Vesti
Religija

Prizren: Svečano obeležen Đurđevdan

U gradu na Bistrici je svečano obeležena slava slava Sabornog hrama Svetog Đorđa i krsna slava vladike raško-prizrenskog Teodosija.
Prizren: Svečano obeležen Đurđevdan
Proslava Đurđevdana u Prizrenu (Foto Radio Goraždevac)

Liturgiju je predvodio episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, koji takođe obeležava Đurđevdan kao svoju krsnu slavu.

Njemu su sasluživali: iguman Studenice Tihon, iguman Dečana Sava, iguman Zočišta Stefan, iguman Draganca Ilarion, iguman Svetih Arhangela Mihailo, profesori Prizrenske bogoslovije Isidor i Nikita, kao i sveštenici: prizrenski Jovan Radić, namesnik novopazarski Sava Šmigić, paroh novopazarski Slobodan Đorić, sekretar eparhijskog Upravnog odbora Saša Mitrović, namesnik mitrovački Đorđe Stefanović, namesnik prizrenski Siniša Milenković i drugi, uz pojanje prizrenskih bogoslova.

Liturgiji su prisustvovali vernici iz raznih krajeva Kosova i Metohije.

Na čelu litije oko hrama išli su prizrenski bogoslovi i deca sa ikonama. Slavski kolač je osveštao iguman studenički otac Tihon.

On je u besedi čestitao slavu hrama i krsnu slavu vladiki Teodosiju i govorio, između ostalog, i o delu Stefana Nemanje i njegovih naslednika.Ostale vesti

Otvorena šesta Svetoarhangelska letnja škola u Prizrenu
Danas je u manastiru Svetih Arhangela u Prizrenu počela šesta  Svetoarhangelska letnja škola kaligrafije i istorije.
  • 30.06.2022
Parastos na Gazimestanu:
Par hiljada ljudi okupilo se na Gazimestanu, na parastosu stadalim Kosovskim junacima. Opelo je na 633. godišnjicu Kosovske bitke služio patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje vladika i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve. Nakon službe okupljeni su pevali patriotske pesme i skandirali "Kosovo je srce Srbije". Skup na Gazimestanu obezbeđivao je veliki broj pripadnika Kosovske policije, a na ulazu u kompleks vršena je provera.
  • 28.06.2022
Okupljanje na Gazimestanu
Vernici polako pristižu na Gazimestan gde će biti služen parastos kosovskim junacima, javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta.
  • 28.06.2022
Patrijarh Porfirije: Vidovdan je naše oko
"Bez Gračanice, bez Vidovdana, bez svih svetinja na Kosovu i Metohiji,  mi naprosto nismo ono što jesmo, nismo ono na šta nas je Gospod pozvao. U Gračanici, u Dečanima, u Prizrenu, u Bogorodici Ljeviškoj, u Pećkoj patrijaršiji mi jasno vidimo ko smo. To su naše oči, Vidovdan je naše oko, sveti Lazar je naše uho, svetinje kosovsko-metohijske su naš um. Ovde vidimo, ovde čujemo, ovde razumemo, ne samo našu prošlost, ne samo naše poreklo, nego razumemo i to šta je naš cilj, zašto smo pozvani u ovaj svet", rekao je patrijarh srpski Porfirije pred oko hiljadu vernika koji prisustvuju Vidovdanskoj liturgiji u manastiru Gračanici.
  • 28.06.2022
SPC i vernici obeležavaju Vidovdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju jedan od najznačajnijih praznika, Vidovdan.

  • 28.06.2022
Patrijarh na Vidovdan na Gazimestanu
Patrijarh Porfirije boraviće na Vidovdan, 28. juna, na Kosovu, gde će na Gazimestanu služiti parastos kosovskim junacima i svim novostradalim mučenicima, rečeno je Tanjugu u Beogradskoj patrijaršiji.
  • 23.06.2022