Vesti
Religija

Sahranjen Patrijarh srpski Irinej

Patrijarh srpski Irinej sahranjen je danas u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.
Sahranjen Patrijarh srpski Irinej
Sahranjen patrijarh Irinej (Foto N1)

13:25 - Sahranjen patrijarh Irinej

Patrijarh srpski Irinej sahranjen je u kripti hrama Svetog Save. Kovčeg sa telom do same grobnice ispratio je veoma mali broj ljudi, uglavnom monaštvo i sveštenstvo, javlja reporter RTS-a.

13:07 - Vučić: Ostaće Srbija verna tvom putu i delima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, govoreći nad odrom patrijarha Irinija,

da se jedno vreme završilo, samo ovozemaljsko vreme patrijarha ljubavi, vreme razuma, vreme onoga koji je toliko odgovoarao iz Pavlove poslanice.

"Njegova svetost patrijarh srsoki Irinej sklopio je oči onako kako je i živeo, u miru sa sobom, bogom, crkvom i ljudima", kazao je Vučić.

Vučić je naveo da je život patrijarha Irineja imao jasne ciljeve, boga, ljubav i Srbiju i celokupan srpski narod.

"I njegov bog je bio bog razuma, koji prašta, razume i voli. Onaj koji nas uči i koji nas čuva. Dobro je znao da su nada i vera nemoguće bez ljubavi. A njegova Srbija je bila ona koju je sam stvarao, koja razume, koja pobeđuje radom, koja nema potrebu da mrzi. Hram koji je gradio i završio je hram te i takve Srbije. Verovao je da veličina hrama nije u njegovoj dimenzijama i velelepnom mozaiku već u jedinstvu na koje poziva. Na mnogo načina i on je bio ovaj naš hram. Pred njim nije bilo zađevica i mržnje. Da verujemo u srpstvo i zajedništvo kako je i on verovao. Patrijarh Irinej je sklopio oči sa jednom željom za sve nas, da njegov hram nikada ne porušimo. Da ostanemo ono što je stvarao, da volimo i radimo zajedno okupljeni u hramu ljubavi i mira. Obaveza je velika to za nas. I mnogo hramova smo porušili pre nego što nas je ubedio da sačuvamo ovaj. Hoćemo li znati bez njega i bez njegove blage ruke i mirne reči da ostanemo jedno u hramu", kazao je Vučić.

12:50 - Dodik: Imao je moć da nas okupli i drži zajedno

Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da okupljeni ispred odra Irineja ispunjavamo njegovu želju da budemo "sabirani kao narod" i poručio da je imao snagu i moć da nas sabere i uvek drži zajedno.

Kako kaže, Republika Srpska u poslednjih 11 godina nije plakala ni veselila se bez patrijarha Irnej.

"Patrijarh je imao ljubav za sve nas i rado je dolazio u Republiku Srpsku. Kod nas nije bio gost, bio je pastir svih nas. Brisao je sve granice i to je snaga nase crkve", rekao je Dodik i dodao da je bio neobično običan i skoroman čovek.

12:26 - Mitropolit Hrizostom: Patrijarh Irinej je bio dostojan učitelja patrijarha Pavla

"Neka je večni pokoj našem patrijarhu i ocu našemu patrijarhu Irineju", rekao je mitropolit Hrizostom posle opela.
"Evo nas iznenada i neočekivnao pored odra patrijarha, koliko juče bio je među nama, neumorno je radio i brinuo o crkvi i rodu našemu", rekao je Hrizostom.

Istakao je da je Irinej patio i tugovao zbog podela u pravoslavlju.

"Vest je rastužila milione Srba širom sveta i hrišćanske braća sa istoka, zapada, severa i juga. Punih 10 godina predvodio je nas, tiho i mudro", kaže Hrizostom.

11:35 - Molitvom Otpust završena liturgija, počelo opelo

Molitvom koja se zove "Otpust" završena je zaupokojena liturgija, a odmah nakon toga počelo je patrijaraško opelo patrijarhu Irineju.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služi opelo, a vladike saslužuju.

