimo jedni drugima kako god znamo i umemo, i Bogu koliko god možemo, svom snagom, svim srcem i dušom svojom", poručio je u besedi sveštenik Srđan Stanković.
Skulanevo: Obeležen praznik Svete Trojice
Litija oko crkve Svete Trojice u Skulanevu (Foto Kim)

Nakon pričešća, krenula je litija oko crkve, a potom je usledilo rezanje slavskog kolača. Sveštenik Srđan Stanković poručio je vernicima da ih "zrno vere drži na Kosovu".

"Vi ovde, uprkos svim mukama, nevoljama, patnjama i stradanjima opstajeta čak i kada nemate rešenje, kada ne znate kako, kada ne znate šta ćete u životu. Ono malo zrno vere vas drži za ovu našu crnu zemlju. Ne mogu nam uzeti dušu, mogu nam privremeno nešto drugo upropastiti, ali dušu i spasenje nam ne mogu uzeti, već je upravo to spasenje njima potrebno. Potrebno je da mi uradimo ono što je do nas, da služimo jedni drugima, kako god znamo i umemo, i Bogu koliko god možemo, svom snagom i svim srcem, svom dušom svojom", poručio je u besedi otac Srđan.

Domaćin ovogodišnje slave bila je porodica Mitrović koja se, nakon pogroma 17. marta 2004. godine kada im je spaljena kuća, preselila u Skulanevo iz Lipljana.

"Oni su jedns od retkih porodica, koja nije otišla nigde drugde, već su došli ovde u blizinu, tu su svili novo svoje gnezdo i rodili decu. Neka Gospod blagoslovi sve njih, neka im Gospod da po srcu njihovom i neka im mnogostruko daruje ono što im je potrebno za život ovde, a osobito za večni život u carstvu nebeskom", kazao je sveštenik, koji je u besedi besede ukazao i na loše stanje crkve u Skulanevu, pozivajući verni narod da se ujedini oko obnove hrama.

"To je pokazatelj da mi želimo ovde da ostanemo, da se ne sruši naša crkve pre nas i pre naših domova. Nego da nju prvo učvrstimo, kako bismo tako učvrstili nas same i naše domove, naše njive. A Gospod zna šta treba i on će dati mirnu, rodnu i plodnu godinu, i žitnice pune, i voćnjake pune i vinograde i sve što je nama potrebno", poručio je sveštenik.

Kolač je za sledeću godinu uzeo Slaviša Milić.

Predsednik sela Marko Todić kazao je da na današnji dan meštani sela, koji iz određenih razloga ne žive više tu, "dolaze kući i selo dobija drugačiji izgled".

"Ove godine zbog pandemije koronavirusa Opština Lipljan nije mogla da organizuje tradicionalnu manifestaciju `Dani Opštine Lipljan`. Inače, Opština svake godine organizuje kulturna dešavanja u Skulanevu na dan seoske slave. Nadam se da će sledeće godina nastaviti sa tim uoči praznika, kako u Skulanevu, tako i u drugim selima u opštini Lipljan koja obeležavaju ovaj praznik", kazao je Todić.

Sveta Trojica se slave tri dana, kao i Božić i Vaskrs. Praznovanje se nastavlja cele sedmice, tokom koje se ne posti, jer je to trapava nedelja.Ostale vesti

Srpski ministri u kosovskoj Vladi, Dalibor Jevtić i Goran Rakić, boravili su danas u manastiru Visoki Dečani gde su sa igumanom, ocem Savom Janjićem, razgovarali o izgradnji puta Dečani - Plav koji prolazi kroz zaštićenu zonu manastira koji se nalazi pod Uneskovom zaštitom.
  • 07.07.2020
Parastos na Gazimestanu:
Ispred spomenika na Gazimestanu služen je parastos Kosovskim junacima stradalim u bici 1389. godine. Okupljanje su obeležile poruke o istrajnosti, ali i skandiranja, bakljade i povici podrške Srbima na Kosovu i Crnoj Gori.
  • 28.06.2020
Patrijarh Irinej: Kosovo je neotuđivi deo Srbije
Srpska pravoslavna crkva (SPC) apsolutno ostaje na stanovištu je Kosovo neotuđivi deo naše zemlje bez kojeg Srbija nije Srbija, poručio je za nova.rs patrijarh Irinej.
  • 28.06.2020
Gračanica: Praznična liturgija u manastiru
U porti manastira Gračanica završena je sveta arhujerejska liturgija povodom Vidovdana, kojoj je prisustvovalo više stotina vernika. Liturgiju je služio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije uz sasluženje igumana manastira Svetih Arhangela kod Prizrena oca Mihajla, igumana manastira Draganac oca Ilariona, te sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.
  • 28.06.2020
Za Vidovdan pod maskama i na distanci
Eparhija raško-prizrenska obaveštava da za ovogodišnji Vidovdan vernici u porti manastira Gračanice i na Gazimestanu treba da se pridržavaju propisanih mera zašitite koje podrazumevaju nošenje zaštitnih maski i rukavica, kao i održavanje fizičke distance od najmanje 1,5 metra.
  • 25.06.2020
SAD u izveštaju o verskim slobodama o Kosovu, Srbiji i Crnoj Gori
Stanje verskih sloboda u svetu daleko je od savršenog i veoma je zabrinjavajuće. U mnogim delovima sveta pojedinci su mnogo više upoznati sa represijom nego slobodom veroispovesti, upozorio je američki ambasador za međunarodne verske slobode Sem Braunbek, tokom predstavljanja izveštaja Stejt departmenta za 2019. godinu, prenosi Glas Amerike.
  • 11.06.2020