Vesti
Religija

Seča badnjaka u Gračanici: Tradicija koja se godinama poštuje

Nedaleko od Gračanice, više stotina Srba, tradicionalno u ranim jutarnjim časovima pošlo je po badnjak. Običaj je, kažu, da se božićno drvo prelije vinom i poseče iz tri puta.
Seča badnjaka u Gračanici: Tradicija koja se godinama poštuje
Seča badnjaka u Gračanici (Foto Kim)

Popović sa saradnicima posekao badnjak

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović sa saradnicima u ranim jutarnjim satima obavio je seču badnjaka u neposrednoj blizini Gračaničkog jezera.

„Neka nam je sretan Badnjak i Badnji dan. Nastavljamo da čuvamo tradiciju i običaje da čuvamo našu pravoslavnu veru i da i ovaj i svaki sledeći Božić ako Bog da dočekamo u zdravlju i miru na svojim ognjištima. Okupimo se i sutra oko Badnjaka u krugu svoje porodice i proslavimo Božić kao dolikuje našoj veri i našim običajima“, poručio je Popović.

Sečom badnjaka, koja se uglavnom obavlja u šumarcima nedaleko od Gračaničkog jezera, započelo je obeležavanje Badnjeg dana na centralnom Kosovu.

Kao i svake godine odlazak po božićno drvo nije mogao da prođe bez muzike i vina.

“Ovo je naša tradicija koju godinama poštujemo. To je najlepši dan i događaj za nas pravoslavce. Prvo se vino preko badnjaka zalije, onda bi po pravilu iz trećeg puta trebalo da se preseče badnjak. Uglavnom se pre polaska okupimo u selu, tako da idemo kolektivno”, rekao je Uroš Tanasković iz Ugljara.

„Običaj je kod nas Srba da drvo zalijemo vinom ili rakijom, naparvi se krst, i zatim iz tri puta sekirom presečemo Badnjak. Popijemo vino sa prijateljima, i čestitamo praznik “, objašnjava Milutin Simić koji živi u Kuzminu.

“Došli smo negde oko 6 i 30 časova i svake godine dolazim ovde sa sinovima”, rekao je Mirko Trajković takođe iz Kuzmina.

„Svake godine dolazim ovde da posečem badnjak. Pre seče badnjak zalijemo vinom i iz tri puta ga posečemo“, ističe Miloš Simonović iz Batusa.

„Sa sobom nosimo vino i rakiju. Drvo sečemo iz tri puta", ističe Miodrag Stanojković iz Kuzmina.

Po badnjak skoro uvek idu i najmlađi članovi porodica kojima ovaj čin donosi radost i uzbuđenje.

“Srećan sam što dolazi Božić. Dolazim sa tatom po badnjak", ističe Luka Mitić iz Bresja.

“Došao sma ovde u sedam sati sa mojim ocem, mojom braćom i stričevima. Svake godine dolazimo ovde u 7:00 sati. Ponesemo vino, sekiru i pre seče badnjaka popijemo vino, prekrstimo se, a zatim posečemo badnjak”, rekao je Mihajlo Živković iz Ugljara.

Mir, zdravlje i sreću poželeli su meštani centralnog Kosova za najradosniji praznik.

"Želim svima da ostanu na Kosovu, mir i sreću“, ističe Miodrag.

“Poželeo bih sve najlepše, mir, sreću, zdravlje. Najbitniji je mir”, kazao je Mirko.

“Želim da svake godine dolazimo po badnjak i da zajedno, srećni proslavljamo ovaj praznik", kazao je Mihajlo.

„Za Božić želim da svi budemo srećni i ostanemo na svojim ognjištima“, rekao je Miloš.

Za one koji nisu stigli da odu po badnjak, ovo božićno drvo mogu kupiti kod uličnih prodavaca u Gračanici za 100, 200 ili 300 dinara, u zavisnosti od veličine.

Na Badnji dan se obično spremaju posna jela. Kupuje se i voće koje se na Badnje veče, prema tradiciji, nalazi na božićnoj trpezi.

U porti manastira Gračanica večeras će se od 18 časova održati osvećenje i paljenje badnjaka.Ostale vesti

O. Janjić: Crkva u Samodreži pretvorena u smetilište
Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić je na svom Fejsbuk nalogu napisao da je "crkva Sv. Jovana Preteče u Samodreži, pretvorena u deponiju smeća i javni toalet za obližnju albansku školu".
  • 14.04.2021
Počeo ramazanski post

Danas je počeo ramazanski post i narednih 30 dana muslimanski vernici će se uzdržavati od jela i pića od izlaska do zalaska sunca.

  • 13.04.2021
SPC i vernici slave Sabor Svetog arhangela Gavrila
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas praznuju Sabor Svetog Arhangela Gavrila, i njegovo javljanje kroz svu istoriju ljudskog spasenja. Smatra se zaštitnikom ljudi i životinja.
  • 08.04.2021
Uskrs po Gregorijanskom kalendaru
Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve, proslavljaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću.
  • 04.04.2021
Danas su Mladenci
Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik Mladenci u pomen na stradanje Svetih četrdeset mučenika sevastijskih.
  • 22.03.2021
Počinje Veliki ili Vaskršnji post
Veliki ili Vaskršnji post počinje danas i završava se na Vaskrs koji ove godine pada 2. maja.
  • 15.03.2021