Vesti
Religija

Prizrenska duhovna letnja škola na internetu

U ponedeljak 13. jula počinje Prizrenska duhovna letnja škola. Zbog epidemiološke situacije, umesto u Prizrenu i drugim sredinama, predavanja će se ove godine održati "na daljinu", odnosno putem interneta.
Prizrenska duhovna letnja škola na internetu
Prizrenska letnja duhovna škola 2019. (Foto Eparhija raško-prizrenska)

Škola je namenjena prvenstveno studentima, osnovnih, master, specijalističkih strukovnih, specijalističkih akademskih i doktorskih studija. Predavanja će biti održana preko Zum (Zoom) internet platforme od 13. do 17. jula u periodu od 18 do 21 čas. Broj učesnika je ograničen, kaže za RTV Kim jedan od organizatora protosinđel Andrej Dečanac.

"Prizrenska duhovna letnja škola postoji već tri godine, a cilj je da mladi, pre svega studenti, provedu vreme na Kosovu, kako bi videli kako naš narod ovde živi i kako bi upoznali naše svetinje i našu tradiciju. Polaznici mogu da budu studenti svih naših državnih univerziteta, fakulteta u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i dijaspori. Ove godine, iz očiglednih razloga, zbog toga što hara virus kovid-19, neće moći da se održi škola na onakav način na kakav je zamišljena. Mi smo videli da kod mnogih ljudi postoji zainteresovanost i želja da se sa time nastavi, a da ne bi smo prekinuli taj zalet, odlučili smo se da ove godine organizujemo istu tu Prizrensku letnju duhovnu školu preko intereneta", kaže otac Andrej.

Kao i prethodnih godina, osnovna tema škole vezana je za značenje opredeljenja za Carstvo Božje. Međutim, najviše pažnje biće posvećeno Kosovskom zavetu, kaže za RTV Kim protosinđel Andrej.

"Naglasak je na Kosovskom zavetu, šta on znači, šta on podrazumeva. To je neki krovni naslov teme. Naravno, Kosovski zavet je toliko široka tema da tu može da se priča danima i satima. Nadamo se da će biti plodonosno predavanje. Budući da smo kao platformu za održavanje uzeli Zum, ograničen je broj na sto ljudi. Međutim, već sada ima dosta onih koji su zainteresovani i hteli bi to poslušati, pa ćemo se potrudi da strimujemo sve razgovore i preko platforme Jutujb i preko Instagrama", kazao je on.

Predavači su tokom "Prizrenske duhovne letnje škole" su:

13. jula - dr Miloš Ković, a gost predavač Srđan Ratković-Fuks sa Jerusalimskog instituta za biblijske studije. Biće govora o vaspitanju Kosovskim zavetom i istoriji ideje Kosovskog zaveta.

14. jula - arhimandrit Sava Janjić, iguman Dečanski, će govoriti o svedočenju Kosovskog zaveta pred strancima i inoslavcima.

15. jula - arhimandrit Ilarion Draganački, uz specijalne goste Feđu i Blažu iz Beogradskog sindikata

16. jula - mr Živojin Rakočević i prof. dr Mirko Stojković će predstaviti veze Kosovskog zaveta i savremene srpske kulture, kao i odnos Kosovskog zaveta i virtuelnog sveta.

17. jula - prof. Olivera Radić će govoriti o Kosovskom zavetu u životu Srba u Metohiji danas, dok će Arno Gujon predstaviti svoje iskustvo sa Kosova i Metohije.

"Prizrenska duhovna letnja škola" se organizuje sa blagoslovom episkopa raško-prizrenskog Teodosija koji će pozdraviti učesnike i predavače.Ostale vesti

Danas je Bogojavljenje, kući se nosi osvećena voda i ne posti se
Obeležava se Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Na Bogojavljenje se pliva za Časni krst – ove godine, svedeno, zbog pandemije.
  • 19.01.2021
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2021
SPC i vernici slave drugi dan Božića
Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom. Drugi dan Božića posvećen je presvetoj Bogorodici u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja ljudskog roda.
  • 08.01.2021
Gračanica: Božić je praznik mira i radosti
U manastiru Gračanica održana je Božićna liturgija. Bogosluženju je prisustvovalo sveštenstvo manastira, manji broj građana kao i direktor Kancelarije za Kim Petar Petković sa saradnicima.
  • 07.01.2021
Zvaničnici čestitali Božić
Predstavnici srpskih i kosovskih vlasti uputili su čestitke građanima povodom praznika, poželevši im da Božić dočekaju u miru i krugu svojih najbližih.
  • 07.01.2021
Božić po Julijanskom kalendaru - Hristos se rodi!
Srpska pravoslavna crkva i vernici koji poštuju Julijanski kalendar danas slave najradosnihi hrišćanski praznik Božić - praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista. RTV Kim čestita Božić svima koji slave.
  • 07.01.2021