Vesti
Religija

Saborna arhijerejska liturgija u Pećkoj patrijaršiji

Svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio patrijarh Irinej u Pećkoj patrijaršiji je počelo redovno majsko zasedanje Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve.
Saborna arhijerejska liturgija u Pećkoj patrijaršiji
Liturgija u Pećkoj patrijaršiji (Foto SPC)

Na početku molitvenog sabranja patrijarh Irinej je proizveo mati Haritinu u igumaniju svete lavre Pećke patrijaršije, navedeno je na internet stranici SPC.

Ponedeljak, prvi dan radnog zasedanja Sabora, takođe će biti održan u Pećkoj Patrijaršiji, a u utorak, zasedanje ovog najvišeg zakonodavnog tela SPC biće nastavljeno na Patrijaršijskom dvoru, u Beogradu.

Tokom redovnog zasedanja Sabora biće razmatrane teme iz žvota SPC, razgovaraće se o Kosovu i Metohiji i, kako je ranije najavio patrijarh, biće razmatran predlog izmena Ustava SPC.

Aktuelni Ustav donet je 1931. godine, a na najnovijim izmenama je, prema rečima patrijarha, rađeno pet-šest godina, te da je reč samo o predlogu izmena koji su dobili svi episkopi, koji materijal treba da prouče i na Saboru iznesu svoje mišljenje.

U predlogu izmena Ustava SPC, između ostalog, navodi se i da će procedura izbora patrijarha biti drugačija, odnosno, da će se birati na tzv. Izbornom saboru tajnim glasanjem i to uz obaveznu dvotrećinsku većinu vladika.

Takođe, jedan od predloga za izmenu Ustava SPC je i da promena imena u "Srpska pravoslavna crkva - Pećka patrijaršija".

Proširenje naziva SPC analitičari su protumačili kao želju Crkve da "ojača veze sa Kosovom i Metohijom, odnosno sa svojim istorijskim središtem u Pećkoj patrijaršiji".Ostale vesti

Gračanica: Obeležen Savindan
U manastiru Gračanica je svetom liturgijom i rezanjem slavskog kolača obeležen Savindan, praznik posvećen prvom srpskom arhiepiskopu, prosvetitelju i zaštitniku prosvetnih ustanova. Takođe, u Narodnoj biblioteci dodeljena su priznanja najaktivnijim čitaocima, a pesnik Ratko Popović predstavio je 29. izdanje zbornika radova učenika osnovnih i srednjih škola "Prvo perje" i "Neobično plavo".
  • 27.01.2021
Danas je Sveti Sava, školska slava

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Savu koji se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije. Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova.

  • 27.01.2021
SPC i vernici slave Svetog Jovana
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan.
  • 20.01.2021
Danas je Bogojavljenje, kući se nosi osvećena voda i ne posti se
Obeležava se Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Na Bogojavljenje se pliva za Časni krst – ove godine, svedeno, zbog pandemije.
  • 19.01.2021
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2021
SPC i vernici slave drugi dan Božića
Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom. Drugi dan Božića posvećen je presvetoj Bogorodici u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja ljudskog roda.
  • 08.01.2021