Vesti
Religija

Seča badnjaka u Gračanici: Tradicija koja se godinama poštuje

Nedaleko od Gračanice, više stotina Srba, tradicionalno u ranim jutarnjim časovima pošlo je po badnjak. Običaj je, kažu, da se božićno drvo prelije vinom i poseče iz tri puta.
Seča badnjaka u Gračanici: Tradicija koja se godinama poštuje
Seča badnjaka u Gračanici (Foto Kim)

Popović sa saradnicima posekao badnjak

Predsednik opštine Gračanica SrÄ‘an Popović sa saradnicima u ranim jutarnjim satima obavio je seču badnjaka u neposrednoj blizini Gračaničkog jezera.

„Neka nam je sretan Badnjak i Badnji dan. Nastavljamo da čuvamo tradiciju i običaje da čuvamo našu pravoslavnu veru i da i ovaj i svaki sledeći Božić ako Bog da dočekamo u zdravlju i miru na svojim ognjištima. Okupimo se i sutra oko Badnjaka u krugu svoje porodice i proslavimo Božić kao dolikuje našoj veri i našim običajima“, poručio je Popović.

Sečom badnjaka, koja se uglavnom obavlja u šumarcima nedaleko od Gračaničkog jezera, započelo je obeležavanje Badnjeg dana na centralnom Kosovu.

Kao i svake godine odlazak po božićno drvo nije mogao da prođe bez muzike i vina.

“Ovo je naša tradicija koju godinama poštujemo. To je najlepši dan i događaj za nas pravoslavce. Prvo se vino preko badnjaka zalije, onda bi po pravilu iz trećeg puta trebalo da se preseče badnjak. Uglavnom se pre polaska okupimo u selu, tako da idemo kolektivno”, rekao je Uroš Tanasković iz Ugljara.

„Običaj je kod nas Srba da drvo zalijemo vinom ili rakijom, naparvi se krst, i zatim iz tri puta sekirom presečemo Badnjak. Popijemo vino sa prijateljima, i čestitamo praznik “, objašnjava Milutin Simić koji živi u Kuzminu.

“Došli smo negde oko 6 i 30 časova i svake godine dolazim ovde sa sinovima”, rekao je Mirko Trajković takođe iz Kuzmina.

„Svake godine dolazim ovde da posečem badnjak. Pre seče badnjak zalijemo vinom i iz tri puta ga posečemo“, ističe Miloš Simonović iz Batusa.

„Sa sobom nosimo vino i rakiju. Drvo sečemo iz tri puta", ističe Miodrag Stanojković iz Kuzmina.

Po badnjak skoro uvek idu i najmlađi članovi porodica kojima ovaj čin donosi radost i uzbuđenje.

“Srećan sam što dolazi Božić. Dolazim sa tatom po badnjak", ističe Luka Mitić iz Bresja.

“Došao sma ovde u sedam sati sa mojim ocem, mojom braćom i stričevima. Svake godine dolazimo ovde u 7:00 sati. Ponesemo vino, sekiru i pre seče badnjaka popijemo vino, prekrstimo se, a zatim posečemo badnjak”, rekao je Mihajlo Živković iz Ugljara.

Mir, zdravlje i sreću poželeli su meštani centralnog Kosova za najradosniji praznik.

"Želim svima da ostanu na Kosovu, mir i sreću“, ističe Miodrag.

“Poželeo bih sve najlepše, mir, sreću, zdravlje. Najbitniji je mir”, kazao je Mirko.

“Želim da svake godine dolazimo po badnjak i da zajedno, srećni proslavljamo ovaj praznik", kazao je Mihajlo.

„Za Božić želim da svi budemo srećni i ostanemo na svojim ognjištima“, rekao je Miloš.

Za one koji nisu stigli da odu po badnjak, ovo božićno drvo mogu kupiti kod uličnih prodavaca u Gračanici za 100, 200 ili 300 dinara, u zavisnosti od veličine.

Na Badnji dan se obično spremaju posna jela. Kupuje se i voće koje se na Badnje veče, prema tradiciji, nalazi na božićnoj trpezi.

U porti manastira Gračanica večeras će se od 18 časova održati osvećenje i paljenje badnjaka.Ostale vesti

Goraždevac kum slave grada Bijeljina
Delegacija iz Goraždevca boravila je u Bijeljini koja je obeležila gradsku slavu Svetog Pantelejmona. Kum slave bio je Miloš Dimitrijević, predsednik Privremenog organa opštine Peć.
  • 10.08.2022
U Lepini obeležen praznik Svetog Pantelejmona
U seoskoj crkvi u Lepini obeležen je praznik posvećen Svetom Pantejlemonu. Meštani su se okupili na svetoj liturgiji, a potom je prerezan i slavski kolač.
  • 09.08.2022
Proslavljena Sveta Petka u Straži
Pred više desetina vernika u novobrdskom selu Straža obeleležena je seoska slava Sveta Petka, ujedno i hramovna slava lokalne crkve koja je sagrađena još u 14. veku, u vreme uspona srednjevekovnog grada Novog Brda, čuvenog po rudnicima srebra i zlata.
  • 08.08.2022
Obeležena Sveta Petka u Lapljem Selu
Liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača, u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu proslavljen je praznik posvećen ovoj svetiteljki. Sveta Petka se proslavlja kao krsna i seoska slava.
  • 08.08.2022
Danas je Trnova Petka

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu. U Lapljem Selu danas se proslavlja seoska slava.

  • 08.08.2022
Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena

Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga ili Blažena Marija. Svetica je veoma poštovana, posebno među ženama.

  • 04.08.2022