Vesti
Religija

Proslava Vaskrsa u Prilužju

Uz “Vaskršnji vašar” koji je trajao nekoliko dana, koncert kulturno umetničkih društava, “Tucijadu,” takmičenje za najlepše jaje u Prilužju je obeležen najveći hrišćanski praznik.
Proslava Vaskrsa u Prilužju
Liturgija u Prilužju (Foto M. Terentić)

U hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Prilužju, više od 300 vernika, ponoćnom liturgijom dočekalo je najveći Hrišćanski praznik, Vaskrs.  

Nakon odslužene liturgije, lokalni paroh Miloje Petronijević, je okupljenim vernicima iz Prilužja, Plemetine, Babinog mosta, Crkvene vodice i Graca čestitao praznik uz čitanje Vaskršnje poslanice Patrijarha srpskog Irineja, sa pozdravom: “Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse.”

Oni vernici koji su se postom za to pripremili, a bilo ih je oko dve stotine, su se nakon liturgije i pričestili.

U Prilužju, Plemetini, Crkvenoj vodici, Babinom mostu i Gracu se već tradicionalno, najveći Hrišćanski praznik slavi višednevno.

Ove godine je sve počelo u sredu 27. aprila u OŠ „Vuk Karadžić“ u Prilužju prigodom koja je nazvana „Vaskršnji vašar“.

Učestvovali su učenici od prvog do četvrtog razreda koji su koristili svoju maštu da od različitih materijala sa kojima se svakodnevno sreću naprave interesantne figure, čestitke, kolaže i slične predmete na temu Vaskrsa, koje su na vašaru uz igru, pesmu i osmehe, prodavali.

Zatim je u petak 29. aprila održano oslikavanje jaja za takmičenje za najlepše oslikano vaskršnje jaje.

Nekoliko sati pred Vaskršnju liturgiju održan je i koncert kulturno umetničkih društava iz Prilužja, Babinog mosta, Ugljara i Badovca.

Proslava Vaskrsa je danas, u ovom kraju nakon liturgije nastavljena tradicionalnim takmičenjem u tucanju jaja.

Najzainteresovaniji su naravno bili mališani, te se njih preko 200 našlo danas u 10:30 časova u crkvenoj porti u Prilužju. Oni su uz vesele povike, po svojim pravilima održali ovo takmičenje koje je završeno uz mnogo smeha i polomljenih jaja. Najtvrđe jaje i najbolju “tehniku” imala je malena Valentina Jakovljević iz Plemetine, koja je zasluženo ponela titulu pobednice.

Uz “Tucijadu,” održano je i takmičenje za najlepše oslikano uskšnje jaje. Ovde se kao najkreativnija i umetnički nadarena pokazala Anđela Mišić iz Prilužja čije je jaje po oceni žirija bilo najlepše. Zvanične Vaskršnje svečanosti su nakon pomenutih takmičenja završene sa nekoliko igara mlađeg sastava KUD “Abrašević” iz Prilužja.

Meštani srednjeg Kosova su zatim obeležavanje Vaskrsa preneli u svoje domove i u porodičnoj atmosferi nastavili praznovanje.

Piše Miloš Terentić

 Ostale vesti

Obeležena hramovna slava u Belom Polju kod Peći
U Belom Polju kod Peći obeležena je hramovna slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Liturgiju su, uz prisustvo pred oko 50 vernika iz Metohije i gostiju iz Crne Gore, služili paroh budvanski Petar Cerović, paroh Dragan Radovanović iz Pećke Mitropolije i paroh kolašinski Nenad Tomović iz Crne Gore.
  • 04.12.2022
Danas je Vavedenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji i postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.
  • 04.12.2022
Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022