Vesti
Religija

„Proslava krsne slave, bez gostiju, samo u krugu porodice“

Kod pravoslavnih Srba uskoro počinje sezona krsnih slava. Mnogi domaćini su u nedoumici kako da postupe i na koji način da proslave najvažniji porodični praznik. Iz SPC poslate poruke da se obeležava bez velikih okupljanja.
„Proslava krsne slave, bez gostiju, samo u krugu porodice“
Ilustracija (Foto Kim arhiva)

U poslednja dva dana stigle su dve preporuke iz Srpske pravoslavne crkve. Najpre se oglasio patrijarh srpski Irinej, a potom i Eparhija raško-prizrenska. U obema porukama upućeni su apeli vernicima da krsnu slavu proslavaljaju u krugu svojih porodica i bez velikih okupljanja koja su karakteristična za obeležavanje slava.

Građani sa kojima je razgovarala naša televizijska ekipa uglavnom su rekli da će poštovati preporuke SPC.

 

 

„Planiram da slavim slavu, samo u krugu porodice, kako je i pravilno“, rekao je Zoran Lazić.

„Ukoliko epidemiološka situacija bude u redu planiram da slavim. Slavićemo sa manje gostiju i poštovaćemo preporučene mere“, kazala je Teodora.

„Slavim slavu, ali niko neće doći jer nema ni ko. Svi su se raselili. Ja živim u Vrelu, a tamo su ostale su samo dve srpske kuće“, rekla nam je sagovornica koja je želela da ostane anonimna.

„Planiram da slavim slavu u što užem krugu, samo porodica“, kazala je Zorica Mitić.

„Slavićemo kako kaže država. Kako svi tako i mi“, navela je Ljubica Kostić iz Preoca.Ostale vesti

Obeležena slava Prizrenske bogoslovije
U Prizrenu je danas proslavljena slava Prizrenske Bogoslovije, praznik svetih ravnoapostolnih Kirila i Metodija. 
  • 24.05.2022
Dan slovenske pismenosti i Ćirila i Metodija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave uspomenu na Ćirila i Metodija, koji su zaslužni za širenje pismenosti među slovenskim narodima. Danas je i Dan slovenske pismenosti i kulture.

  • 24.05.2022
Sveti Nikola obeležen u Prištini, Kosovu Polju, Banjskoj
U prepunoj crkve Svetog Nikole u Prištini danas je obeležen praznik posvećen prenosu moštiju ovog svetitelja. Praznik je proslavljen u istoimenoj crkvi u Kosovu Polju, ali i u Banjskoj.
  • 22.05.2022
Otac Ilarion novi vladika SPC na Kosovu
Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve imenovao je igumana manastira Draganac Ilariona u patrijarhovog vikarnog episkopa novobrdskog, saznaje RTV Kim.
  • 22.05.2022
Danas je letnji Sveti Nikola
Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju mladog Svetog Nikolu, dan kada su mošti najčešće slavljenog i omiljenog svetitelja u našem narodu, prenete iz Likije u Bari. Slave ga mnoga mesta i porodice kao malu slavu, zavetinu ili preslavu.
  • 22.05.2022
Zaceljena „duboka rana“ u odnosima srpske i makedonske crkve, otklonjen raskol
Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makednoski Stefan služili su zajedno liturgiju pomirenja u Hramu Svetog save u Beogradu. Tim svečanim činom otklonjen je raskol dve crkve koji je trajao 55 godina. 
  • 19.05.2022