Vesti
Religija

„Proslava krsne slave, bez gostiju, samo u krugu porodice“

Kod pravoslavnih Srba uskoro počinje sezona krsnih slava. Mnogi domaćini su u nedoumici kako da postupe i na koji način da proslave najvažniji porodični praznik. Iz SPC poslate poruke da se obeležava bez velikih okupljanja.
„Proslava krsne slave, bez gostiju, samo u krugu porodice“
Ilustracija (Foto Kim arhiva)

U poslednja dva dana stigle su dve preporuke iz Srpske pravoslavne crkve. Najpre se oglasio patrijarh srpski Irinej, a potom i Eparhija raško-prizrenska. U obema porukama upućeni su apeli vernicima da krsnu slavu proslavaljaju u krugu svojih porodica i bez velikih okupljanja koja su karakteristična za obeležavanje slava.

Građani sa kojima je razgovarala naša televizijska ekipa uglavnom su rekli da će poštovati preporuke SPC.

 

 

„Planiram da slavim slavu, samo u krugu porodice, kako je i pravilno“, rekao je Zoran Lazić.

„Ukoliko epidemiološka situacija bude u redu planiram da slavim. Slavićemo sa manje gostiju i poštovaćemo preporučene mere“, kazala je Teodora.

„Slavim slavu, ali niko neće doći jer nema ni ko. Svi su se raselili. Ja živim u Vrelu, a tamo su ostale su samo dve srpske kuće“, rekla nam je sagovornica koja je želela da ostane anonimna.

„Planiram da slavim slavu u što užem krugu, samo porodica“, kazala je Zorica Mitić.

„Slavićemo kako kaže država. Kako svi tako i mi“, navela je Ljubica Kostić iz Preoca.Ostale vesti

Počeo Božićni post
Božićni post tradicionalno počinje 28. novembra. Međutim, vernici koji redovno poste sredom i petkom, ove godine praktično su započeli post juče.
  • 28.11.2020
Danas je Mratindan, praznik posvećen Svetom Stefanu Dečanskom
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2020
Protojerej stavrofor Stojadin Pavlović, prvi urednik TV Hram, urednik monogarafije od 10 tomova i autor filma o pokojnom patrijarhu Irineju rekao je za RTV Кim da su patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohijem sa svima svetima danas za trpezom Svetog kralja Stefana Dečanskog.
  • 22.11.2020
Sahranjen Patrijarh srpski Irinej
Patrijarh srpski Irinej sahranjen je danas u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.
  • 22.11.2020
Preminuo vladika Artemije
Nekadašnji episkop raško-prizrenski Artemije (1935) preminuo je danas od posledica koronvariusa u bolnici u Valjevu, saznaje RTV Kim.
  • 21.11.2020
Danas je Aranđelovdan, praznik neba i zemlje
Srpska pravoslavna crkva danas slavi Sabor svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznat kao Aranđelovdan, što je vrlo česta slava. Umirovljeni vladika Atanasije služio je liturgiju u manastiru Svetih Arhangela.
  • 21.11.2020