Vesti
Religija

Prizrenska duhovna letnja škola četvrti put na Kosovu

Pedesetak studenata iz Beograda i Banja Luke posetiće u narednih nekoliko dana srpske manastire i crkve, ali i kulturnoistorijske spomenike širom Kosova, prenosi RTV Puls. 

Prizrenska duhovna letnja škola četvrti put na Kosovu
Učesnici škole u Novom Brdu (Foto RTV Puls)

U okviru Prizrenske letnje duhovne škole studenti su prisutvovali jutarnjoj liturgiju u manastiru Draganac, nakon čega su posetili crkvu Uspenja presvete Bogorodice u selu Bostane, a potom i biser srednjevekovne arhitekture tvrđavu Novo Brdo.

O važnosti i vrednosti sprskih spomenika kulture u Kosovskom Pomoravlju, gostima je govorio arhijerej Stevo Mitrić, paroh novobrdski.

Cilj Prizrenske letnje duhovne škole je da se na licu mesta mladi ljudi upoznaju sa smislom i značajem kosovskog zaveta, kažu organizatori.

„Ovo je četvrti put da organizujemo ovu školu. Cilj je da mladi studenti iz čitave Srbije na ovakav način imaju priliku da upoznaju najznačajnije spomenike kulture, ali i sami sebe i svoju duhovnost“, kazao je za RTV Puls veroučitelj iz Beograda Darko Nikolić.

Posetu Kosovskom Pomoravlju gosti završavaju u Pasjanu, a zatim putuju ka Sirinićkoj župi i Prizrenu gde će posetiti crkvu Bogorodice Ljeviše, manastir Sveti Arhangeli, Bogosloviju i druge srpske svetinje.Ostale vesti

Proslavljena Sveta Petka u Straži
Pred više desetina vernika u novobrdskom selu Straža obeleležena je seoska slava Sveta Petka, ujedno i hramovna slava lokalne crkve koja je sagrađena još u 14. veku, u vreme uspona srednjevekovnog grada Novog Brda, čuvenog po rudnicima srebra i zlata.
  • 08.08.2022
Danas je Trnova Petka

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu. U Lapljem Selu danas se proslavlja seoska slava.

  • 08.08.2022
Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena

Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga ili Blažena Marija. Svetica je veoma poštovana, posebno među ženama.

  • 04.08.2022
Patrijarh Porfirije: Ugovor bio potreban državi Crnoj Gori i SPC
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije kazao je da je Temeljni ugovor, potpisan danas u Podgorici, "bio potreban državi" Crnoj Goru i toj verskoj zajednici.
  • 03.08.2022
Danas je Sveti Ilija
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije, u narodu nazvanog i Gromovnik. Smatra se najsilovitijim među ognjenim svecima, pa se svetkuje s ogromnim strahopoštovanjem. Ukoliko danas grmi, propašće sav rod oraha i lešnika. Od davnina čuva se izreka: "Od Svetog Ilije, sunce sve milije".
  • 02.08.2022
Danas je Ognjena Marija, zaštitnica žena
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija. Poštuje se kao borac za hrišćansku veru i važi za zaštitnicu žena.
  • 30.07.2022