Vesti
Religija

„Proslava krsne slave, bez gostiju, samo u krugu porodice“

Kod pravoslavnih Srba uskoro počinje sezona krsnih slava. Mnogi domaćini su u nedoumici kako da postupe i na koji način da proslave najvažniji porodični praznik. Iz SPC poslate poruke da se obeležava bez velikih okupljanja.
„Proslava krsne slave, bez gostiju, samo u krugu porodice“
Ilustracija (Foto Kim arhiva)

U poslednja dva dana stigle su dve preporuke iz Srpske pravoslavne crkve. Najpre se oglasio patrijarh srpski Irinej, a potom i Eparhija raško-prizrenska. U obema porukama upućeni su apeli vernicima da krsnu slavu proslavaljaju u krugu svojih porodica i bez velikih okupljanja koja su karakteristična za obeležavanje slava.

Građani sa kojima je razgovarala naša televizijska ekipa uglavnom su rekli da će poštovati preporuke SPC.

 

 

„Planiram da slavim slavu, samo u krugu porodice, kako je i pravilno“, rekao je Zoran Lazić.

„Ukoliko epidemiološka situacija bude u redu planiram da slavim. Slavićemo sa manje gostiju i poštovaćemo preporučene mere“, kazala je Teodora.

„Slavim slavu, ali niko neće doći jer nema ni ko. Svi su se raselili. Ja živim u Vrelu, a tamo su ostale su samo dve srpske kuće“, rekla nam je sagovornica koja je želela da ostane anonimna.

„Planiram da slavim slavu u što užem krugu, samo porodica“, kazala je Zorica Mitić.

„Slavićemo kako kaže država. Kako svi tako i mi“, navela je Ljubica Kostić iz Preoca.Ostale vesti

Orahovac: Obeležen praznik Pokrov Presvete Bogorodice
U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu, danas na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, služena je sveta liturgija u prisustvu vernika iz Orahovca i Velike Hoče. Praznik je obeležen i u manastiru Sokolica.
  • 14.10.2021
Pokrov Presvete Bogorodice
Pravoslavni vernici slave Pokrov Presvete Bogorodice. To je ujedno i hramovna slava manastira Sokolica i Pećke Patrijaršije.
  • 14.10.2021
Danas je Miholjdan
Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik svetitelja i velikog podvižnika hrišćanske vere Kirjaka Otšelnika koji je u narodu poznat kao Miholjdan, vezan za smenu leta i jeseni. Prema narodnom verovanju, posle Miholjdana nastupa prava jesen koja je kalendarski već uveliko počela. 
  • 12.10.2021
Danas je jesenji Krstovdan
U kalendaru Srpske pravoslavne crkve danas se proslavlja jesenji Krstovdan, dan kada je carica Jelena pronašla krst na kojem je razapet Isus Hrist. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.
  • 27.09.2021
Sahranjen iguman manastira Duboki Potok

Na manastirskom groblju u Dubokom Potoku sahranjen je iguman ove svetinje otac Romilo.

  • 21.09.2021
Gračanica: Obeležena Mala Gospojina. Proslavu Dana opštine sprečila korona
U manastiru Gračanica obeležen je praznik posvećen Maloj Gospojini. Više desetina vernika prisustvovalo je liturgiji koju su služili gračanički sveštenici Svetislav Trajković, Darko Marinković i đakon Bratislav Bogdanović.
  • 21.09.2021