Vesti
Religija

Proslava jubileja Srpske patrijaršije u Sremskim Karlovcima

U Sremskim Karlovcima danas je centralni događaji povodom obeležavanja stogodišnjice uspostavljanja Srpske patrijaršije. Zaseda Sveti Arhijerejski sabor, a u podne će na trgu biti održana svečana akademija. Proslava značajnog jubileja počela je sinoć dočekom srpskog patrijarha Porfirija.
Proslava jubileja Srpske patrijaršije u Sremskim Karlovcima
Proslava jubileja Srpske patrijaršije (Foto SPC)

Zamišljeno je baš onako kako se i odigralo tog 12. septembra 1920. godine kada je došlo do vaspostavljenja Srpske patrijaršije, odnosno ujedinjenja pokrajinskih u Srpsku pravoslavnu crkvu- srpski patrijarh je doputovao vozom, a zatim fijakerom je uz pratnju naroda, stigao do Patrijaršijskog dvora.

Nakon bogosluženja u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja, njegova svetost je otvorila multimedijalnu izložbu gde su predstavljene retke i vredne relikvije i dokumenta iz ovog i drugih perioda prošlosti Srpske patrijaršije.

Tom prilikom, patrijarh je rekao da upravo materijalno i duhovno bogatstvo Sremskih Karlovaca, ali i ovaj jubilej govore da je naš narod u isto vreme i naša crkva, i obrnuto, a zatim je pozvao sve posetioce da pogledaju ovu značajnu izložbu.

"Pozivam sve da šetajući ispred ovih eksponata prođete kroz istoriju, tj. prolazeći kroz prošlost da svi još bolje upoznamo sebe sada, i naravno da upoznavajući sebe sada kroz svoju prošlost, imamo čvrste temelje za budućnost. Živeli na mnogo godina, Hristos Vaskrse", rekao je patrijarh srpski Porfirije.

Osim ovog, u Karlovcima se obeležava još jedan značajan datum, odnosno 174 godine od Majske skupštine, kada su udareni i temelji današnje Vojvodine.

Poklonici iz čitave Srbije, od juče pristižu u Sremske Karlovce, a očekuje se dolazak oko 10 hiljada ljudi.

U devet sati je počela  Sveta liturgija u Sabornoj crkvi koju će služiti srpski patrijarh, a nakon toga sledi i otvaranje Svetog Arhijerejskog sabora u Patrijaršijskom dvoru.

Tu je i Svečana akademija, koja će biti upriličena na trgu, uz bogati kulturno umetnički porgram, a na kojoj će učestvovati i najviši državni zvaničnici i crkveni velikodostojnici.

Ono što je najavljeno jeste da će se okupljenim građanima obratiti i Srpski patrijarh, upravo sa balkona tačno u podne.Ostale vesti

Otvorena šesta Svetoarhangelska letnja škola u Prizrenu
Danas je u manastiru Svetih Arhangela u Prizrenu počela šesta  Svetoarhangelska letnja škola kaligrafije i istorije.
  • 30.06.2022
Parastos na Gazimestanu:
Par hiljada ljudi okupilo se na Gazimestanu, na parastosu stadalim Kosovskim junacima. Opelo je na 633. godišnjicu Kosovske bitke služio patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje vladika i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve. Nakon službe okupljeni su pevali patriotske pesme i skandirali "Kosovo je srce Srbije". Skup na Gazimestanu obezbeđivao je veliki broj pripadnika Kosovske policije, a na ulazu u kompleks vršena je provera.
  • 28.06.2022
Okupljanje na Gazimestanu
Vernici polako pristižu na Gazimestan gde će biti služen parastos kosovskim junacima, javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta.
  • 28.06.2022
Patrijarh Porfirije: Vidovdan je naše oko
"Bez Gračanice, bez Vidovdana, bez svih svetinja na Kosovu i Metohiji,  mi naprosto nismo ono što jesmo, nismo ono na šta nas je Gospod pozvao. U Gračanici, u Dečanima, u Prizrenu, u Bogorodici Ljeviškoj, u Pećkoj patrijaršiji mi jasno vidimo ko smo. To su naše oči, Vidovdan je naše oko, sveti Lazar je naše uho, svetinje kosovsko-metohijske su naš um. Ovde vidimo, ovde čujemo, ovde razumemo, ne samo našu prošlost, ne samo naše poreklo, nego razumemo i to šta je naš cilj, zašto smo pozvani u ovaj svet", rekao je patrijarh srpski Porfirije pred oko hiljadu vernika koji prisustvuju Vidovdanskoj liturgiji u manastiru Gračanici.
  • 28.06.2022
SPC i vernici obeležavaju Vidovdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju jedan od najznačajnijih praznika, Vidovdan.

  • 28.06.2022
Patrijarh na Vidovdan na Gazimestanu
Patrijarh Porfirije boraviće na Vidovdan, 28. juna, na Kosovu, gde će na Gazimestanu služiti parastos kosovskim junacima i svim novostradalim mučenicima, rečeno je Tanjugu u Beogradskoj patrijaršiji.
  • 23.06.2022