Vesti
Religija

Proslavljena Sveta Petka u Straži

Pred više desetina vernika u novobrdskom selu Straža obeleležena je seoska slava Sveta Petka, ujedno i hramovna slava lokalne crkve koja je sagrađena još u 14. veku, u vreme uspona srednjevekovnog grada Novog Brda, čuvenog po rudnicima srebra i zlata.
Proslavljena Sveta Petka u Straži
Proslava Svete Petke u Straži (Foto RTV Puls)

Liturgiju je služio paroh stražački jerej Bojan Jevtić koji je podsetio vernike na reči Gospoda: "Evo, stojim pred vratima srca tvoga i kucam. Ko čuje i otvori, ući ću k njemu i ostaću sa njim".

Sveta Petka je veliki praznik za meštane Straže, koji se slavi odvajkada. Nekada, kada je bilo više ljudi, sve je bilo i svečanije i veselije, kaže za Puls Mileva Cvetković.

Pre 1999. godine, u Straži je živelo oko 500 Srba, danas ih ima nešto više od 300.

I ove godine ispoštovan je drevni srpski običaj "osvećenje masla", kada domaćini donose svoje brašno iz kuća na osvećenje.

Srpska pravoslavna crkva 8. avgusta proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka.

Sveta Petka je česta porodična slava Srba u Kosovskom Pomoravlju.

Podsetimo, ovaj praznik je danas obeležen i u Lapljem Selu na centralnom Kosovu.Ostale vesti

Peć: Konferencija o verskoj toleranciji među mladima

Konferenciju pod nazivom “Kulturni i verski pluralizam i miran suživot na Kosovu”, organizovala je NVO Human uz podršku Američke ambasade u Prištini u okviru projekta “Međuverski angažman mladih na Kosovu.

  • 28.09.2022
Danas je jesenji Krstovdan - dan strogog posta
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, proslavljaju jesenji Krstovdan, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.
  • 27.09.2022
Obeležena Mala Gospojina u Goraždevcu i Planjanu
U crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu je povodom praznika Male Gospojine služena sveta liturgija, na kojoj je bilo prisutno oko stotinak vernika. I selo Planjane, nedaleko od Prizrena, proslavlja svoju hramovnu i seosku slavu.
  • 21.09.2022
SPC i vernici obeležavaju Malu Gospojinu
Mala Gospojina se slavi kao uspomena na dan kada je rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu.
  • 21.09.2022
SPC: Molitva za svetinju braka
"S obzirom na izazove i iskušenja sa kojima se naša crkva i njen verni narod suočavaju, patrijarh Porfirije doneo je odluku da se, počevši od danas, u svim hramovima i manastirima Srpske pravoslavne crkve (SPC) na svim bogosluženjima proiznosi molitva za svetinju braka i porodice, slogu i mir u našem narodu", saopštila je informativna služba SPC.
  • 12.09.2022
Služen moleban za blagosloven početak školske godine
Moleban za blagosloven početak nove školske godine, služen je danas u Hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici. Ujedno je obeležen praznik - Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja.
  • 11.09.2022