Vesti
Religija

Prizrenska duhovna letnja škola četvrti put na Kosovu

Pedesetak studenata iz Beograda i Banja Luke posetiće u narednih nekoliko dana srpske manastire i crkve, ali i kulturnoistorijske spomenike širom Kosova, prenosi RTV Puls. 

Prizrenska duhovna letnja škola četvrti put na Kosovu
Učesnici škole u Novom Brdu (Foto RTV Puls)

U okviru Prizrenske letnje duhovne škole studenti su prisutvovali jutarnjoj liturgiju u manastiru Draganac, nakon čega su posetili crkvu Uspenja presvete Bogorodice u selu Bostane, a potom i biser srednjevekovne arhitekture tvrđavu Novo Brdo.

O važnosti i vrednosti sprskih spomenika kulture u Kosovskom Pomoravlju, gostima je govorio arhijerej Stevo Mitrić, paroh novobrdski.

Cilj Prizrenske letnje duhovne škole je da se na licu mesta mladi ljudi upoznaju sa smislom i značajem kosovskog zaveta, kažu organizatori.

„Ovo je četvrti put da organizujemo ovu školu. Cilj je da mladi studenti iz čitave Srbije na ovakav način imaju priliku da upoznaju najznačajnije spomenike kulture, ali i sami sebe i svoju duhovnost“, kazao je za RTV Puls veroučitelj iz Beograda Darko Nikolić.

Posetu Kosovskom Pomoravlju gosti završavaju u Pasjanu, a zatim putuju ka Sirinićkoj župi i Prizrenu gde će posetiti crkvu Bogorodice Ljeviše, manastir Sveti Arhangeli, Bogosloviju i druge srpske svetinje.Ostale vesti

Praznik Svete Nedelje obeležen u Gornjoj Gušterici
Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetu velikomučenicu Nedelju. Praznik Svete Nedelje tradicionalno je obeležen i u crkvi posvećenoj ovoj velikomučenici u Gornjoj Gušterici, gde se i ove godine, obrelo mnoštvo naroda. 
  • 25.07.2021
U Prizrenu obeležen praznik Sv. Nedelje

Liturgijom i rezanjem slavskog kolača danas je proslavljen praznik Sv. Velikomučenice Nedelje u istoimenom hramu, zadužbini kralja Marka Mrnjavčevića u naselju Potkaljaja u Prizrenu.

  • 20.07.2021
Danas je Kurban bajram

Pripadnici islamske veroispovesti slave danas Kurban bajram, jedan od dva najveća islamska praznika.

  • 20.07.2021
Posle više od dve decenije litija u Krajištu

Raseljeni Srbi iz Krajišta kod Lipljana obišli su povodom hramovne slave crvu Svetih Vrači u rodnom selu, odakle su 1999. godine izbegli. Prvi put posle 22 godine organizovana je i litija.

  • 14.07.2021
SPC i vernici obeležavaju Svete Vrače
Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik posvećen Kozmi i Damjanu, u narodu poznat kao Vračevi ili Vrači. Ovi sveci se smatraju zaštitnicima lekarske profesije. 
  • 14.07.2021
Danas je Petrovdan
Srpska pravoslavna crkva danas slavi Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu. Ovim danom završava se i petrovski post, koji je ove godine trajao dve sedmice.
  • 12.07.2021