Posle opela od patrijarha će se oprostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mitropolit Hrizostom, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

10:00 - Na liturgiju je stigao i predsedik Srbije Aleksandar Vučić u pratnji člana predsedništva BiH Milorada Dodika.

Episkop bački Irinej: Patrijarh je bio čovek mira

"Mi smo u danima kada se u svetu govori, viče i kliče, piše, objavljuje o miru, možda više nego u svekolikoj istoriji čovečanstva, a opet, u ove naše dane, ni spoljašnji, kao odustvo ratovanja, bolesti, a pogotovo kao mir duhovni kao da nikada nije bio udaljeniji od čovečanstva, pa i nas pravoslavnih hrišćana", poručio je u besedi episkop bački Irinej.

U besedi tokom zaupokojene liturgije patrijarhu Irineju, episkop je rekao da razlog za "udaljenost mira" leži u tome što ljudi zaboravljaju osnovnu istinu - da je mir među nama i sa nama nemoguć bez nas sa samim izvorom mira - sa samim Gospodom.

Episkop bački Irinej rekao je da je patrijarh Irinej bio ponekad izložen nepravednim osudama: neki su govorili da nije dovoljno savremen, a drugi da je rigidan, da pokazuje netrpeljivost koju prepisuju i Crkvi, a treći kako je suviše popustljiv i spreman na kompromise.

"Ništa od svega toga nije istina, zato što je patrijarh, kako mu je ime glasilo, bio čovek mira i mironosca i mirotvorca i među ljudima, hrišćanima i narodima", kaže episkop bački.

9:00 - Počela Sveta zaupokojena liturgija

Liturgija za upokojenje počela je u 9.00 časova, u centralnom delu Hrama Svetog Save, gde je izloženo telo patrijarha Irineja.

Liturgiju služi mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a učestvuju vladike i 16 sveštenika.

Na liturgiji će besediti episkop bački Irinej.

Među prisutnima su premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednik Skupštine Ivica Dačić, ministri Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović, Nenad Popović, Tatjana Matić, Vanja Udovičić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, predstavnici Grada Beograda, nadbiskup Stanislav Hočevar.

Takođe, liturgiji prisustvuju mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, kao i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, te ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Sinod je pozvao građane da se pridržavaju epidemioloških mera, a ispred hrama su postavljena dva video bima kako bi mogli da prate bez ulaženja. Veći broj onih koji služe ne nosi maske.

Patrijarh Irinej preminuo je u petak ujutru u VMC Karaburma, gde je hospitalizovan zbog pogoršanja zdravstvenog stanja usled zaraze koronavirusom. U Srbiji je u petak proglašena trodnevna žalost.

Povodom njegove smrti stigli su brojni izrazi saučešća i reagovanja iz zemlje i sveta.Ostale vesti

Goraždevac kum slave grada Bijeljina
Delegacija iz Goraždevca boravila je u Bijeljini koja je obeležila gradsku slavu Svetog Pantelejmona. Kum slave bio je Miloš Dimitrijević, predsednik Privremenog organa opštine Peć.
  • 10.08.2022
U Lepini obeležen praznik Svetog Pantelejmona
U seoskoj crkvi u Lepini obeležen je praznik posvećen Svetom Pantejlemonu. Meštani su se okupili na svetoj liturgiji, a potom je prerezan i slavski kolač.
  • 09.08.2022
Proslavljena Sveta Petka u Straži
Pred više desetina vernika u novobrdskom selu Straža obeleležena je seoska slava Sveta Petka, ujedno i hramovna slava lokalne crkve koja je sagrađena još u 14. veku, u vreme uspona srednjevekovnog grada Novog Brda, čuvenog po rudnicima srebra i zlata.
  • 08.08.2022
Obeležena Sveta Petka u Lapljem Selu
Liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača, u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu proslavljen je praznik posvećen ovoj svetiteljki. Sveta Petka se proslavlja kao krsna i seoska slava.
  • 08.08.2022
Danas je Trnova Petka

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu. U Lapljem Selu danas se proslavlja seoska slava.

  • 08.08.2022
Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena

Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga ili Blažena Marija. Svetica je veoma poštovana, posebno među ženama.

  • 04.08.2022