Vesti
Religija

Prvi dan Kurban-bajrama

Danas počinje Kurban-bajram, jedan od dva najveća praznika za muslimanske vernike.
Prvi dan Kurban-bajrama
Fatih džamija u Prištini (Foto Yahoo)

Praznik Kurban bajram počinje dva meseca i deset dana posle Ramazana, a prvi dan se određuje prema pojavljivanju Mladog meseca.

Proslavlja se četiri dana i naziva se hadžijski jer se u Meki završava glavno godišnje hodočašće.

Nakon jutarnje molitve u džamijama, obilaze se groblja. Tradicionalno se prinosi i žrtva ovca, a kurbansko meso se deli na tri dela - jedan je namenjen siromašnima, drugi rodbini, a treći se ostavlja u kući. Kurbansko meso se daje i pripadnicima druge vere.

Đurić: Da praznik provedete u zdravlju i blagostanju

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić svim građanima islamske veroispovesti čestitao Kurban-bajram. Đurić je svima koji slave poželeo da praznične dane provedu u porodičnoj sreći, zdravlju i blagostanju.

"Poruka Kurban-bajrama je univerzalna i sve zajedno nas vodi ka razvijanju i jačanju međuljudskih odnosa kroz snagu praštanja, pomirenja i razumevanja. Neka zato ovaj veliki praznik bude podsticaj, kako onima koji ga slave tako i svim ljudima dobre volje, za izgradnju što kvalitetnijih međusobnih odnosa, dijaloga i uvažavanja različitosti, a humanost i solidarnost neka nam svima budu uzor i putokaz".

Jevtić čestitao Bajram

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić čestitao je praznik uz želju da donese mir, toleranciju, međusobno uvažavanje i razumevanje.

“Svima nama koji živimo na Kosovu, jedni pored drugih i jedni sa drugima, mora biti i jeste cilj da očuvamo naše zajedništvo, prijateljstvo i razumevanje. Zato učimo jedni od drugih i jedni druge da bi nam sve što činimo bilo dobro i da bi nam život u miru i blagostanju bio zajednički cilj”, naveo je Jevtić.

Poručuje da želi da Kurban-bajram vernici provedu u duhu običaja u porodičnoj sreći, okruženi svojim najbližima, porodicom i prijateljima.

“Neka ovaj i svi budući praznici budu praznici sreće i blagostanja među ljudima“, stoji u čestitki ministra Jevtića.

V. Kostić: Neka praznik donese razumevanje sa komšijama

Gradonačelnik Gračanice čestitao je svim vernicima islamske veroispovesti Kurban Bajram i poručio da im praznik donese zdravlje, sreću i uzajamno poštovanje.

„Iskreno čestitam Kurban Bajram uz želju da Vam donese ljubav, porodičnu sreću, miran život i razumevanje sa komšijama, jer samo kroz saradnju i zajedništvo možemo graditi bolju budućnost za sve“, poručio je Kostić.

Hodžić: Poštujmo kulturne i verske različitosti"

Glavna izvršna službenica Opštinske Administracije Severna Mitrovica Adrijana Hodžić čestitala je svim vernicima muslimanske verosipovesti Kurban Bajram.

“Neka osećanja, koja prate ovaj veliki praznik, probude u svakom muslimanu uverenje da samo udruženim naporima možemo doprineti da se poštuju kulturne i verske različitosti”, navedeno je u čestitki Adrijane Hodžić.

Ivan Todosijević čestita Kurban Bajram

Povodom proslave Kurban Bajrama, ministar Todosijević svim vernicima muslimanske veroispovesti uputio je najiskrenije čestitke.

“Provedite ovaj sveti dan u krugu svoje porodice, sa najdražima i prijateljima. Neka Vam praznik donese mir, sreću, radost i mnogo uspeha”, poručio je Todosijević.Ostale vesti

Goraždevac: Obeležena hramovna slava Mala Gospojina

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije obeležen je u hramu u Goraždevcu. Litrugiju su pred oko stotinak vernika služili paroh Goraždevački otac Nenad Našpalić i paroh Dalibor Kojić iz Osojana, uz sasluženje monaha iz Visokih Dečana.

  • 21.09.2023
Gračanica: Liturgija i litija povodom Male Gospojine

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije (Mala Gospojina) koji Opština Gračanica proslavlja kao svoju slavu, okupio je na svetoj liturigiji u manastiru Gračanica stotinak vernika. Prisutni su nakon liturgije u litiji došli do zgrade lokalne samouprave gde su prisustvovali rezanju slavskog kolača.

  • 21.09.2023
Mala Gospojina, slava Opštine Gračanica
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Malu Gospojinu ili Rođenje Presvete Bogorodice. Lokalna samouprava u Gračanici ovaj dan praznuje kao opštinsku slavu.
  • 21.09.2023
Devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu: I sreća i tuga
Posle više od dve decenije u dvorištu hrama Svetog cara Uroša u Uroševcu igralo se srpsko kolo. Na praznik Usekovanje glave Svetog Jovana, inače gradske slave, obeleženo je i 90 godina od osvećenja ove crkve. 
  • 11.09.2023
U Peći proslavljena hramovna slava
U hramu Usekovanja glave Svetog Jovana Preteče u Peći svečano je proslavljena hramovna slava.
  • 11.09.2023
Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja Svetog Jovana.

  • 11.09.2023