Vesti
Religija

Proslava Markovdana u Šilovu

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas praznuju Markovdan, krsnu slavu mnogih Srba, a kao seosku slavu Markovdan proslavljaju i meštani sela Šilova, kraj Gnjilana.
Proslava Markovdana u Šilovu
Crkva Svetog jevanđeliste i apostola Marka (Foto RTV Puls)

U prepunoj crkvi Svetog jevanđeliste i apostola Marka verni narod se i ove godine sabrao da proslavi slavu sela i slavu hrama. Posle liturgije blagosloveni su slavsko žito i kolač, a vernici su prošetali litijom oko hrama.

Da ovaj sveti hram dobija još lepše lice, pokazuje i to, da se meštani ovog sela koji su na privremenom radu u zemljama Zapadne Evrope, najviše angažuju u obezbeđivanju sredstava za uređenje crkvenog dvorišta. U porti hrama otvorena je i prodavnica suvenira, za čiju je izgradnju sredstva obezbedio Ivan Vasić.

Vesimir Antanasković, predsednik Crkvenog odbora zahvalio se svima koji pomažu, i najavljuje nastavak radova na uređivanju crkvenog dvorišta.

Od jula 2012. godine crkveni kompleks na brdu u Šilovu osim hrama Svetog apostola Marka, groblja, sale, spomenika Svetom knezu Lazaru krasi i funkcionalno upotpunjava krstionica i nedavno izgrađeni gorionik.

Crkva u Šilovu izgrađena je pre više od dvadesetak godina. Izgradnja je počela ranih devedesetih, dok su radovi na oslikavanju ikona u unutrašnjosti crkve još uvek u toku.Ostale vesti

Muslimani slave Ramazanski bajram
Muslimani širom sveta danas slave praznik Ramazanski bajram, praznik koji dolazi nakon posta meseca Ramazana.
  • 13.05.2021
Stejt department: Promeniti Zakon o verskim slobodama
U godišnjem Izveštaju Stejt departmenta o stanju verskih sloboda u svetu za 2020. godinu u delu koji se odnosi na Kosovo ukazuje se na potrebnu promenu Zakona o verskim slobodama.
  • 12.05.2021
SPC i pravoslavni vernici obeležavaju Svetog Vasilija Ostroškog
Današnji dan posvećen je čudotvorcu Srpske pravoslavne crkve, Svetom Vasiliju Ostroškom. Njegove mošti čuvaju se u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, kao velika svetinja, više od 300 godina. To je mesto hodočašća i za vernike drugih religija.
  • 12.05.2021
Visoki Dečani i Pećka Patrijaršija od danas otvoreni za posetioce

Od danas u Visokim Dečanima i Pećkoj Patrijaršiji dozvoljene su posete do pet osoba, navedeno je na Fejsbuk stranici manastira Visoki Dečani.

  • 10.05.2021
Đurđevdan u Prizrenu
U gradu na Bistrici obeležena je slava Prizrena, slava vladike raško-prizrenskog Teodosija i slava Sabornog hrama Svetog Đorđa.
  • 06.05.2021
Đurđevdan, praznik radosti i proleća
Đurđevdan, praznik posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju na Kosovu slave pravoslavni Srbi, Romi i Goranci. Iako praznuju na isti dan, 6. maja, običaji su različiti.
  • 06.05.2021