Vesti
Religija

Proslavljena hramovna slava u Prištini

Svetom arhijerejskom liturgijom i rezanjem slavskog kolača u crkvi Svetog Nikole u Prištini obeležena je hramovna slava.
Proslavljena hramovna slava u Prištini
Liturgija u crkvi Svetog Nikole (Foto Kim)

Liturgiju je služio vladika Teodosije. On je u besedi kazao da Sveti Nikola "nije ostavio ovaj hram koji je bio spaljen niti hrišćane koji su ostali u Prištini", te da obnovom "pokazujemo da se može u ovakvim uslovima slaviti gospod i služiti liturgija".

Vladika napominje da se i danas vrši nasilje nad ovim hramom jer su institucije uzurpirale imovinu crkve i tri godine ne plaćaju kiriju za objekte koje koriste.

"Pisali smo i žalili se, ali uzalud. Možda je to vrsta pritisaka kako bismo odustali od svoje namere da ovaj hrama obnavljamo i da on bude u funkciji. Sigurno da namere nisu dobre, ali mi ćemo svedočiti, obnavljaćemo koliko možemo i činićemo dobro. Svuda ćemo svedočiti kakvo je stradanje naše crkve i našeg naroda na Kosovu i Metohiji", kazao je vladika.

On napominje da je "dužnost da kažemo kako institucije postupaju prema SPC".

"Imamo još jedan hram koji smo započeli, ne dozvaljavaju nam da u njega uđemo, a kamoli da ga obnovimo. Mi ćemo nastaviti da činimo dobra dela, ako neko ruši, mi ćemo obnavljati sebe i svoju dušu. Oni koji uzurpiraju tuđe, neka se zapitaju kakva će im budućnost biti i da li će je imati”, kazao je vladika Teodosije.

Za razliku od onih koji kažu da Srbima nije mesto u srpskoj Prištini, mi kažemo da ćemo nastaviti da se borimo, poručio je zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev 

"Ljudi su ovde da vole, da veruju, da se raduju zvonima crkvenim i da obnavljaju ovaj hram. Mi zajedno sa njima činimo i pomažemo. Sva imovina koja je srpska ili SPC u narednom periodu treba i fizički, formalno i na sve druge načine da bude osnažena kao takva. Mi ćemo raditi sa ovim ljudima i SPC na tome", kazao je Kozarev.

Liturgiji je danas prisustvovalo oko 150 vernika sa Kosova i iz centralne Srbije. Njihova zajednička poruka svim Srbima jeste da češće posećuju srpske svetinje na Kosovu i Metohiji.

“Makar kada su ove slave i praznici neka dolazi više njih, kako ne bi zaboravili našu crkvu“, poručuje Ilija Trajković iz Prištine.

“Mislim da svako treba da dođe. Prvo na Kosovo pa u Tursku i Grčku, nemam ništa protiv“, kaže Mila Stefanović iz Beograda koja je danas prvi put posetila Prištinu.

Obeležavanju Svetog Nikole u Prištini prisustvovali su pojedini predstavnici Srba u kosovskim institucijama. Ostale vesti

Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2022
Arhimandrit Ilarion hirotonisan za episkopa novobrdskog
Iguman Draganca arhimandrit Ilarion (Lupulović) hirotonisan je danas za vikara Patrijarha srpskog sa titulom episkopa novobrdskog.
  • 20.11.2022
SPC i vernici obeležavaju Đurđic
Danas je Đurđic, jedna od najčešćih slava srpskih porodica. Po hrišćanskom učenju, Sveti Georgije prvi je u redu svetih ratnika sa štitom i krstastim mačem.
  • 16.11.2022