Vesti
Religija

Seča badnjaka u Gračanici: Tradicija koja se godinama poštuje

Nedaleko od Gračanice, više stotina Srba, tradicionalno u ranim jutarnjim časovima pošlo je po badnjak. Običaj je, kažu, da se božićno drvo prelije vinom i poseče iz tri puta.
Seča badnjaka u Gračanici: Tradicija koja se godinama poštuje
Seča badnjaka u Gračanici (Foto Kim)

Popović sa saradnicima posekao badnjak

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović sa saradnicima u ranim jutarnjim satima obavio je seču badnjaka u neposrednoj blizini Gračaničkog jezera.

„Neka nam je sretan Badnjak i Badnji dan. Nastavljamo da čuvamo tradiciju i običaje da čuvamo našu pravoslavnu veru i da i ovaj i svaki sledeći Božić ako Bog da dočekamo u zdravlju i miru na svojim ognjištima. Okupimo se i sutra oko Badnjaka u krugu svoje porodice i proslavimo Božić kao dolikuje našoj veri i našim običajima“, poručio je Popović.

Sečom badnjaka, koja se uglavnom obavlja u šumarcima nedaleko od Gračaničkog jezera, započelo je obeležavanje Badnjeg dana na centralnom Kosovu.

Kao i svake godine odlazak po božićno drvo nije mogao da prođe bez muzike i vina.

“Ovo je naša tradicija koju godinama poštujemo. To je najlepši dan i događaj za nas pravoslavce. Prvo se vino preko badnjaka zalije, onda bi po pravilu iz trećeg puta trebalo da se preseče badnjak. Uglavnom se pre polaska okupimo u selu, tako da idemo kolektivno”, rekao je Uroš Tanasković iz Ugljara.

„Običaj je kod nas Srba da drvo zalijemo vinom ili rakijom, naparvi se krst, i zatim iz tri puta sekirom presečemo Badnjak. Popijemo vino sa prijateljima, i čestitamo praznik “, objašnjava Milutin Simić koji živi u Kuzminu.

“Došli smo negde oko 6 i 30 časova i svake godine dolazim ovde sa sinovima”, rekao je Mirko Trajković takođe iz Kuzmina.

„Svake godine dolazim ovde da posečem badnjak. Pre seče badnjak zalijemo vinom i iz tri puta ga posečemo“, ističe Miloš Simonović iz Batusa.

„Sa sobom nosimo vino i rakiju. Drvo sečemo iz tri puta", ističe Miodrag Stanojković iz Kuzmina.

Po badnjak skoro uvek idu i najmlađi članovi porodica kojima ovaj čin donosi radost i uzbuđenje.

“Srećan sam što dolazi Božić. Dolazim sa tatom po badnjak", ističe Luka Mitić iz Bresja.

“Došao sma ovde u sedam sati sa mojim ocem, mojom braćom i stričevima. Svake godine dolazimo ovde u 7:00 sati. Ponesemo vino, sekiru i pre seče badnjaka popijemo vino, prekrstimo se, a zatim posečemo badnjak”, rekao je Mihajlo Živković iz Ugljara.

Mir, zdravlje i sreću poželeli su meštani centralnog Kosova za najradosniji praznik.

"Želim svima da ostanu na Kosovu, mir i sreću“, ističe Miodrag.

“Poželeo bih sve najlepše, mir, sreću, zdravlje. Najbitniji je mir”, kazao je Mirko.

“Želim da svake godine dolazimo po badnjak i da zajedno, srećni proslavljamo ovaj praznik", kazao je Mihajlo.

„Za Božić želim da svi budemo srećni i ostanemo na svojim ognjištima“, rekao je Miloš.

Za one koji nisu stigli da odu po badnjak, ovo božićno drvo mogu kupiti kod uličnih prodavaca u Gračanici za 100, 200 ili 300 dinara, u zavisnosti od veličine.

Na Badnji dan se obično spremaju posna jela. Kupuje se i voće koje se na Badnje veče, prema tradiciji, nalazi na božićnoj trpezi.

U porti manastira Gračanica večeras će se od 18 časova održati osvećenje i paljenje badnjaka.Ostale vesti

SPC i vernici slave Svetog Jovana
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan.
  • 20.01.2021
Danas je Bogojavljenje, kući se nosi osvećena voda i ne posti se
Obeležava se Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Na Bogojavljenje se pliva za Časni krst – ove godine, svedeno, zbog pandemije.
  • 19.01.2021
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2021
SPC i vernici slave drugi dan Božića
Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom. Drugi dan Božića posvećen je presvetoj Bogorodici u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja ljudskog roda.
  • 08.01.2021
Gračanica: Božić je praznik mira i radosti
U manastiru Gračanica održana je Božićna liturgija. Bogosluženju je prisustvovalo sveštenstvo manastira, manji broj građana kao i direktor Kancelarije za Kim Petar Petković sa saradnicima.
  • 07.01.2021
Zvaničnici čestitali Božić
Predstavnici srpskih i kosovskih vlasti uputili su čestitke građanima povodom praznika, poželevši im da Božić dočekaju u miru i krugu svojih najbližih.
  • 07.01.2021