Vesti
Religija

Prizrenska duhovna letnja škola na internetu

U ponedeljak 13. jula počinje Prizrenska duhovna letnja škola. Zbog epidemiološke situacije, umesto u Prizrenu i drugim sredinama, predavanja će se ove godine održati "na daljinu", odnosno putem interneta.
Prizrenska duhovna letnja škola na internetu
Prizrenska letnja duhovna škola 2019. (Foto Eparhija raško-prizrenska)

Škola je namenjena prvenstveno studentima, osnovnih, master, specijalističkih strukovnih, specijalističkih akademskih i doktorskih studija. Predavanja će biti održana preko Zum (Zoom) internet platforme od 13. do 17. jula u periodu od 18 do 21 čas. Broj učesnika je ograničen, kaže za RTV Kim jedan od organizatora protosinđel Andrej Dečanac.

"Prizrenska duhovna letnja škola postoji već tri godine, a cilj je da mladi, pre svega studenti, provedu vreme na Kosovu, kako bi videli kako naš narod ovde živi i kako bi upoznali naše svetinje i našu tradiciju. Polaznici mogu da budu studenti svih naših državnih univerziteta, fakulteta u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i dijaspori. Ove godine, iz očiglednih razloga, zbog toga što hara virus kovid-19, neće moći da se održi škola na onakav način na kakav je zamišljena. Mi smo videli da kod mnogih ljudi postoji zainteresovanost i želja da se sa time nastavi, a da ne bi smo prekinuli taj zalet, odlučili smo se da ove godine organizujemo istu tu Prizrensku letnju duhovnu školu preko intereneta", kaže otac Andrej.

Kao i prethodnih godina, osnovna tema škole vezana je za značenje opredeljenja za Carstvo Božje. Međutim, najviše pažnje biće posvećeno Kosovskom zavetu, kaže za RTV Kim protosinđel Andrej.

"Naglasak je na Kosovskom zavetu, šta on znači, šta on podrazumeva. To je neki krovni naslov teme. Naravno, Kosovski zavet je toliko široka tema da tu može da se priča danima i satima. Nadamo se da će biti plodonosno predavanje. Budući da smo kao platformu za održavanje uzeli Zum, ograničen je broj na sto ljudi. Međutim, već sada ima dosta onih koji su zainteresovani i hteli bi to poslušati, pa ćemo se potrudi da strimujemo sve razgovore i preko platforme Jutujb i preko Instagrama", kazao je on.

Predavači su tokom "Prizrenske duhovne letnje škole" su:

13. jula - dr Miloš Ković, a gost predavač Srđan Ratković-Fuks sa Jerusalimskog instituta za biblijske studije. Biće govora o vaspitanju Kosovskim zavetom i istoriji ideje Kosovskog zaveta.

14. jula - arhimandrit Sava Janjić, iguman Dečanski, će govoriti o svedočenju Kosovskog zaveta pred strancima i inoslavcima.

15. jula - arhimandrit Ilarion Draganački, uz specijalne goste Feđu i Blažu iz Beogradskog sindikata

16. jula - mr Živojin Rakočević i prof. dr Mirko Stojković će predstaviti veze Kosovskog zaveta i savremene srpske kulture, kao i odnos Kosovskog zaveta i virtuelnog sveta.

17. jula - prof. Olivera Radić će govoriti o Kosovskom zavetu u životu Srba u Metohiji danas, dok će Arno Gujon predstaviti svoje iskustvo sa Kosova i Metohije.

"Prizrenska duhovna letnja škola" se organizuje sa blagoslovom episkopa raško-prizrenskog Teodosija koji će pozdraviti učesnike i predavače.Ostale vesti

Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Blagu Mariju, praznik posvećen Mariji Magdaleni.
  • 04.08.2020
Mati Marta imenovana za igumaniju manasitra Gorioč
Na Ilijndan, vladika raško prizrenski Teodosije imenovao je mati Martu za igumaniju manastira Gorioč kod Istoka.
  • 02.08.2020
Danas je Ilijindan

Praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije koga sve hrišćanske crkve vezuju za prošlost i budućnost hrišćanske crkve i spasenja čovečanstva, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas 2. avgusta.

  • 02.08.2020
Danas je Kurban bajram, zvaničnici čestitaju praznik

Pripadnici islamske veroispovesti slave danas Kurban bajram, jedan od dva najveća islamska praznika.

  • 31.07.2020
Neće biti okupljanja u džamijama na Bajram
Kosovski muftija Naim Trnava izjavio je danas da se zbog pogoršane situacije usled korona virusa, namaz za Kurban bajram neće klanjati u džamijama na Kosovu.
  • 30.07.2020
Otac Ilarion: Ko se čuva i Bog ga čuva
U manastiru Draganac danas je proslavljena hramovna slava Sabor svetog arhangela Gavrila.
  • 26.07.2020