Vesti
Religija

Sahranjen mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sahranjen je, prema sopstvenoj želji, u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja, u grobu koji je pripremljen za njegovog života. Kovčeg sa njegovim telom je pre sahrane, uz zvonjavu crkvenih zvona, nošen oko hrama. Sahrani je prisustvovao veliki broj vernika ali i politicara.
Sahranjen mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije
Sa sahrane (Foto RTV)

Nakon liturgije u Sabornom hramu u Podgorici koju je predvodio patrhijar srpski Irinej, služeno je i opelo.

Patrijarh Irinej ukazao je na duhovnu slicnost mimtropolita Amfilohija i Svetog Petra Cetinjskog jer su se "obojica hrabro i požrtvovano borili za opstanak pravoslavne vere".

Dodao je da je mitropolit Amfilohije zatekao narod otrgnut od vere, i da je vladala duhovna zapuštenost u citavom narodu. Rekao da su se obnavljale crkve, manastiri, sveštenstvo, monaštvo, a time i vera u narodu.

"Za relativno kratko vreme duhovno je vaskrsavala Crna Gora. Zato ce njegovo ime biti upisano zlatnim snovima u srpskoj istoriji", naveo je patrijarh Irinej istakavši da smrt Amfilohija ostavlja veliku prazninu i da je otišao u trenutku kada je njegovo prisustvo najpotrebnije crkvi i narodu.

Vladika Joanikije, koji je administrator mitropolije crnogorsko-primorske, nazvao je današnji skup "velikim saborom Crne Gore, Amfilohijevim saborom".

"Vaš dolazak je nama velika utjeha. Kad plačemo, ako zajedno plačemo, lakše nam je", kaže Joanikije i dodaje da Crna Gora ima i za kime da plače.

"Bog mu je dao, te je obnovio Crnu Goru i njene hramove, ulepšao lice Crne Gore, okadio svaki kamen, svako dete pomilovao, svakog žalosnoga utešio, gladnog nahranio, beskućnika primio, svakoga uvažio i sve trpio, sve milovao svojom ljubavlju", naveo je episkom Joanikije.

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, naveo je u svom govoru, da je Amfilohije bio jedan od najvecih duhovnika i teologa ovog vremena.Kako je dodao, veruje da danas stoji ispred crkve u ime svih grdana, da se zahvali i oprosti od Amfilohije.

"On je neko sa kim se morate oprostiti, a sa kim se nije moguce rastati", dodao je Becic.

Rekao je da je Amfilohije bio oštar u izražaju, a blag u postupanju.

Sahrani mitropolita prisustvovali su mandatar za sastav vlade Crne Gore Zdravko Krivokapic, predsednik Srbije Aleksandar Vucic i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

"Današnji dan je litija svih dosadašnjih litija koje su se slile iz svih krajeva, i danas je predvodi niko drugi nego naš mitropolit", rekao je Krivokapic.

I pesnik Matija Bećković, dugogodišnji prijatelj Amfilohija, govorio je pred okupljenima.

"Nadao sam se da će mitropolit Amfilohije sahraniti mene. Bila je to velika čast za svakoga koga je sahranjivao proteklih 30 godina, i tome se svako od nas nadalo. Ali nebo je odlučilo da se ja opraštam i sahranjujem njega, a znam da neću ni moći ni umeti onako kako bi on umeo", rekao je Bećković.

"To je veliki gubitak i za SPC i za mitropoliju crnogorsko-primorsku", rekao je u obraćanju novinarima predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pored Vučića prisutni su bili i mininstri Nebojša Stefanovic i Nenad Popović.

Beseda Irineja Bulovica: Tužan i radostan dan

Episkop backi Irinej Bulovic rekao je u liturgijskoj besedi da je današnji dan tužan zbog rastanka sa mitropolitom Amfilohijom koji se celog života trudio za Hrista, slavu Božiju i svetu crkvu.

Ali je dodao da je dan i radostan, jer je rastanak uvek privremen, i da se svi nadaju da ce se "jednog dana svi naci zajedno u zajednici sa svima svetima".

Episkop je rekao da se Amfilohije upokojio uoci praznika Svetog Petra Cetinjskog i da se njegovo telo danas predaje zemlji a duša njegova ispraca na put.

Dan žalosti u šest opština

Zbog smrti mitropolita Amfilohija, dan žalosti je proglašen u šest opština – Tivtu, Kotoru, Herceg Novom, Budvi, Beranama i Plužinama, ali ne i u celoj državi, što je od odlazece Vlade tražio mandatar Zdravko Krivokapic.

Sahrani mitropolita Amfilohija prisustvovao je veliki broj vernika iz Crne Gore, Srbije, sa Kosova i drugih delova regiona. Iako je Mitropolija obezbedila 5.000 maski, većina okupljenih, među kojima je sveštenika i političara, nije nosilo zaštitne maske niti su držali distancu. Mnogi su i celivali kovčeg u kojem je ležao pokojnik. Iz Kliničkog centra Crne Gore stizala su upozorenja ali se većina oglušila.Ostale vesti

Tribina “Sveta liturgija - delo važnije od života” sutra u Gračanici
Eparhija raško–prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta u utorak 28. marta 2023. godine s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu na temu “Sveta liturgija - delo važnije od života”.
  • 27.03.2023
Počeo mesec Ramazana
Ramazan, sveti mesec posta u islamu, počeo je u sredu uveče. Narednih 30 dana muslimani će se uzdržavati od jela i pića od izlaska do zalaska sunca.
  • 23.03.2023
Danas su Mladenci

Srpska pravoslavna crkva slavi praznik Svetih četrdeset mučenika. Mladi parovi obeležavaju Mladence. Stariji kažu, kakvo je vreme na ovaj dan, tako će biti celog proleća.

  • 22.03.2023
Otac Sava: Pokajanje predstavlja novi način života

„Pokajanje označava promenu uma, srca, načina života, prioriteta u životu. To je jedna celovita promena čoveka koja nije samo stvar jednoga trenutka, mogu da se pokajem što sam izašao napolje a nisam poneo kišobran, a pada kiša, to nije pokajanje, ovo je nešto mnogo dublje i to je zapravo jedna duboka unutrašnja spoznaja“, kazao je na duhovnoj tribini „Pokajanje kao promena uma i načina života“, arhimandrit Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani.

  • 22.03.2023
Vladika Teodosije: Post i molitva su temelj našeg duhovnog života
Na duhovnoj tribini u Gračanici koju su organizovali Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture "Gračanica", vladika Teodosije govorio je o molitvi.
  • 15.03.2023
Otac Andrej o značaju posta u hrišćanskom životu

U prostorijama Doma kulture u Gračanici, otac Andrej iguman manastira Crna Reka govorio je o značaju posta kao nezaobilaznog puta ljudskog spasenja.

  • 07.03.2023