Vesti
Religija

Prizren: Proslavljen praznik posvećen Svetim Kirilu i Metodiju, Bogoslovija obeležila svoj dan

Praznik posvećen Svetim Kirilu i Metodiju proslavljen je u Prizrenu svetom liturgijom u crkvi Svetog Đorđa.
Prizren: Proslavljen praznik posvećen Svetim Kirilu i Metodiju, Bogoslovija obeležila svoj dan
Liturgija u crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu (Foto Kim)

Liturgiju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstava i monaštva ove eparhije. Pred par desetina vernika, ali i bogoslova Prizrenske Bogoslovije "Sveti Kirilo i Metodije", vladika se osvrnuo na stradanje ove svetinje i prizrenske škole.

„Danas smo slavili Hrista vaskrslog i one koji su Gospoda proslavili svojim životom, zato smo Bogu blagodarni, radujemo mu se ovde u gradu gde nema naših pravoslavnih Srba, nekolicina ih je samo ostala kao svedoci oni koji su živeli ovde pre nas, ali neka oni budu seme za buduće Hrišćane. I ovi učenici koji ovde završavaju Bogosloviju i oni odlaze svako po svom poslušanju i blagoslovu svog episkopa i oni postaju apostoli, sve to daje naša Bogoslovija blagoslovom svetim kome je posvećena. Mnoge su generacije ovde učile i završile našu Bogosloviju, a eto Bog je dao da i mi u naše vreme isto činimo i delamo kao što su to činili oni što su bili pre nas“, kazao je vladika u besedi.

Vladika je čestitajući praznik u svom govoru podsetio da Bogoslovija živi sa svojim učenicima, uprkos svim nedaćama.

„Hvala svima koji su danas došli ovde da proslavimo slavu naše Bogoslovije, da se u ovom hramu pomolimo Gospodu da nam da snage ali i smelosti i hrabrosti da istrajemo na našem putu. Nema nas toliko, nema nas dovoljno ovde da bi mogli samo da ponesemo breme i krst koji nam je dat u vremenu u kojem živimo, ali je mnogo onih koji sa nama osećaju isto u srcu voleći Kosovo i Metohiju“, dodao je.

Bogoslovija u Prizrenu danas slavi i 152 godinu postojanja, a trenutno ovu školu pohađa 26 učenika.

„Nakon Bogoslovije planiram da upišem Telološki fakultet u Beogradu i da nastavim svoj put ka svešteničkoj službi. Kada sagledam celokupno svoje školovanje mogao bih reći da je, pre svega, grad i mesto u kome se nalazi Bogoslovija, kolevka naše zemlje i odatle su odlazili mnogi značajni ljudi i bili na veoma važnim pozicijama u toku naše istorije. Mogu reći da zaista nosim to iskustvo i da želim tako da nastavim svoj put“, kazao je svršeni bogoslov Dimitrije Jeftić.

„Što se tiče ovog petogodišnjeg rada koji smo imali ovde, za ovo vreme koje smo se trudili i učili u ovoj školi pre svega jeste jedno lepo iskustvo. Pošto smo sada završili školu, kada odemo odavde sećaćemo se Prizrena i škole u koju smo išli na najlepši mogući način. Kada bi me neko pitao kako je bilo u Prizrenu, rekao bih najlepše reči o gradu, školi i ljudima sa kojima sam proveo dosta vremena ovde i koji su mi pomogli da izgradim sebe kao drugu ličnost. Zaista nije bilo nikakvih problema sa ljudima u ovom gradu, bilo nam je lpo, čak smo upoznali neke ljude koji nisu Srbi a žive u Prizrenu, išli na kafe, družili se, zaista je bilo lepo“, rekao je Mihajlo Antanasović.

"Bogoslovija Svetih Kirila i Meodija živi, radi i stvara već više od 150 godina ovde u carskom gradu Prizrenu i za sve svoje godine Bogoslovija je jedna vrsta stecišta za naš narod kako u mirnim i dobrim vremenima tako i u onim koja se takvim ne mogu nazvati. Takođe, danas obnovljena Bogoslovija u Prizrenu već 12 godina uspešno radi i obrazuje nove služitelje crkve Božije i ovde upravo pod pokroviteljstvom Svetih Kirila i Metodija velikih prosvetitelja, ravnih apostolima, mi se trudimo da i naše učenike ovde u Prizrenu obrazujemo u duhu širine, apostolstva, prihvatanja i zajednice a mislim da je Prizren idealno mesto za takvu vrstu obrazovanja", kazao je otac Isidor Jagodić, prorektor Bogoslovije.

Na obeležavanju praznika prisustvovali su i predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

„Danas smo ovde u Prizrenu, sutra ćemo zajedno sa našim napaćenim kosovsko - metohijskim narodom, patrijarhom SPC u Spasovdanskoj molitvo pomoliti za očuvanje ovih svetinja i našeg naroda, a u petak na svekolikom narodnom skupu učvrstiti tu molitvu sa verom i nadom Bog i Vladi Republike Srbije i Srpskoj pravoslavnoj crkvi da snagu, borbu, da pružimo podršku sa željom da odole svim ovozemaljskim iskušenjima u cilju da se očuva srpski narod i ove naše viševekovne svetinje“, rekla je pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić.

Nakon liturgije u crkvi Svetog Đorđa sveštenstvo i vernici su se uputili ka Bogosloviji Kirilo i Metodije gde je priređen kulturno-umetnički program.

Podsetimo, Bogoslovija u Prizrenu je sa ostalim objektima SPC teško postradala u martovskom pogromu ali je obnovljena a od 2011. godine je obnovila svoj rad. Od tada do danas kroz ovu školu prošlo je više od 70 bogoslova, odnosno osam generacija učenika.Ostale vesti

U toku freskopisanje hrama Svetih Flora i Lavra u Lipljanu

U crkvi Svetih Flora i Lavra u Lipljanu u toku su radovi na freskopisanju ovog hrama.

  • 01.06.2023
Patrijarh će svakog dana služiti molitve za mir
Patrijarh srpski Porfirije služiće svakog dana do nedelje (4. juna), kada Crkva slavi Silazak Svetog Duha na apostole, moleban za blagosloveni mir među ljudima.
  • 30.05.2023
Visoki Dečani: Svečano proslavljena hramovna slava

U manastiru Visoki Dečani svečano je proslavljen praznik Vaznesenja Gospodnjeg u prisustvu velikog broja vernika.

  • 26.05.2023
Spasovdanska litija u Orahovcu

Predvođeni sveštenikom Milanom Stanojevićem, oko stotinak vernika iz Orahovca je posle svete Liturgije pošlo u Spasovdansku litiju kroz glavnu ulicu gornjeg dela Orahovca.

  • 25.05.2023
Spasovdan u Livađu: Da nas ima što više
Spasovdan, praznik posvećen Hristovom vaznesenju, obeležen je litugijom, litijom i rezanjem slavskog kolača pred stotinak vernika u crkvi Svetog Grigorija u Livađu.
  • 25.05.2023
Danas je Spasovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik Hristovog vaznesenja - Spasovdan. U crkvi Svetog Grigorija u Livađu biće obeležen današnji praznik, to je i slava Beograda, koji će je obeležiti liturgijom i litijom. U Prizrenu su juče počeli Spasovdanski dani.
  • 25.05.2023