Vesti
Religija

Proslava Vaskrsa u Prilužju

Uz “Vaskršnji vašar” koji je trajao nekoliko dana, koncert kulturno umetničkih društava, “Tucijadu,” takmičenje za najlepše jaje u Prilužju je obeležen najveći hrišćanski praznik.
Proslava Vaskrsa u Prilužju
Liturgija u Prilužju (Foto M. Terentić)

U hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Prilužju, više od 300 vernika, ponoćnom liturgijom dočekalo je najveći Hrišćanski praznik, Vaskrs.  

Nakon odslužene liturgije, lokalni paroh Miloje Petronijević, je okupljenim vernicima iz Prilužja, Plemetine, Babinog mosta, Crkvene vodice i Graca čestitao praznik uz čitanje Vaskršnje poslanice Patrijarha srpskog Irineja, sa pozdravom: “Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse.”

Oni vernici koji su se postom za to pripremili, a bilo ih je oko dve stotine, su se nakon liturgije i pričestili.

U Prilužju, Plemetini, Crkvenoj vodici, Babinom mostu i Gracu se već tradicionalno, najveći Hrišćanski praznik slavi višednevno.

Ove godine je sve počelo u sredu 27. aprila u OŠ „Vuk Karadžić“ u Prilužju prigodom koja je nazvana „Vaskršnji vašar“.

Učestvovali su učenici od prvog do četvrtog razreda koji su koristili svoju maštu da od različitih materijala sa kojima se svakodnevno sreću naprave interesantne figure, čestitke, kolaže i slične predmete na temu Vaskrsa, koje su na vašaru uz igru, pesmu i osmehe, prodavali.

Zatim je u petak 29. aprila održano oslikavanje jaja za takmičenje za najlepše oslikano vaskršnje jaje.

Nekoliko sati pred Vaskršnju liturgiju održan je i koncert kulturno umetničkih društava iz Prilužja, Babinog mosta, Ugljara i Badovca.

Proslava Vaskrsa je danas, u ovom kraju nakon liturgije nastavljena tradicionalnim takmičenjem u tucanju jaja.

Najzainteresovaniji su naravno bili mališani, te se njih preko 200 našlo danas u 10:30 časova u crkvenoj porti u Prilužju. Oni su uz vesele povike, po svojim pravilima održali ovo takmičenje koje je završeno uz mnogo smeha i polomljenih jaja. Najtvrđe jaje i najbolju “tehniku” imala je malena Valentina Jakovljević iz Plemetine, koja je zasluženo ponela titulu pobednice.

Uz “Tucijadu,” održano je i takmičenje za najlepše oslikano uskšnje jaje. Ovde se kao najkreativnija i umetnički nadarena pokazala Anđela Mišić iz Prilužja čije je jaje po oceni žirija bilo najlepše. Zvanične Vaskršnje svečanosti su nakon pomenutih takmičenja završene sa nekoliko igara mlađeg sastava KUD “Abrašević” iz Prilužja.

Meštani srednjeg Kosova su zatim obeležavanje Vaskrsa preneli u svoje domove i u porodičnoj atmosferi nastavili praznovanje.

Piše Miloš Terentić

 Ostale vesti

U Sigi i Brestoviku proslavljen Spasovdan
Povratnici u selima Brestovik i Siga kod Peći, ove godine skromno ali u skladu sa tradicijom obeležili su Spasovdan, seosku slavu, javlja Radio Goraždevac.
  • 28.05.2020
Kamenica: Neistinite informacije o pravoslavnim svetinjama
Posle emisije TV Кlan Кosova, u kojoj su manastir Ubožac u selu Močare i crkva Vavedenje Presvete Bogorodice u selu Vaganeš u blizini Кamenice, predstavljeni kao albanski verski objekti, potpredsednik Opštine Кamenica Bojan Stamenković, uputio je pismo Nezavisnoj komisiji za medije u Prištini, u kome traži da ova organizacija reaguje na, kako je rekao “neistinite informacije”, koje ne doprinose međunacionalnoj i međuverskoj saradnji.
  • 28.05.2020
Livađe: Obeležana hramovna slava
Liturgijom u crkvi Svetog Grigorija u Livađu obeležen je Spasovdan, slava crkve. Crkveni sabor okupio je i ove godine veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela.
  • 28.05.2020
Danas je Spasovdan
Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje ili “Dan spasa” je jedan je od deset praznika posvećenih Hristu.
  • 28.05.2020
Slava bogoslovije i kraj školske godine obeleženi u Prizrenu
Slava bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu proslavljena je ove godine skromno, bez prisustva đaka, koji spomen svojih zaštitnika proslavljaju u domaćim crkvama. Ujedno je obeležen i kraj petogodišnjeg školovanja za maturante Prizrenske bogoslovije.
  • 24.05.2020
Danas je Ramazanski Bajram
Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ove godine zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja džamije na Kosovu su prazne. Takođe, Nacionalni institut za javno zdravlje je apelovao na građane da se uzdrže od tradicionalnih poseta.
  • 24.05.2020