Vesti
Religija

Prizrenska duhovna letnja škola na internetu

U ponedeljak 13. jula počinje Prizrenska duhovna letnja škola. Zbog epidemiološke situacije, umesto u Prizrenu i drugim sredinama, predavanja će se ove godine održati "na daljinu", odnosno putem interneta.
Prizrenska duhovna letnja škola na internetu
Prizrenska letnja duhovna škola 2019. (Foto Eparhija raško-prizrenska)

Škola je namenjena prvenstveno studentima, osnovnih, master, specijalističkih strukovnih, specijalističkih akademskih i doktorskih studija. Predavanja će biti održana preko Zum (Zoom) internet platforme od 13. do 17. jula u periodu od 18 do 21 čas. Broj učesnika je ograničen, kaže za RTV Kim jedan od organizatora protosinđel Andrej Dečanac.

"Prizrenska duhovna letnja škola postoji već tri godine, a cilj je da mladi, pre svega studenti, provedu vreme na Kosovu, kako bi videli kako naš narod ovde živi i kako bi upoznali naše svetinje i našu tradiciju. Polaznici mogu da budu studenti svih naših državnih univerziteta, fakulteta u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i dijaspori. Ove godine, iz očiglednih razloga, zbog toga što hara virus kovid-19, neće moći da se održi škola na onakav način na kakav je zamišljena. Mi smo videli da kod mnogih ljudi postoji zainteresovanost i želja da se sa time nastavi, a da ne bi smo prekinuli taj zalet, odlučili smo se da ove godine organizujemo istu tu Prizrensku letnju duhovnu školu preko intereneta", kaže otac Andrej.

Kao i prethodnih godina, osnovna tema škole vezana je za značenje opredeljenja za Carstvo Božje. Međutim, najviše pažnje biće posvećeno Kosovskom zavetu, kaže za RTV Kim protosinđel Andrej.

"Naglasak je na Kosovskom zavetu, šta on znači, šta on podrazumeva. To je neki krovni naslov teme. Naravno, Kosovski zavet je toliko široka tema da tu može da se priča danima i satima. Nadamo se da će biti plodonosno predavanje. Budući da smo kao platformu za održavanje uzeli Zum, ograničen je broj na sto ljudi. Međutim, već sada ima dosta onih koji su zainteresovani i hteli bi to poslušati, pa ćemo se potrudi da strimujemo sve razgovore i preko platforme Jutujb i preko Instagrama", kazao je on.

Predavači su tokom "Prizrenske duhovne letnje škole" su:

13. jula - dr Miloš Ković, a gost predavač Srđan Ratković-Fuks sa Jerusalimskog instituta za biblijske studije. Biće govora o vaspitanju Kosovskim zavetom i istoriji ideje Kosovskog zaveta.

14. jula - arhimandrit Sava Janjić, iguman Dečanski, će govoriti o svedočenju Kosovskog zaveta pred strancima i inoslavcima.

15. jula - arhimandrit Ilarion Draganački, uz specijalne goste Feđu i Blažu iz Beogradskog sindikata

16. jula - mr Živojin Rakočević i prof. dr Mirko Stojković će predstaviti veze Kosovskog zaveta i savremene srpske kulture, kao i odnos Kosovskog zaveta i virtuelnog sveta.

17. jula - prof. Olivera Radić će govoriti o Kosovskom zavetu u životu Srba u Metohiji danas, dok će Arno Gujon predstaviti svoje iskustvo sa Kosova i Metohije.

"Prizrenska duhovna letnja škola" se organizuje sa blagoslovom episkopa raško-prizrenskog Teodosija koji će pozdraviti učesnike i predavače.Ostale vesti

„Proslava krsne slave, bez gostiju, samo u krugu porodice“
Kod pravoslavnih Srba uskoro počinje sezona krsnih slava. Mnogi domaćini su u nedoumici kako da postupe i na koji način da proslave najvažniji porodični praznik. Iz SPC poslate poruke da se obeležava bez velikih okupljanja.
  • 20.10.2020
Kako Srbi treba da slave slavu
Ministar zdravlja Republike Srbije i patrijarh SPC pozvali su građane da se i u narednom periodu, prilikom krsnih slava, pridržavaju svih protivepidemijskih mera.
  • 19.10.2020
Danas je Tomindan, po narodnom verovanju treba sedeti kod kuće
Vernici Srpske pravoslavne crkve obeležavaju praznik Svetog apostola Tome, u narodu poznatog kao Neverni Toma. Slavi se kao krsna, ali i esnafska slava.
  • 19.10.2020
Danas je Miholjdan
Danas je Miholjdan, praznik posvećen Svetom Kirijaku Otšelniku. Ovaj svetac se posebno obeležava u Velikoj Hoči gde se danas svečano završava berba grožđa.
  • 12.10.2020
Danas je jesenji Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Krstovdan, koji u crkvenom učenju označava nalaženje krsta na kojem je razapet Isus Hristos.
  • 27.09.2020
Gračanica: Obeležena Mala Gospojina
U manastiru Gračanica je povodom praznika Mala Gospojina služena sveta liturgija. Zbog epidemije koronavirusa službi je prisustvovalo nešto manje vernika nego prethodnih godina. Opština Gračanica ovaj praznik proslavlja kao svoju slavu.
  • 21.09.2020