Vesti
Religija

Prvi dan Kurban-bajrama

Danas počinje Kurban-bajram, jedan od dva najveća praznika za muslimanske vernike.
Prvi dan Kurban-bajrama
Fatih džamija u Prištini (Foto Yahoo)

Praznik Kurban bajram počinje dva meseca i deset dana posle Ramazana, a prvi dan se određuje prema pojavljivanju Mladog meseca.

Proslavlja se četiri dana i naziva se hadžijski jer se u Meki završava glavno godišnje hodočašće.

Nakon jutarnje molitve u džamijama, obilaze se groblja. Tradicionalno se prinosi i žrtva ovca, a kurbansko meso se deli na tri dela - jedan je namenjen siromašnima, drugi rodbini, a treći se ostavlja u kući. Kurbansko meso se daje i pripadnicima druge vere.

Đurić: Da praznik provedete u zdravlju i blagostanju

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić svim građanima islamske veroispovesti čestitao Kurban-bajram. Đurić je svima koji slave poželeo da praznične dane provedu u porodičnoj sreći, zdravlju i blagostanju.

"Poruka Kurban-bajrama je univerzalna i sve zajedno nas vodi ka razvijanju i jačanju međuljudskih odnosa kroz snagu praštanja, pomirenja i razumevanja. Neka zato ovaj veliki praznik bude podsticaj, kako onima koji ga slave tako i svim ljudima dobre volje, za izgradnju što kvalitetnijih međusobnih odnosa, dijaloga i uvažavanja različitosti, a humanost i solidarnost neka nam svima budu uzor i putokaz".

Jevtić čestitao Bajram

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić čestitao je praznik uz želju da donese mir, toleranciju, međusobno uvažavanje i razumevanje.

“Svima nama koji živimo na Kosovu, jedni pored drugih i jedni sa drugima, mora biti i jeste cilj da očuvamo naše zajedništvo, prijateljstvo i razumevanje. Zato učimo jedni od drugih i jedni druge da bi nam sve što činimo bilo dobro i da bi nam život u miru i blagostanju bio zajednički cilj”, naveo je Jevtić.

Poručuje da želi da Kurban-bajram vernici provedu u duhu običaja u porodičnoj sreći, okruženi svojim najbližima, porodicom i prijateljima.

“Neka ovaj i svi budući praznici budu praznici sreće i blagostanja među ljudima“, stoji u čestitki ministra Jevtića.

V. Kostić: Neka praznik donese razumevanje sa komšijama

Gradonačelnik Gračanice čestitao je svim vernicima islamske veroispovesti Kurban Bajram i poručio da im praznik donese zdravlje, sreću i uzajamno poštovanje.

„Iskreno čestitam Kurban Bajram uz želju da Vam donese ljubav, porodičnu sreću, miran život i razumevanje sa komšijama, jer samo kroz saradnju i zajedništvo možemo graditi bolju budućnost za sve“, poručio je Kostić.

Hodžić: Poštujmo kulturne i verske različitosti"

Glavna izvršna službenica Opštinske Administracije Severna Mitrovica Adrijana Hodžić čestitala je svim vernicima muslimanske verosipovesti Kurban Bajram.

“Neka osećanja, koja prate ovaj veliki praznik, probude u svakom muslimanu uverenje da samo udruženim naporima možemo doprineti da se poštuju kulturne i verske različitosti”, navedeno je u čestitki Adrijane Hodžić.

Ivan Todosijević čestita Kurban Bajram

Povodom proslave Kurban Bajrama, ministar Todosijević svim vernicima muslimanske veroispovesti uputio je najiskrenije čestitke.

“Provedite ovaj sveti dan u krugu svoje porodice, sa najdražima i prijateljima. Neka Vam praznik donese mir, sreću, radost i mnogo uspeha”, poručio je Todosijević.Ostale vesti

Ustoličenje patrijarha Porfirija 14. oktobra u Pećkoj Patrijaršiji
Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije biće ustoličen u tron patrijaraha 14. oktobra u Pećkoj Patrijaršiji, saopšteno je iz SPC.
  • 06.10.2022
Peć: Konferencija o verskoj toleranciji među mladima

Konferenciju pod nazivom “Kulturni i verski pluralizam i miran suživot na Kosovu”, organizovala je NVO Human uz podršku Američke ambasade u Prištini u okviru projekta “Međuverski angažman mladih na Kosovu.

  • 28.09.2022
Danas je jesenji Krstovdan - dan strogog posta
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, proslavljaju jesenji Krstovdan, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.
  • 27.09.2022
Obeležena Mala Gospojina u Goraždevcu i Planjanu
U crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu je povodom praznika Male Gospojine služena sveta liturgija, na kojoj je bilo prisutno oko stotinak vernika. I selo Planjane, nedaleko od Prizrena, proslavlja svoju hramovnu i seosku slavu.
  • 21.09.2022
SPC i vernici obeležavaju Malu Gospojinu
Mala Gospojina se slavi kao uspomena na dan kada je rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu.
  • 21.09.2022
SPC: Molitva za svetinju braka
"S obzirom na izazove i iskušenja sa kojima se naša crkva i njen verni narod suočavaju, patrijarh Porfirije doneo je odluku da se, počevši od danas, u svim hramovima i manastirima Srpske pravoslavne crkve (SPC) na svim bogosluženjima proiznosi molitva za svetinju braka i porodice, slogu i mir u našem narodu", saopštila je informativna služba SPC.
  • 12.09.2022