Vesti
Religija

Proslava Vaskrsa u Prilužju

Uz “Vaskršnji vašar” koji je trajao nekoliko dana, koncert kulturno umetničkih društava, “Tucijadu,” takmičenje za najlepše jaje u Prilužju je obeležen najveći hrišćanski praznik.
Proslava Vaskrsa u Prilužju
Liturgija u Prilužju (Foto M. Terentić)

U hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Prilužju, više od 300 vernika, ponoćnom liturgijom dočekalo je najveći Hrišćanski praznik, Vaskrs.  

Nakon odslužene liturgije, lokalni paroh Miloje Petronijević, je okupljenim vernicima iz Prilužja, Plemetine, Babinog mosta, Crkvene vodice i Graca čestitao praznik uz čitanje Vaskršnje poslanice Patrijarha srpskog Irineja, sa pozdravom: “Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse.”

Oni vernici koji su se postom za to pripremili, a bilo ih je oko dve stotine, su se nakon liturgije i pričestili.

U Prilužju, Plemetini, Crkvenoj vodici, Babinom mostu i Gracu se već tradicionalno, najveći Hrišćanski praznik slavi višednevno.

Ove godine je sve počelo u sredu 27. aprila u OŠ „Vuk Karadžić“ u Prilužju prigodom koja je nazvana „Vaskršnji vašar“.

Učestvovali su učenici od prvog do četvrtog razreda koji su koristili svoju maštu da od različitih materijala sa kojima se svakodnevno sreću naprave interesantne figure, čestitke, kolaže i slične predmete na temu Vaskrsa, koje su na vašaru uz igru, pesmu i osmehe, prodavali.

Zatim je u petak 29. aprila održano oslikavanje jaja za takmičenje za najlepše oslikano vaskršnje jaje.

Nekoliko sati pred Vaskršnju liturgiju održan je i koncert kulturno umetničkih društava iz Prilužja, Babinog mosta, Ugljara i Badovca.

Proslava Vaskrsa je danas, u ovom kraju nakon liturgije nastavljena tradicionalnim takmičenjem u tucanju jaja.

Najzainteresovaniji su naravno bili mališani, te se njih preko 200 našlo danas u 10:30 časova u crkvenoj porti u Prilužju. Oni su uz vesele povike, po svojim pravilima održali ovo takmičenje koje je završeno uz mnogo smeha i polomljenih jaja. Najtvrđe jaje i najbolju “tehniku” imala je malena Valentina Jakovljević iz Plemetine, koja je zasluženo ponela titulu pobednice.

Uz “Tucijadu,” održano je i takmičenje za najlepše oslikano uskšnje jaje. Ovde se kao najkreativnija i umetnički nadarena pokazala Anđela Mišić iz Prilužja čije je jaje po oceni žirija bilo najlepše. Zvanične Vaskršnje svečanosti su nakon pomenutih takmičenja završene sa nekoliko igara mlađeg sastava KUD “Abrašević” iz Prilužja.

Meštani srednjeg Kosova su zatim obeležavanje Vaskrsa preneli u svoje domove i u porodičnoj atmosferi nastavili praznovanje.

Piše Miloš Terentić

 Ostale vesti

Patrijarh Porfirije sa Kosova
"Od novog patrijarha srpskog, istinski očekujemo, i verujemo da će se na svakom mestu i u svakom trenutku boriti za svetinje, za kulturu, život i državne interese Srba na Kosovu i Metohiji i da će ih neodstupno štititi svojim duhom, svojom ljubavlju i svojim velikim znanjem“, kazao je književnik i novinar Živojin Rakočević govoreći o njegovoj svetosti, novoizabranom patrijarhu Porfiriju.
  • 19.02.2021
Patrijarh srpski Porfirije ustoličen
Njegova svetost gospodin Porfirije, kog je juče Sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao za novog poglavara SPC, ustoličen je u najsvetiji tron Arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.
  • 19.02.2021
Ustoličenje patrijarha sutra
Ustoličenje novoizabranog patrijarha Porfirija obaviće se sutra, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.
  • 18.02.2021
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi patrijarh SPC

Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, prenosi Tanjug.

  • 18.02.2021
Sabor SPC danas bira patrijarha
Sveti arhijerejski Sabor SPC na kome će biti izabran novi patrijarh SPC, 46. po redu, biće održan u kripti Hrama Svetog Save sa početkom u 12 sati.
  • 18.02.2021
Sretenje, prvi susret Boga i čoveka, ali i zime i leta
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Sretenje Gospodnje, jedan od najsvečanijih praznika, koji predstavlja prvi susret novorođenog Isusa Hrista sa ljudima.
  • 15.02.2021